Veilig online shoppen bij Chinese webwinkels
calendar icon14.10.2016 13:37 person iconRamon eye iconRamon
book open icon7 min

Veilig online shoppen bij Chinese webwinkels

Hoe veilig is het om in China te shoppen? Al je vragen beantwoord door Anne

We kopen met z’n allen steeds meer bij buitenlandse webshops. Vooral de Chinese winkels zijn in trek. Bijna een kwart van de buitenlandse bestedingen wordt gedaan in China. Maar hoe veilig is het om daar te shoppen? Wat kun je doen als een product niet wordt geleverd? Welke betaalmethode is het veiligst? Moet je BTW en/of invoerrechten betalen? Hoe zit het met de garantie? Allemaal vragen waar je misschien niet 1-2-3 aan denkt als je op het punt staat om een spotgoedkope Chinese smartphone te bestellen. Toch is het belangrijk om hierover na te denken voordat je een bestelling plaatst om zo de risico’s van online shoppen bij Chinese webwinkels te beperken.

shoppen bij chinese webwinkels

Online bestedingen in Chinese webshops in 2015 bijna 100 miljoen euro

buitenlandse bestedingen per land web

In 2015 zijn de online bestedingen in buitenlandse webshops met 31% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werd vorig jaar voor maar liefst 513 miljoen euro gekocht in het buitenland, in 2013 was dit nog slechts 150 miljoen. De schroom om in het buitenland iets te bestellen wordt steeds kleiner. Al is er nog wel steeds enige angst bij de Nederlandse consument om dure aankopen te doen bij een webshop buiten Nederland, met name de voordelige artikelen zijn in trek. Mocht het fout gaan dan gaat het om een gering bedrag, is de gedachte daarachter. De Chinese webshops zijn het populairst, maar liefst 23% van de buitenlandse aankopen wordt gedaan in China. Dit is bijna voor 100 miljoen euro.

Wat zijn de voordelen van kopen in China?

  • – Zeer goedkope producten. Voor minder dan € 100 koop je een smartphone die de concurrentie met een iPhone aan kan.
  • – De nieuwste gadgets. Je kan in China producten kopen die nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

 

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het shoppen in China

  • – Door de hoge invoerrechten, 21% BTW en de daarbij behorende administratiekosten kunnen sommige producten uiteindelijk net zo duur zijn als in Nederland.
  • – De lange tot zeer lange levertijd. Soms moet je wel 6 weken wachten op je bestelling.
  • – Beperkte garantie en de hoge kosten als je het product moet terugsturen naar China.

 

Veilige betaalmethoden

  • – Het is fijn dat je bij sommige Chinese webshops met iDeal kunt betalen. Echter als je met iDeal betaalt heb je geen aankoopbescherming. Mocht je bestelling niet of beschadigd aankomen dan ben je daar niet voor verzekerd.
  • – Als je met PayPal betaalt is je aankoop automatisch verzekerd. In het geval dat je pakket niet aankomt, draai je zelf niet op voor de kosten.
  • – Als je een bestelling betaalt met je creditcard dan heb je een zogenaamde ‘aflevergarantie’. Net als bij PayPal draait de creditmaatschappij op voor de kosten als je pakket niet wordt geleverd.

 

BTW en invoerrechten wanneer je buiten Europa winkelt

Tot een bedrag van € 22 hoef je geen BTW te betalen. Tot € 150 betaal je alleen 21% BTW boven de € 150 moet je ook invoerrechten betalen. Naast deze kosten rekent de douane ook nog administratiekosten. Al met al kan een smartphone best prijzig worden. Sommige Chinese webwinkels geven je de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, ongeveer 10% van de bestelwaarde. Als je zo’n verzekering hebt dan kan je in het geval dat de douane jouw pakket eruit pikt en je dus BTW en eventueel invoerrechten moet betalen, deze via de klantenservice terug claimen.

Kopen bij Chinese webwinkels is fun!

Misschien duizelt het allemaal na het lezen van deze informatie. Laat je echter niet afschrikken door invoerrechten, lange levertijden enzovoort. Shoppen bij Chinese webshops is fun! Met een beetje gezond verstand is het zeker de moeite waard om hier eens rond te neuzen en de gekste producten op de kop te tikken. Soms moet je ook een beetje geluk hebben dat de douane net jouw pakketje laat doorgaan zonder invoerrechten. De Chinese webshops werken hier zeker aan mee, door gift op het pakketje te schrijven en een lager aankoopbedrag te vermelden, al is de douane natuurlijk ook niet dom ;-). Ik bestel regelmatig bij verschillende Chinese webwinkels en de goede ervaringen winnen het van de slechte. Natuurlijk heb ik ook weleens een fors bedrag aan de postbode moeten betalen en ik heb ook weleens een conflict gehad met een verkoper op Aliexpress, maar meestal arriveert alles naar wens. Als je geen verzendkosten hoeft te betalen, kun je beter alles apart bestellen i.p.v. alles in één keer. Zo’n grote bestelling wordt zeker door de douane onderschept.

https://www.youtube.com/watch?v=q-MWs3m74qo

Welke Chinese webshops zijn veilig en goedkoop?

