Geld sparen voor later
calendar icon15.11.2017 00:00 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Geld sparen voor later

Tips om geld te sparen voor later

Het is niet onbekend dat Nederlanders niet vies zijn van sparen. Sterker nog, de Nederlander spaart in verhouding tot inwoners van andere landen gemiddeld meer om een potje te hebben. Bijvoorbeeld voor als er iets gebeurt of om wat extra geld voor later te hebben. Welke reden je ook hebt om geld te sparen, er zijn altijd snellere manieren om er wat aan te verdienen dan geld ‘gewoon’ op de bank te laten staan. De rentes van tegenwoordig zijn behoorlijk laag dus het levert niet veel extra op. Wat kun je dan wel doen om geld te sparen? Lees hier enkele tips.

Geld lenen

Gebruik een spaardeposito

Je kunt er bij de bank voor kiezen om je spaargeld te bevriezen, oftewel vast te zetten voor een bepaalde periode. Op die manier weet de bank zeker dat deze beschikt over het geld en zo kun jij een hoger rentepercentage verwachten. Wat veel mensen niet weten is dat je een dergelijk spaardeposito al vanaf 500 euro kunt afsluiten, en met een minimum van zes maanden kunt bevriezen (hoewel dit per bank kan verschillen). Op die manier kun je snel en eenvoudig wat extra geld sparen. Wil je echter toch eerder bij het geld kunnen dan de afgesproken maanden? Dat is mogelijk, maar dan moet je wel een soort ‘boete’ betalen.

Spaar met een doel

Zorg dat je altijd met een doel spaart. Waarom? Heel simpel: zo wordt het eenvoudiger om het sparen vol te houden. Je zult minder snel geld van je rekening halen wanneer je weet waar je voor spaart. Spaar je bijvoorbeeld voor een vakantie, een verbouwing of voor een goed pensioen? Dan is de kans groter dat je het geld laat staan wanneer je een keer een leuke jas ziet. Heb je geen doel om te sparen? Dan is die leuke jas wel erg aantrekkelijk, want hé je hebt het geld toch? Zorg dus altijd dat je een doel hebt.

geld lenen

Geld lenen

Dit klinkt voor veel mensen misschien dubbel: geld lenen. Kijk hierbij echter wel goed naar de voorwaarden: is de rente van het geleende geld lager dan de rente die je krijgt op je spaarrekening? En wat zijn de voorwaarden van de instelling of de bank waar je het geld gaat lenen? Wanneer je voor langere tijd geld wilt lenen, kun je kiezen voor een doorlopend krediet. Wanneer je echter één keer een bepaald bedrag nodig hebt, kies je voor een persoonlijke lening waarbij je van tevoren weet wanneer je de schuld moet afbetalen. Geld lenen kost altijd geld, dus lees je goed in.

Verkoop overbodige spullen

Een manier die men vaak vergeet om geld te sparen of bij elkaar te krijgen: overbodige spullen op Marktplaats verkopen voor een extra zakcentje. Je hebt vast wel kleding in je kast liggen die je nooit meer aantrekt en in je huis bevinden zich zonder twijfel apparaten en producten waar je niet meer naar omkijkt. Waag de sprong en zet de items op Marktplaats, waar je altijd wel iets kunt krijgen voor de producten. Zet het geld dat je ermee krijgt apart en zie het als een extraatje voor je spaardoel. Heb je zelf iets nieuws nodig? Dan kun je op Marktplaats kijken voor een goedkopere tweedehands versie van het product dat je nodig hebt.

Verlaag je energiekosten

Tot slot is het aan te raden om eens goed te kijken naar de energiekosten die je maandelijks of jaarlijks hebt. Grote kans dat er behoorlijk wat te besparen valt op je energiekosten. Omdat je zelf kunt beslissen van welke aanbieder je energie en gas afneemt, is het aan te raden om verschillende energie-aanbieders met elkaar te vergelijken. Je bent namelijk al binnen een paar stappen overgestapt op een goedkopere aanbieder. Het geld dat je daarmee bespaart kun je apart zetten voor later. Dit kan al oplopen tot enkele honderden euro’s!