fbpx
besparen spaarpot

Bespaartips zijn vaak voor de hand liggend, zoals in de tweede klas reizen met de trein, minder vaak buiten de deur eten en stoppen met dure slechte gewoontes zoals roken. Andere bespaartips zijn nuttig, maar zijn te specifiek om je elke dag te helpen geld te besparen. Je hoeft je vliegtuigtickets immers niet om de week online te vergelijken en ook die wintersportvakantie vindt maar één keer per jaar plaats. Als je elke maand opnieuw wilt besparen, heb je een ander soort advies nodig.
Het geluk wil dat we nu net dat soort advies voor je verzameld hebben. Waarschijnlijk verspil je namelijk, net als wij en velen met ons, elke dag opnieuw onbewust geld. Je vindt hierna verschillende manieren waarop we geld verspillen en advies over hoe je daar mee kunt stoppen.

Merk v.s. huismerk

Een bekende supermarktketen adverteert op het moment landelijk met blinde tests waarin ze consumenten bekende merken laten proeven en vervolgens een huismerk laten proeven. De reacties zijn steevast “Lekker” en “Ook lekker”. Huismerk producten zijn vaak niet alleen in kwaliteit vergelijkbaar met dure merkproducten, maar rollen meestal zelfs in dezelfde fabriek van de band.
Pak de volgende keer dat je boodschappen doet eens een product van een huismerk en een A merk van de plank en vergelijk de ingrediënten. De kans is groot dat ze 1 op 1 overeen komen, terwijl de prijs van het huismerk product vaak vele malen lager is. Als je net als wij moeite hebt om afscheid te nemen van sommige merken, kan je jezelf ook nog een beetje laten smokkelen: vervang de helft van je dagelijkse aankopen eens door huismerk artikelen, zodat je je favoriete merken nog steeds kan blijven kopen. De kans is groot dat je na een maand naar je bankrekening kijkt en besluit dat die overgebleven mooie merken je zuurverdiende geld alsnog niet waard zijn. Op je dagelijkse boodschappen kun je veel besparen, dit kan je aan het eind van de maand veel geld opleveren. Maak een budget voor de boodschappen en houd je daar ook aan. TIP: Jonge ouders zijn per maand een kapitaal kwijt aan luiers. Hier valt veel op te besparen door de beste Pamper aanbieding te pakken.

Besparen op diensten

‘Dat kan ik niet zelf’ betekent 9 van de 10 keer eigenlijk: ‘ik heb daar geen zin in’. Maar de kosten voor al die diensten en klussen die je uitbesteedt lopen in rap tempo op. Zo betekent een eigen auto al snel dat er regelmatig onderhoud en kleine reparaties uitgevoerd moeten worden, die we enkele jaren geleden nog allemaal zelf deden. Het verversen van de olie, het vervangen van de rubbers van je ruitenwissers of zelfs het schoonmaken van je auto kun je ook zelf en je bespaart zo een hoop kosten.
Kleine reparaties zullen over het algemeen net iets ingewikkelder zijn dan het wassen van je voorruit, maar ook die kun je met behulp van een instructievideo op YouTube vaak zelf uitvoeren. Aangezien het arbeidsloon vaak het grootste deel van de kosten van je reparatie bedragen, verminder je zo de kosten van het bezit van een auto aanzienlijk.
In en om het huis bespaar je door zelf te klussen. Schuren, verven en het leggen van een vloer kunnen veel mensen gewoon zelf. Iedereen die een beetje handig is aangelegd en zichzelf door middel van wat onderzoek voorbereid kan echter ook de ingewikkeldere klussen aan, zoals het plaatsen van tegels of zelfs het aanbrengen van isolatie.

auto onderhoud garage

"Af en toe" iets kopen

De aanhalingstekens staan er niet voor niets: Op het moment dat je “af en toe” een snack bij het benzine station koopt, “af en toe” een in-app aankoop doet in je favoriete mobiele game of “af en toe” een on-demand film bestelt, betekent dat vaak dat je eigenlijk geen flauw idee hebt hoe vaak je die aankopen doet. De kans is groot dat “af en toe” veel vaker is dan je eigenlijk denkt.
Nu zijn in-app aankopen in games überhaupt een bodemloze put waar je beter niet aan kunt beginnen, maar voor alle andere ‘losse aankopen’ kan je het best een budget opstellen. Op het moment dat je jezelf een (klein) budget gunt en die incidentele aankopen bij gaat houden zal je zien dat ze al snel flink in aantal afnemen.

