fbpx

students-593323_640

 

Huur je een studentenkamer en heb je een vaste huurprijs waarbij de energiekosten in de prijs begrepen zitten? Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar elke huurbaas kan en mag de huurprijs omhoog gooien wanneer jij teveel energie verbruikt. Omdat mijn nieuwste huisgenootje per dag een uur onder de douche stond, werd er voor ons allemaal de huur een beetje verhoogd omdat de verhuurder een hogere rekening kreeg. Niet helemaal eerlijk zou je zeggen, maar de huisbaas zit natuurlijk ook niet op extra kosten te wachten, net als jij. Hieronder lees je vijf tips om te besparen op je energiekosten in je studentenhuis.

 

1. Draai je verwarming uit 

radiator-250558_640Misschien wel één van de gemakkelijkste tips die we toch het meest vergeten: de verwarming. Draai de verwarming uit wanneer je de deur uit gaat. Het is zeker heel fijn als je weer thuis komt in een warme kamer, maar dit is nergens voor nodig.

 

2. Niet thuis? Lampen uit!

Ga je in het weekend naar je ouders of ga je een avondje uit? Laat dan niet je lampen aan staan. Wil je toch soms de lampen aan laten staan zodat het lijkt dat er iemand thuis is? Koop dan een stekker op tijd die je aan een lamp kan aansluiten.

 

3. Was samen

Combineer je was met was van huisgenoten. Vaak heb je zelf niet eens een hele wasmachine vol. Om kosten te besparen kun je daarom beter je was bij de was van je huisgenoot gooien, zodat je maar één wasbeurt hoeft te draaien in plaats van twee.

laundry-413688_640

4. Stekkers eruit

We hebben ze vandaag allemaal in grote hoeveelheden: laptops, smartphones, tablet, e-readers, computers, televisies en ga zo maar door. Zelf was ik nogal lui en liet ik vaak mijn telefoonoplader in het stopcontact zitten terwijl ik mijn telefoon er allang af had gehaald. Dit is niet alleen slecht voor de oplader, maar elke keer wanneer jij de stekker van een elektronisch apparaat in het stopcontact laat zitten vreet het toch iets energie.

 

5. Stap over

Moet je je eigen energie regelen? Denk er dan eens over na om over te stappen op een andere energieleverancier. Dit kan je soms al meer dan honderd euro schelen, bijvoorbeeld met een Oxxio aanbieding. Sluit nooit een contract af waar je langer dan een jaar aan vast zit, zodat je het volgende jaar weer gemakkelijk kunt switchen van leverancier.