4 tips om energie (en dus geld) te besparen op kantoor
calendar icon07.03.2019 15:50 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

4 tips om energie (en dus geld) te besparen op kantoor

Energie besparen op kantoor - 4 tips

Energie besparen is belangrijk. Of je nu een groot kantoor hebt met honderden werknemers of wanneer je over een klein bedrijf beschikt met slechts vijf medewerkers. Feit is dat we met z’n allen meer moeten ondernemen om minder energie te verbruiken. Dat is beter voor het milieu, beter voor de wereld en uiteindelijk beter voor onszelf (denk maar eens na hoeveel geld je hiermee kunt besparen!). Ondernemers moeten sinds 1 januari 2019 al energiebesparende maatregelen zelfs registreren waarbij de gemeente kan checken of alles goed opgeschreven staat en of er überhaupt energie wordt bespaard. Kortom: des te meer reden om eens flink aan de slag te gaan met energiebesparing op kantoor. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, energie en zo ook geld besparen op kantoor? Je leest het in dit artikel.

energie besparen op kantoor

1. Papierloos kantoor

De eerste tip lijkt wellicht simpel, maar is dat zeker niet. Er wordt tegenwoordig namelijk nog steeds te veel onnodig geprint. Een mail bewaren, een contract opslaan, gegevens uitprinten… dat doen we vaak met slechts één druk op de knop, de printerknop. Dergelijke gegevens kun je echter ook gemakkelijk op een externe harde schijf of in de cloud opslaan. Dat bespaart heel veel papier en uiteindelijk dus ook veel bomen. Wat de meeste mensen niet weten is dat uit een boomstam van ongeveer tien meter lang en 30 centimeter breed ‘slechts’ 8000 A4’tjes kunnen worden geproduceerd. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar voordat je het weet zit je al aan dit aantal. Een van de grootste voordelen van een papierloos kantoor is dat je altijd waar je maar wilt kunt werken via je laptop, omdat je alle belangrijke documenten online altijd bij je hebt. Daarnaast verbruikt je kantoor een stuk minder energie door het afschaffen van printers. Deze apparaten zijn namelijk echte energievreters op een werkplek. Win-win-situatie wat dat betreft dus.

2. Efficiënt inrichten kantoor

Naast het feit dat je zo voordelig mogelijk je kantoor wilt inrichten is er nog een belangrijke manier om energie en zo ook geld te besparen op kantoor. Door je werkplek efficiënt in te richten kun je namelijk behoorlijk wat geld overhouden. Beschik je bijvoorbeeld over een pand met veel grote (en zo ook loze) ruimtes met slechts enkele werkplekken? Dat betekent dat je al deze ruimtes moet voorzien van warmte en licht. Kijk eens voor jezelf of je meerdere werkplekken samen zou kunnen nemen in één of twee ruimtes in plaats van in meerdere ruimtes. Natuurlijk moet de werksfeer wel goed blijven, dus prop een ruimte niet helemaal vol, maar kies voor een goed evenwicht tussen mens en ruimte. Op die manier hoef je minder te stoken, minder verlichting te gebruiken en kunnen mensen sneller en gemakkelijker met elkaar overleggen aangezien ze zich in dezelfde ruimte bevinden.

3. Energie met elkaar vergelijken ter besparing

Wanneer je al een langere tijd bij dezelfde energieleverancier zit, is het absoluut aan te raden om aan het eind van het jaar te checken of je bij een andere leverancier niet meer ‘waar voor je geld’ kunt krijgen. De tarieven van energieleveranciers kunnen namelijk ieder jaar veranderen. Daarnaast profiteer je bij het afsluiten van energie vaak van grote voordelen zoals een hoge korting of het krijgen van een handig en/of leuk cadeau. Ook blijf je door het jaarlijks vergelijken van energie bewuster van wat je verbruikt. Je leest je immers ieder jaar weer in over de prijzen en de cijfers van verbruik. Energie vergelijken kan dus zeker voordelig werken voor het uiteindelijke verbruik van je energie en daaropvolgend natuurlijk ook de energierekening. Wie weet ontvang je zelfs nog een handig en duurzaam apparaat voor op kantoor.

4. Thuiswerken als energiebesparing

Steeds meer mensen maken van hun thuis een (gedeeltelijke) werkplek. Vooral vrouwen werken steeds vaker en meer thuis. Hoewel dat voor verschillende redenen handig kan zijn, komt er nog een (misschien onverwacht) voordeel om de figuurlijke hoek kijken. Het is namelijk ook goed voor het milieu en zo ook voor je portemonnee om te besparen op je energie. Wanneer je niet op kantoor bent, verbruik je immers ook geen of in ieder geval minder energie. Het is zonde om op twee plekken energie te verbruiken. Ook het feit dat je een of meerdere dagen niet met de auto (of het openbaar vervoer) naar werk gaat is goed voor het milieu. Voor de productiviteit van jou of je collega’s hoef je je geen zorgen te maken. Wist je namelijk dat mensen vaak thuis veel meer kunnen doen, omdat ze daar minder vaak gestoord worden door anderen? Genoeg redenen dus om in ieder geval één thuiswerkdag per week in te stellen!