in app aankopen

Vergelijk bank en creditcard

Niet elke bank is gelijk. De kosten voor het hebben van een rekening, de kosten voor je bankpas en alles wat er bij het gebruik van een bankrekening komt kijken verschillen tussen de banken. Even vergelijken en eventueel zelfs overstappen levert dus geld op. Er is op bankgebied echter een grotere verspiller:
Je creditcard. Hoewel 20 jaar geleden nog niemand in ons land een creditcard gebruikte, zijn ze vooral dankzij de opkomst van het internet en de behoefte om online te kunnen betalen flink in populariteit gegroeid. De kosten van een creditcard kunnen echter snel oplopen. Allereerst zijn er de kosten voor het gebruik van een creditcard die in de tientallen euro’s per jaar kunnen lopen. De grote boosdoener is echter de mogelijkheid om te betalen in termijnen.
Op het moment dat je aankopen doet met je creditcard en die betaalt in termijnen, leen je in principe geld. Nu is er niet per se iets mis met het lenen van geld, maar het lenen van geld in de vorm van een limiet op je creditcard is met stip de duurste manier van geld lenen die er is. Mocht je nu echt die ene aankoop moeten doen en heb je er het geld niet voor? Dan is sparen altijd de beste keuze. Maar als dat geen optie is kun je beter een lening afsluiten nadat je online de tarieven hebt vergeleken.
Overigens hebben veel creditcardhouders het idee dat ze nooit meer gaan uitgeven dan ze maandelijks direct kunnen betalen, maar dan kun je beter gewoon een bankpas gebruiken. De kans dat je een keer de fout in gaat en toch meer uitgeeft met een creditcard is namelijk vele malen groter dan met je normale bankpas.

creditcards

Besparen

Ja, besparen kan je ook geld kosten. Het kan namelijk gebeuren dat je in je bespaarwoede kiest voor een besparing op de korte termijn die je op de lange termijn juist meer geld kost. Wat voorbeelden:

  • – Besparen op je gezondheid. Een zorgverzekering met een hoog eigen risico kiezen levert je elke maand opnieuw een flinke besparing op, tot het moment dat je een aanspraak op je verzekering moet doen. Ook het niet afsluiten van een aanvullende verzekering voor, bijvoorbeeld, tandheelkunde bespaart je nu geld maar kan voor een flinke kostenpost zorgen op het moment dat er iets met je tanden is.
  • – Besparen op vakwerk. Eerder gaven we je nog het advies om klussen die je zelf kunt doen vooral niet uit te besteden, maar de truc is het weten welke klussen je zelf kunt doen en welke absoluut niet. Als je als amateur probeert je auto weer aan de praat te krijgen door willekeurig aan boeren en mouten in je motor te gaan draaien, heb je kans dat je je auto verder naar de knoppen helpt. Ook in en rond het huis moet je je grenzen kennen en is het voor de meeste amateurs niet verstandig om een dakkapel te gaan installeren of een muurtje door te breken.
  • – Besparen op kwaliteit. Belangrijk is hier het verschil te begrijpen tussen merkproducten en kwaliteitsproducten. De A-merk stroopwafels die je koopt zijn kwalitatief vaak hetzelfde als de huismerk stroopwafels. En al waren ze het niet: je neemt twee happen en ze zijn weg. Door echter voor de allergoedkoopste tweedehands auto te gaan haal je jezelf een toekomst vol reparatiekosten op de hals. Door de allergoedkoopste schoenen te kopen loop je het risico dat de zool er na een maand onder vandaan valt. Prijs is absoluut niet hetzelfde als kwaliteit, dus je hoeft niet de duurste producten te kopen, maar focus je op prijs-kwaliteitsverhouding in plaats van prijs alleen.

Wegwerpproducten

Wegwerpproducten zijn duur en er zijn maar zeer weinig scenario’s te bedenken waarin een wegwerpproduct echt “nodig” is. Zelf maken we deze fout keer op keer, dus we zullen deze laatste tip enkele malen goed door moeten lezen. Breng in ieder geval je eigen boodschappentas mee als je boodschappen gaat doen. Je kan nog zo goed aan het besparen zijn, maar als je elke keer opnieuw 10 tot 25 cent afrekent voor een tasje dat je bij thuiskomt weggooit verdwijnen je besparingen als sneeuw voor de zon.
Wegwerpborden en -bestek voor feestjes vervang je simpel door gasten te vragen om wat extra servies mee te nemen dat je schoonmaakt en ze na afloop weer meegeeft. Mocht je je regelmatig scheren en niet aan de ouderwetse scheerkwast plus uitvouwbaar scheermes willen, zorg dan in ieder geval voor scheermesjes waarvan enkel de kop vervangen wordt. Deze gaan veelal langer mee dan de scheermesjes die je in zijn geheel weggooit en zijn ook stukken voordeliger.

scheermes wegwerp