fbpx
besparen op je vliegtickets

Op het moment dat je je opmaakt voor een verre reis is je vliegticket vaak de grootste kostenpost. Waarschijnlijk weten we onderhand allemaal wel dat je de prijzen van vliegtickets gemakkelijk online kunt vergelijken, maar er zijn ook wat minder voor de hand liggende trucs om heel veel te besparen op de kosten van je ticket. Lees snel verder om te zien wat.

Verdien aan een overboekte vlucht

Vliegtuigmaatschappijen overboeken regelmatig populaire vluchten. Het is namelijk gebruikelijk dat op dergelijke vluchten een handjevol passagiers voor een breed scala aan redenen niet op komt dagen en lege stoelen leveren de maatschappijen geen geld op. De vliegtuigmaatschappij verkoopt daarom op drukke vluchten standaard een paar tickets meer dan dat er stoelen in het vliegtuig zijn. Dit heet overboeken.

Een vlucht die overboekt is kan heel vervelend zijn. Reis je echter alleen en ben je flexibel in wanneer je aankomt, kan het ook een kans zijn. Bij een vlucht die overboekt blijkt te zijn heeft de vliegtuigmaatschappij één prioriteit: voorkomen dat er iemand gedwongen achtergelaten wordt. Ze zoeken daarom in dit soort situaties vaak vrijwilligers die, tegen een vergoeding, een vlucht later willen nemen.

De vergoeding die je van een vliegtuigmaatschappij krijgt voor het nemen van een volgende vlucht hangt af van de vlucht die je laat schieten: hoe duurder of verder de vlucht en hoe langer je moet wachten op de volgende vlucht, hoe hoger de vergoeding. Ook wordt er vaak een extra hoge vergoeding gegeven als je ervoor kiest deze uit te laten betalen in de vorm van een tegoedbon van de vliegtuigmaatschappij. Hou in dit laatste geval wel in de gaten dat deze tegoedbonnen verlopen en je er niets aan hebt als je in de tussentijd niet de kans krijgt deze te gebruiken. Je hoeft ook absoluut geen tegoedbon aan te nemen. Je kunt ook zeggen dat je alleen cash wil ontvangen, hoewel dat wel kan betekenen dat je vergoeding lager uitvalt.

vlucht overboekt

Wil je je opgeven als vrijwilliger voor een overboekte vlucht, zijn er enkele dingen om rekening mee te houden:

  • – Je bent waarschijnlijk niet de enige – Hoe sneller je er bij bent, hoe beter. Vraag bij het inchecken al aan het balie personeel of de vlucht overboekt is en geef daar al aan dat je je als vrijwilliger wilt opwerpen.

 

  • – Wees geduldig – Wanneer je je vrijwillig opgeeft om de volgende vlucht te nemen is de prioriteit van het personeel ter plaatse te zorgen dat de andere passagiers hun vliegtuig in komen. Het kan dus dat je even moet wachten op je vergoeding of voucher en informatie over de vlucht die je wel kunt nemen.

 

  • – Pak verstandig – Het kan dat de volgende vlucht pas de volgende dag vertrekt. Als je bagage al in het vliegtuig zit gaat deze waarschijnlijk wel met de vlucht mee en zie je die dus pas weer terug wanneer je aankomt op de plaats van bestemming. Zorg dat je in je handbagage de spullen hebt die nodig zijn om een nacht door te brengen. Let ook op dat in dit geval de vliegtuigmaatschappij je hotelkamer dient te betalen. Je hoeft dus niet zelf via Hotels.com of Booking.com te betalen.

Reis tussen het hoog- en laagseizoen

Vaak nemen we aan dat onze vliegtickets in het laagseizoen op z’n goedkoopst zijn. In werkelijkheid zijn de prijzen vaak lager tijdens de periode tussen het hoog- en laagseizoen in. Check bijvoorbeeld de prijzen via een site als Expedia. Het hoogseizoen in Europa duurt van mei tot september en je vindt dus in april en oktober de beste prijzen voor Europese vluchten. Ga je richting Zuid-Amerika? Dan zijn de laatste weken van april en het begin van mei de perfecte tijd om je vlucht te boeken. Je zit dan precies tussen de voorjaarsvakantie en zomervakantie in.

Hou wel in de gaten dat het reizen in deze maanden kan betekenen dat je te maken krijgt met renovaties. Een hotel kan deze rustige periode gebruiken voor een opknapbeurt. Dit vertaalt zich overigens wel in de lagere kamerprijzen. Wie weet sleep je zelfs nog een gratis upgrade uit het ongemak. Musea of andere attracties kunnen ook beperkt open zijn in verband met lagere bezoekersaantallen. Ga je dus op reis met de specifieke wens een bepaalde toeristische trekpleister te bezoeken, zorg dan wel dat deze open is als je ter plaatse bent.

luchthaven hal

Ga niet af op één dag

Vliegmaatschappijen passen hun prijzen vaak midden in de week aan. Vooral dinsdagen en woensdagen zijn populaire dagen voor prijsverlagingen en daarmee erg geschikt om nog even snel de goedkoopste tickets op te pikken.

