Energie besparen op kantoor
calendar icon28.09.2017 00:00 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

Energie besparen op kantoor

Energie (en geld) besparen op kantoor

Het is nooit verkeerd om stil te staan bij het energieverbruik in je dagelijks leven. We kijken al gauw naar onze privélevens, waar we besparen op kosten die we thuis hebben voor energie. Wanneer je werkt, is er een grote kans dat je een groot deel van de uren per week besteedt op een werkplek of een kantoor. Toch vergeten we al snel om energie te besparen op kantoor of op de werkplek. Dat is zonde, zeker als je je eigen bedrijf hebt! Je kunt dan waarschijnlijk veel geld besparen door zuiniger om te gaan met energie op de werkvloer. Kom daarom hier meer te weten over besparen op energie op kantoor. Wat moet je weten en waar moet je op letten?

Energievergelijker

Stroom uit

Een van de meest logische bespaartips is het verminderen van het stroomverbruik op de momenten dat je niet aanwezig bent. Er zijn duizenden plekken waar nutteloos stroom wordt verbruikt zonder dat er mensen aanwezig zijn. Dat is natuurlijk onzin: waarom zou je stroom gebruiken terwijl je er zelf niet bent? Wat veel mensen niet weten is dat apparaten die uitstaan maar nog wel door middel van de stekker in het stopcontact verbonden zijn met het stroomnetwerk, alsnog een beetje stroom verbruiken. Haal dus aan het einde van de dag en vlak voor het weekend de stekkers uit het stopcontact om zo het verbruik van stroom en energie te verminderen.

Vergelijk energieaanbieders

Een andere tip waarmee je op energie, en zo ook op uitgaven, kunt besparen is het vergelijken van energieaanbieders. Door energie vergelijken weet je zeker dat je het laagste tarief krijgt en kun je gebruikmaken van aantrekkelijke welkomstkortingen die energieleveranciers aanbieden aan nieuwe klanten. Dit zul je zeker gaan zien in je portemonnee! Neem eens een kijkje op een energievergelijker om te zien  welke aanbieder het beste bij jouw verbruik past. Hoe je moet overstappen lees je hier.

energievergelijker

Papierloos kantoor

Veel kantoren gingen je al voor: daar werd gekozen voor een papierloos kantoor. Dit zie je vaak terug in het aantal mails van bedrijven en in omschrijvingen van hogere personen, die in hun mailhandtekening vertellen dat ze zelf volledig digitaal leven om zo bij te dragen aan de natuur. Hierbij staat meestal ook een oproep aan de ontvanger om zelf niet te printen om zo een handje te helpen. Daarnaast scheelt het ook in productie- en energiekosten om niet te printen op kantoor. Stel je voor dat je iedere dag honderden pagina’s moet printen: dat kost tijd en geld.

Gebruik daglicht

Kijk goed naar de mogelijkheden van de ruimtes op je werk. Zijn er veel ramen aanwezig waar licht door komt of is er een andere mogelijkheid om te zorgen voor natuurlijk daglicht? Grijp die kans dan aan. Op die manier hoef je minder gebruik te maken van kunstmatig licht waardoor energie kan worden bespaard. Daarnaast werkt natuurlijk licht ook nog eens stimulerend voor je eigen motivatie om de werkdag door te komen. Dat is dus een win-winsituatie.

Kies voor klein

Lopen de energiekosten op kantoor nog steeds uit de hand? Kijk dan eens naar het aantal ruimtes in het gebouw en de grootte van de ruimtes. Al deze ruimtes moeten worden verwarmd en worden verlicht. Je begrijpt dus wel dat een kleinere ruimte minder energie en stroom nodig heeft dan een grotere ruimte. Natuurlijk is het prettig om in een ruime werkomgeving te werken, maar wanneer het om het milieu en het besparen van geld op energieverbruik gaat is het aan te raden om te kiezen voor mindere ruimtes die kleiner zijn.

energievergelijker

Isoleer ruimtes

Het is misschien even een investering, maar op langere termijn houd je er geld aan over: het isoleren van de werkruimtes. Op deze manier blijft warmte langer binnen en wordt de kou buitengehouden. Zo hoef je niet uren te stoken voordat een ruimte een beetje warm wordt en een prettige werkomgeving wordt. Spreek daarnaast met de werknemers en/of collega’s af om eens per week (of vaker!) een ‘truiendag’ in te stellen: een dag waarop de verwarming laag blijft en de warme truien aan gaan.

Werk thuis

Last but not least: tegenwoordig doen steeds meer bedrijven aan flexwerken. Hierbij werkt de werknemer gedeeltelijk thuis of op andere plekken waar hij of zij aan de slag kan. Veel werknemers vinden dit ideaal zodat ze zelf een beetje hun tijd kunnen inplannen en thuis rustig wakker kunnen worden. Er is echter nóg een voordeel te vinden aan thuis flexwerken: het energieverbruik op kantoor wordt minder naarmate er minder personen aanwezig zijn. Hiermee wordt geld bespaard en wordt er gedacht aan het milieu.