Duurzame energie in huis? Dit moet je weten
calendar icon12.04.2019 09:45 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Duurzame energie in huis? Dit moet je weten

Alles wat je wilt weten over duurzame energie in huis

Vervuilende energie (aardgas) is per ingang van 2019 duurder geworden: de belasting op vervuilende energie gaat flink omhoog. De belasting om schonere energie (zoals elektriciteit) wordt hierbij lager. Steeds meer mensen hebben onder andere daarom interesse om hun woning om te zetten in een huis met duurzame energie. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, maar de grootste reden voor velen is dat het uiteindelijk veel geld kan besparen. Ook is het een stuk beter voor de natuur, het milieu en uiteindelijk de hele wereld om met z’n allen eens goed te letten op ons energieverbruik. Dat dat ook nog eens goed is voor je portemonnee is wat dat betreft alleen maar mooi meegenomen. Wat je nog meer moet weten over duurzame energie in huis lees je in dit artikel.

Duurzame energie in huis

Denk na over apparatuur in je woning

Een van de meest gemakkelijke stappen die je zelf kunt ondernemen is het interieur van je woning duurzaam maken. Hierbij hebben we het over de apparatuur die je in je huis hebt staan. Veel elektrische apparaten maken je leven een stuk gemakkelijker, maar ga eens goed bij jezelf na of je alle apparaten écht nodig hebt. Natuurlijk is een televisie of een stereo-installatie leuk, maar maak je amper gebruik van deze apparaten? Waarom zou je ze dan nog je huis laten ‘bevuilen’? Wanneer je apparaten in huis aangesloten hebt aan het stroomnetwerk zonder dat je ze verder gebruikt, wordt er alsnog stroom verbruikt. Om sluipverbruik van elektriciteit te voorkomen en zo onnodige kosten en vervuiling tegen te gaan, is het dus aan te raden om dergelijke apparaten weg te doen.

Kies voor een groene energieleverancier

Wist je dat het aanbod groene energieleveranciers steeds groter wordt? Energieleveranciers vergelijken is sowieso ieder jaar een aanrader. Dit is niet alleen het geval omdat je hiermee uiteindelijk veel geld kunt besparen, maar juist ook omdat je op die manier een beter inzicht krijgt in wat je nu eigenlijk verbruikt en wat je daarvoor betaalt. Het is helemaal niet verkeerd om goed op de hoogte te zijn van je eigen energieverbruik. Misschien kun je met die informatie juist veel beter overstappen op een groene energieleverancier, omdat dat uiteindelijk beter bij je verbruik en je kosten past. Investeren in groene energie lijkt in eerste instantie misschien duur, maar je zult zien dat je er uiteindelijk de vruchten van plukt. Daarnaast is het toch ook gewoon een prettig idee dat je iets kunt bijdragen aan een betere wereld, al is het maar met zoiets als het kiezen van een groene energieleverancier zoals Nuon.

Check je cv-ketel

Een ‘gewone’ cv-ketel verbruikt heel veel energie. Het is een van de meest onbekende energieslurpers van een huis. Om een hoge energierekening te voorkomen én om duurzamer te leven is het daarom aan te raden om het energieverbruik van je cv-ketel eens te controleren. Is dit veel hoger dan je had gedacht? Denk er in dat geval eens aan om voor een nieuwe cv-ketel te gaan. Nieuwe cv-ketels beschikken vaak over een hybride functie: een combinatie van een waterpomp (zeer duurzaam) en cv-ketel. Het grootste voordeel van een hybride cv-ketel is dat je de gevolgen hiervan al op zeer korte termijn merkt: het energieverbruik en het gasverbruik gaat namelijk direct omlaag. De waterpomp die in het geheel zit zorgt er namelijk voor dat bepaalde ruimtes verwarmd worden. Het kan echter ook zo zijn dat je cv-ketel nog niet aan vernieuwing toe is. In dat geval kun je andere duurzame stappen ondernemen. Zet bijvoorbeeld je ketel in de zogeheten eco-stand om energie te besparen en ga voor een lagere aanvoertemperatuur. Hierdoor wordt je woning wel iets minder snel warm, maar je moet er iets voor over hebben.

Ga voor zonnepanelen

Last but not least: bespaar energie met zonnepanelen. Het toepassen van zonnepanelen is duurzaam en wordt steeds meer door particulieren gedaan. Hoewel het aantal gebruikers nog steeds erg laag is, zien we al wel de positieve uitkomsten van het gebruik van zonnepanelen. Het is een stuk beter voor het milieu én uiteindelijk bespaar je zelf behoorlijk wat geld. Een van de redenen waarom we nog niet massaal zijn overgegaan op zonnepanelen is wellicht door de hoge prijs van het aanschaffen en het installeren ervan. Toch geldt hierbij dat het absoluut de investering uiteindelijk waard is. Lees je daarom eens in over het gebruik van zonnepanelen en wie weet is het iets voor jouw woning nu of in de toekomst.