Meer shoppen dan je eigenlijk kan, doe jij dat ook?
calendar icon27.02.2018 17:24 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Meer shoppen dan je eigenlijk kan, doe jij dat ook?

Gedrag en aansluitende tips uiteengezet

Misschien heb je het zelf wel eens gedaan: je geld voor de maand is eigenlijk zo goed als op maar voor die te gekke aanbieding besluit je om eenmalig het product aan te schaffen en in termijnen te betalen. Je komt er al snel achter dat dit wel heel gemakkelijk en prettig gaat, dus een volgende keer besluit je om het nogmaals te doen. Wat je misschien niet door hebt is dat je iedere keer een lening afsluit; geld lenen kost namelijk ook gewoon geld. Het in termijnen betalen is het lenen van geld waarbij je over iedere transactie ook nog eens extra rente betaalt. Door de aantrekkende economie lenen mensen steeds vaker bij om alsnog te kunnen winkelen, ook al hebben ze geen geld meer. Wat je daarover moet weten, lees je hier.

geld lenen

Groei van de economie

Natuurlijk is het een goed teken dat de Nederlandse economie weer in opmars is. Naast de vele positieve gevolgen zitten hier enkele negatieve punten bij waar zeker opgelet moet worden door de consument. Mensen doen bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan eerder een leningaanvraag om met het geld daarvan te kunnen gaan winkelen. Door de aantrekkende economie hebben mensen het idee dat ze weer meer kunnen kopen omdat ze in sommige gevallen meer geld hebben dan eerder. Dit betekent zelf dat men geld wilt/gaat uitgeven op het moment dat ze eigenlijk geen geld meer hebben. Dit doen ze door bijvoorbeeld het aanschaffen van producten met een betaling in termijnen of zelfs met een persoonlijke lening die ze bij een geldverstrekker hebben aangevraagd.

2018 wordt gezien met een roze bril

Eerder dit jaar kwam de Trouw al met een artikel met de kop ‘Beter dan 2018 kan het economisch niet worden’. Hierin beschrijven ze onder andere dat de economie weer op volle toeren draait en dat de consument ontzettend koopzuchtig is. Hierdoor kan dit jaar als het ware door een roze bril worden gezien, omdat het allemaal zo goed lijkt te gaan. De Nederlandse economie is immers met 3,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hoewel de Trouw geen ruimte heeft voor een weerwoord (volgens Marieke Blom, woordvoerder van de ING, is het geen bubbel maar absoluut normaal gedrag) is het wel verstandig om te kijken naar de negatieve effecten van een dergelijke roze bril. Uiteraard geeft het een fijn gevoel om weer wat te kunnen uitgeven en te kunnen leven, maar hierbij moet zeker wel opgepast worden.


Zorg voor een goed overzicht

Wanneer je bijvoorbeeld vaker in termijnen een nieuw (luxe) product aanschaft word je geregistreerd bij Bureau Kredietregistratie. In eerste instantie is dit geen probleem wanneer je ervoor zorgt dat deze registratie positief blijft door iedere maand netjes je rekeningen te betalen. Ga je echter een hypotheek aanvragen? Dan kan het zijn dat niet alle leningen geregistreerd staan bij het BKR, zoals je studieschuld. Zorg er voor jezelf voor dat je alle leningen goed in één overzicht hebt zodat je precies wat je nog moet aflossen. Op die manier zorg je zelf voor dat mogelijke problemen met te hoge schulden worden tegengegaan. Daarnaast worden er steeds meer alternatieve kredieten afgesloten, zoals lease en huur. Deze producten worden vaak op een aantrekkelijke manier gepresenteerd én ze vallen niet onder we regelgeving van financieel toezicht waardoor men gemakkelijker overstapt op een dergelijke lening. Soms sluit men zelfs leningen af die ze dus eigenlijk niet eens nodig hebben wat zonde is van het geld.

Leen geen geld voor onnodige spullen

Het belangrijkste punt om in je achterhoofd te houden is dus dat je geen geld moet lenen voor spullen en producten die je niet nodig hebt. Wil je een nieuwe fotocamera? Prima, maar het is verstandiger om daarvoor te gaan sparen in plaats van een impulsaankoop te doen waarbij je de camera in termijnen af moet betalen. Op die manier bespaar je jezelf geld want je hoeft geen rente te betalen op het product én zorg je ervoor dat je jezelf niet in de nesten werkt met het uitgeven van geld wat je (nog) niet hebt. Wist je dat je ook een BKR-registratie hebt wanneer je rood kunt staan bij je bank of wanneer je een creditcard bezit? Met een creditcard verspil je eigenlijk geld, helemaal wanneer je deze niet vaak gebruikt. Lees je dus altijd goed in voordat je producten wilt aanschaffen met geld wat je niet hebt.