Energie vergelijken: overstappen doe je zo
calendar icon01.09.2017 15:31 person iconRamon eye iconRamon
book open icon5 min

Energie vergelijken: overstappen doe je zo

Stap voor stap uitleg over besparen door over te stappen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier word je op internet in het diepe gegooid: er zijn tientallen verschillende aanbieders en iedere aanbieder heeft weer andere voordelen en leuke acties waardoor je gaat twijfelen. Om je een beetje op weg te helpen, heeft bespaardeals een paar handige tips voor je waarmee je zonder twijfel gaat besparen op je energiekosten. Dat wil iedereen toch wel? Waar moet je allemaal op letten wanneer je een energieleverancier uitkiest en hoe kun je eenvoudig overstappen? Kijk naar het totaalplaatje van jouw wensen wanneer je op zoek bent naar het juiste energiecontract. Op die manier vind je de beste deal voor de beste prijs.

besparen energie vergelijken groene stroom

Doorloop een paar stappen

Heb je bij je huidige energieleverancier het idee dat je te veel betaalt voor wat je krijgt? Dan is het zeker verstandig om energie te gaan vergelijken. Niemand wil te veel betalen; met het geld dat je kunt besparen, kun je allerlei andere leuke dingen ondernemen. Op Pricewise kun je energie vergelijken binnen een paar simpele stappen. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens en je wensen invullen om zo je voordeel te kunnen checken. Voor een optimaal resultaat is het ook aan te raden om je verbruik en metertype in te vullen. Wist je dat je al gemiddeld tot 285 euro kunt besparen wanneer je overstapt naar een leverancier die jou een betere deal biedt?

Kijk naar de welkomstkorting

besparen spaarvarken

Kijk bij interesse in overstappen naar een andere energieleverancier naar de welkomstkortingen van diverse aanbieders. Bij een nieuw contract krijg je namelijk vaak een welkomstkorting aangeboden (eenmalige korting of premie). Wanneer je contract doorloopt, krijg je deze korting aan het eind van je contract uitbetaald. Voor veel mensen is de welkomstkorting een goede reden om jaarlijks voor een andere leverancier te kiezen (en te gaan voor een 1-jarig contract). Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat je elk jaar op een andere manier met energie omgaat, ook daarom is het aan te raden om ieder jaar je wensen omtrent energie op een rij te zetten om zo geld te besparen.

Kijk naar je verbruik

Niet in alle gevallen is het een handig idee om alleen naar de welkomstkorting te kijken. Het is ook belangrijk om te kijken naar je energieverbruik. Wanneer je veel energie gebruikt, en dus een hoog verbruik hebt, is het aan te raden om naar de kosten per maand te kijken: bij een hoog verbruik profiteer je namelijk meer van lage tarieven dan van een hoge welkomstkorting, omdat die korting lager kan zijn dan het totale bedrag dat je minder betaalt door de gunstigere tarieven. Andersom geldt dit ook: heb je juist een laag verbruik? Kijk dan eerder naar de hoogte van de welkomstkorting dan naar de energiekosten: vaak is de korting veel interessanter bij een laag verbruik omdat deze in verhouding hoger is. Daarnaast is de welkomstkorting een handige manier om een beetje te sparen, want aan het einde van het jaar een fiks bedrag terugkrijgen is natuurlijk altijd meer dan welkom. Ben je student? Bekijk dan deze handige tips om energie te besparen in je studentenhuis.

energieverbruik besparen meter

Stel vragen

Wanneer je van plan bent om over te stappen, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om de beste deal te vinden. Zorg ervoor dat je antwoord krijgt op de volgende vragen:

energie windmolens
  • Wat is het termijnbedrag dat ik moet betalen?
  • Is de totale prijs inclusief btw, netbeheerkosten en overheidsheffingen?
  • Geldt de totaalprijs voor een dubbele of een enkele meter?
  • Wat is de duur van het contract?
  • Waar komt de energie vandaan? (biomassa, wind etc.)
  • Wat zijn de voorwaarden bij een contract?
  • Is de totaalprijs toepasbaar op gas en stroom?
  • Hoe is de klantenservice van de leverancier?