Doordat de prijzen vaak voor acties zijn die in het daaropvolgende weekend pas gecommuniceerd worden, kun je zo de massa voor zijn. Door je aan te melden voor de nieuwsbrieven van verschillende maatschappijen en vergelijkingssites krijg je de deals wekelijks ook gewoon in je mailbox. Maar door de deals te vinden vóór deze mails er uit gaan weet je zeker dat je de boot niet misloopt.

Hou bij het boeken van je vlucht ook rekening met de dagen van vertrek. Omdat zowel vakantiegangers als zakelijke reizigers vaak op maandag, vrijdag en zondag vliegen heb je de mogelijkheid om flink te besparen op de kosten van je ticket door te kiezen voor dinsdag, woensdag of zaterdag. Bij het vliegen op een zaterdag heb je daarnaast het voordeel dat vliegvelden in het weekend relatief rustig zijn, wat veel tijd en stress kan schelen bij de ticketbalie en de beveiliging.

luchthaven

Verdiep je in de bijkomende kosten

Dat veel prijzen exclusief luchthavenbelasting en brandstoftoeslag zijn weten we onderhand, maar er zijn nog veel aanvullende ‘verborgen’ kosten die de prijs van je reis kunnen beïnvloeden. Moet je een koffer (of meer) inchecken? Zorg dan dat je weet hoeveel de bijkomende kosten hiervan bij elke maatschappij zijn. Bij sommige maatschappijen betaal je misschien net iets meer voor je ticket, maar betaal je geen kosten voor je bagage. Hierdoor ben je per saldo goedkoper uit.

Neem je een huisdier mee, heb je behoefte aan extra beenruimte of wil je iets kunnen eten of drinken tijdens je vlucht? Ook dit kan extra kosten met zich meebrengen die je in je zoektocht naar de goedkoopste vlucht mee zou moeten nemen. Je kunt hiervoor het beste de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf bezoeken aangezien de regels rondom dit soort toevoegingen nogal aan verandering onderhevig zijn.

Wees flexibel in je reisduur

Wanneer je vertrek- en terugkeerdata flexibel zijn kan een beetje spelen met verschillende data in een vergelijkingssite je een extra voordelig vliegticket opleveren. Veel van deze sites geven je direct een overzicht van de ticketprijs per dag voor een langere periode zodat je makkelijk de goedkoopste data kunt vinden om op te vliegen.

Subsidie maakt goedkoper wanneer je langer blijft.

Hou er ook rekening mee dat er bestemmingen zijn waar een deel van de kosten van je ticket gesubsidieerd worden door de lokale overheid om te zorgen dat je voor een langere periode blijft. Zo kan het dat een ticket plotseling goedkoper wordt als je langer op de bestemming doorbrengt of meer dan een bepaald aantal dagen blijft.

Houd de prijzen ook na het boeken in de gaten

Bijna iedere vliegtuigmaatschappij of wederverkoper hanteert een laagste prijsgarantie van een dag. Hierbij krijg je een deel van je geld terug op het moment dat het ticket in kwestie dezelfde dag of binnen 24 uur ergens anders goedkoper verschijnt. In sommige gevallen krijg je zelfs het verschil terug plus een extra vergoeding.

Hoewel er zelfs maatschappijen zijn die een dergelijke garantie aanbieden voor periodes langer dan 24 uur, is er één kenmerk dat al deze garantieprogramma’s gemeen hebben: zolang je zelf niet achter de restitutie aan gaat, ontvang je niks. Je zult zelf de prijzen van je ticket in de gaten moeten houden. Hoewel het dus vaak niet nodig is om dit te blijven doen tot je vertrekdatum, is het altijd een goed idee om de daaropvolgende 24 uur de prijzen nauwlettend in de gaten te houden.

Besparen door te annuleren

In sommige gevallen kan het goed zijn om, ook zonder laagste prijsgarantie, de ticketprijzen lang na het boeken in de gaten te houden. Vooral bij dure tickets naar verre bestemmingen die je ruim van te voren geboekt hebt kan het dat de ticketprijzen na verloop van tijd zo sterk dalen, dat annuleren en opnieuw boeken voordeliger is. Zorg daarvoor wel dat je op de hoogte bent van het annuleringsbeleid en de administratieve kosten van een annulering. Deze kunnen uiteenlopen van enkele tientjes tot honderden euro’s en zelfs de hele ticketprijs. Je berekent aan de hand van de kosten zelf hoeveel de ticketprijs moet dalen wil annuleren en opnieuw boeken een financieel voordeel opleveren.