Besparen met duurzame zonnepanelen
calendar icon20.10.2017 13:11 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Besparen met duurzame zonnepanelen

Besparen met duurzame zonnepanelen

Zonnepanelen zijn helemaal van deze tijd. Kijk maar eens om je heen: grote kans dat iemand bij jou in de buurt gebruik maakt van zonnepanelen om op die manier geld te besparen op de uiteindelijke energierekening. Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen ook nog eens duurzamer en daarmee een stuk beter voor de natuur en de leefomgeving. Veel mensen vinden de overstap op zonnepanelen moeilijk en weten niet goed waar ze moeten beginnen omdat er zoveel aanbod is. HomeDeal kan je hierbij helpen. Op hun website vind je informatie over zonnepanelen en goede vakspecialisten. Zo vergelijk je gemakkelijk het aanbod en vraag je met één klik verschillende offertes aan. Hiermee kun je energie op kantoor besparen, maar ook thuis kun je aardig kosten besparen. Het is tijd om je in te lezen over zonnepanelen zodat ook jij de overstap kunt maken. Wist jij bijvoorbeeld dat de zon in de herfst en de winter in Nederland ook hard zijn best doen om jou van energie te voorzien? Je kunt door het hele jaar door gebruik maken van je zonnepanelen en dat is nog maar slechts één voordeel.

Zonnepanelen

Besparen met zonnepanelen

Het is algemeen bekend dat je flink kunt besparen op je energierekening wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen. Het is wellicht even een investering om de panelen te laten plaatsen, maar die verdien je zeker dubbel en dwars terug. Je kunt het eenvoudig uitrekenen hoeveel geld je kwijt bent aan je energie wanneer je de totale kosten van alles weet. Bereken dit bijvoorbeeld door de aankoopprijs, de onderhoudskosten en de prijs wat je betaald hebt voor het plaatsen bij elkaar op te tellen. Dat zijn je totale kosten. Daarna moet je gaan kijken naar de totale opbrengst van je zonnepanelen, maar die weet je natuurlijk van tevoren niet. Het is handig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, omdat je rekening moet houden met de afnameprijs van je leverancier. Van tevoren weet je natuurlijk ook niet hoeveel zon er gaat schijnen, maar zonnepanelen hebben de goede eigenschap om meer energie op te wekken dan je vaak nodig hebt.

Extra besparen met je zonnepanelen

Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je nóg meer kunt besparen op je eindrekening van de elektriciteit. Omdat dergelijke panelen vaak meer energie aanmaken dan nodig is is er een beetje groene energie over. Het zou zonde zijn wanneer er niets wordt gedaan met deze duurzame energie, dus daar hebben de energieleveranciers van groene stroom en energie wat op verzonnen. Je kunt het deel wat je ‘over’ hebt aan je leverancier geven zodat het bedrijf ervoor kan zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van de ‘goede’ energie die jij hebt gewonnen met je zonnepanelen. Hiervoor krijg je uiteraard een vergoeding of een aftrek op je rekening. Deze vergoeding hangt wel van een aantal dingen af, voornamelijk van de huidige energieprijzen. Het kan dus zijn dat deze vergoeding per jaar verschilt, maar alle beetjes zijn mooi meegenomen toch?

Zonnepanelen

Wanneer heb je je zonnepanelen ‘terugverdiend’?

Zonnepanelen zijn dus uiteindelijk een stuk goedkoper maar het kan even duren voordat je ze terugverdiend hebt. Pas dan begint het echte besparen op zonnepanelen. Over het algemeen geldt hier een gemiddelde periode van ongeveer zes tot zeven jaar voor, het ligt heel erg aan de totale kosten van je zonnepanelen en de energiekosten. Dit kan misschien lang lijken, maar wanneer je kijkt naar hoe lang je bijvoorbeeld in je koopwoning zult gaan wonen en hoe lang zonnepanelen mee kunnen (vaak meer dan 25 jaar!) dan is dit natuurlijk een schijntje. Omdat je je geld zo snel hebt terugverdiend is het zeker aan te raden om zonnepanelen te laten plaatsen. Van het geld wat je over hebt kun je leuke extraatjes aanschaffen of een lekkere vakantie boeken.

Zelf energie opslaan met zonnepanelen

Je hoeft er natuurlijk niet voor te kiezen om geld te besparen door middel van het afstaan van je overige energie aan je energieleverancier. Hoewel dit zeker zijn voordelen heeft kun je tevens op een andere manier genieten van de extra groene stroom. Kies er bijvoorbeeld voor om je energie zelf op te slaan, waardoor je over een paar jaar helemaal zelfvoorzienend bent en niet meer afhankelijk bent van de dan huidige prijzen! Dit is voornamelijk een bespaartip waarmee je uiteindelijk geld bespaart, maar zeker eentje om in je achterhoofd te houden. Vandaag de dag is het nog niet heel eenvoudig om zomaar je energie op te slaan, maar op dit moment is die markt zich zeer snel aan het ontwikkelen. In de toekomst moeten consumenten toegang krijgen tot handige opslagaccu’s waarbij je je eigen energie kunt opslaan en kunt gebruiken wanneer jij dat wilt.