Aliexpress
Aliexpress is waarschijnlijk de bekendste Chinese webshop. Je kunt hier van alles kopen, van kleding tot elektronica en alles daar tussenin. Bij Aliexpress zijn meerdere verkopers aangesloten. De verzending is meestal gratis, maar dan moet je wel geduld hebben. Het duurt ongeveer 2 tot 6 weken tot je het product in huis hebt. Als je een klacht hebt na ontvangst dan kun je een “dispute” openen. De klacht wordt door Aliexpress opgenomen met de verkoper en er wordt naar een oplossing gezocht. Voor een uitgebreide review verwijs ik je naar de Consumentenbond.

Light in the Box
Deze Chinese webshop heeft een zeer grote collectie elektronica, maar daarnaast verkopen ze ook kleding, sieraden, verlichting  en gadgets. Het grote voordeel van Light in the Box is de dekking die je kunt toevoegen voor eventuele BTW of invoerrechten. Mocht de postbode bij je aan de deur staan met een rekening voor deze kosten dan kan je naderhand je geld terug krijgen via de klantenservice.

Mini in the Box
Bij Mini in the Box zijn ze gespecialiseerd in smartphone accessoires. Ze hebben hier alles wat je maar kunt verzinnen, hoesjes, kabels, screenprotectors en nog veel meer. Verder verkopen ze ook sieraden, horloges en interieurartikelen. Kortom bijna hetzelfde assortiment als de andere Chinese webshops. Alleen dan met hele mooie coupons via bespaardeals.
DealeXtreme
Bij deze Chinese webshop koop je voornamelijk consumentenelektronica en gadgets. In tegenstelling tot de andere Chinese webshops is DealeXtreme níet in het Nederlands. De verzending is gratis, maar dat betekent wel dat je (veel) geduld moet hebben.

Banggood
Banggood heeft vrijwel hetzelfde assortiment als alle andere Chinese webwinkels, maar daarnaast heeft deze webshop een modelbouw specialisatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Guangzhou (China) maar zij hebben tevens een magazijn in Engeland. Producten die je bestelt bij de Europese vestiging zijn uiteraard veel sneller in huis dan de producten die met de boot uit China moeten komen.

Pas op voor namaakproducten

Ik heb het al gehad over gezond verstand: als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat ook! Een paar Adidas Superstars voor € 15? Mmm, nep! Ook make-up producten van Chanel voor minder dan 2 euro zijn volop verkrijgbaar. Maar ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de kwaliteit van zo’n lippenstift ietsjes anders is dan de lippenstift van Chanel die je hier in Nederland koopt. Misschien staat hij net zo leuk als de echte, maar een Rayban van € 7,50 heeft toch echt andere glazen dan eentje van € 100. Ga je alleen voor de looks dan kan je best zo’n Rayban op je neus zetten. Wil je optimale bescherming en comfort, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Lees de reviews van klanten om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de producten.

Help, mijn Chinese smartphone is kapot – garantie?

Wat te doen als je nieuwe product kapot is? Hier zijn geen algemene regels voor. Elke shop mag/kan zelf bepalen welke regels er gelden. Een uitgebreide garantieperiode van bijvoorbeeld een jaar is eerder uitzondering dan regel. Heb je wel garantie, dan zijn de verzendkosten waarschijnlijk zo hoog dat het niet rendabel is om je kapotte product te retourneren. Kom je er niet uit met de verkoper? Het is zeer ingewikkeld om buiten Europa je gelijk te halen. Het begint met een formulier aan de verkoper. Reageert de verkoper niet dan zit er niets anders op dan een gang naar de rechter. Word je in het gelijk gesteld dan nog is het bijna onmogelijk om het vonnis af te dwingen. Kortom, je kunt het beste alleen bestellen bij Chinese webshops die vooraf duidelijk laten weten of de garantievoorwaarden gunstig voor je zijn. Tenminste, als je bedenkt dat je op veel producten meer dan 50% bespaart t.o.v. Nederlandse shops, kun je wel een risico nemen. Voor veruit de meeste bestellingen ga je toch geen garantie nodig hebben, omdat het product gewoon lang genoeg goed blijft functioneren.

Ontdek shopping-paradijs China

Mocht je nog nooit een Chinese webshop hebben bezocht, dan is het zeker de moeite waard om eens een avondje te reserveren om shopping-paradijs China te ontdekken. Als je advies wilt over de verschillende winkels of de producten kun je me via de live chat een berichtje sturen, ik help je graag. Door de jaren heen heb ik aardig wat Chinese ervaring opgedaan, maar ik hoor ook graag jullie ervaringen. Schroom niet om jullie Chinese avonturen te delen via de chat, zodat we eerlijke webshop omschrijvingen kunnen plaatsen op bespaardeals.