Wel of geen topper?
calendar icon13.03.2019 13:48 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

Wel of geen topper?

De zin én de onzin van topmatrassen

Sinds de opkomst van de boxspring is de populariteit  van de topper enorm gegroeid. Ze worden niet enkel meer gebruikt voor boxsprings. Je kunt een topper ook heel goed over je gewone matras(sen) leggen. Dit heeft enkele voordelen, hier komen we later uitgebreid op terug. Voor mij was hygiëne de belangrijkste reden om een Emma topper te kopen. De tijk van een topmatras is namelijk veel gemakkelijker te wassen dan de tijk van je matras.  

wel of geen topper

Wat is een topper?

Als je voor het besluit staat om wel of geen topper te kopen dan wil je uiteraard eerst graag weten: wat is een topper? Een topper, topmatras, dekmatras of topdekbedmatras is een 5 à 10 centimeter dik matras dat je bovenop je gewone matras legt. Net als gewone matrassen worden toppers gemaakt van verschillende materialen. Koudschuim en traagschuim toppers zijn op dit moment het meest populair.

Wel of geen topper?

Een topper is niet goedkoop, je betaalt al snel meer dan € 250 voor een dekmatras van 180×200 centimeter. Het is dus belangrijk dat je zeker weet dat je hem koopt om de juiste redenen. Een oud matras dat aan vervanging toe is, pimpen met een topper is geen goede reden! Hier slaapt het matras echt niet beter door.

De voordelen van een topper:

→ Als je 2 losse matrassen hebt dan ben je met een topper in 1 klap verlost van de naad in het midden. Dat slaapt toch niet iets gezelliger en (voor mij erg belangrijk) je bed ziet er mooi strak uit aangezien je ook 1 hoeslaken gebruikt in plaats van 2 losse lakens.

→ Ook een belangrijke vind ik de hier bovengenoemde hygiëne. De tijk is gemakkelijk te wassen in de wasmachine. Al heb ik zelf over mijn topper nog een aparte bescherming liggen, soort gevalletje van ‘De prinses op de erwt’.

→ Met een topper kun je de hardheid van je matras aanpassen. Bijvoorbeeld als je je gewone matras te hard vind naar je smaak, kun je dat met een iets zachtere topper corrigeren.

→ Een topper zorgt voor een verbetering van gewichtsverdeling en ondersteuning. Heb je net als ik last van chronische rugpijn en last van je gewrichten tijdens het slapen dan is het zeker de moeite waard om een topper uit te proberen. Tegenwoordig wordt vaak een proefperiode aangeboden van 100 nachten, zodat je kunt uitproberen of wel of geen topper beter is voor je nachtrust.

Uiteraard is het niet alleen rozengeur en maneschijn, als er voordelen zijn, zijn er ook nadelen.

Nadelen van een topper:

→ Zoals reeds hierboven genoemd, is een doorgezakt matras níet geholpen met een topper. En matras dat niet goed meer is, dien je gewoon te vervangen.

→ Een topper op je gewone matras kan de ventilatie van het onderliggende matras verstoren. In het ergste geval gaat je gewone matras schimmelen.

→ Een topper ligt los op je gewone matras waardoor hij kan gaan schuiven.

→ Ze zijn duur! Voor een klein bedrag meer heb je een nieuw matras.

 Door het Hypermobiliteitssyndroom heb ik last van pijn in mijn gewrichten en rug. Vooral het slapen op mijn zij geeft veel pijn in mijn heupen en al jarenlang word ik elke ochtend wakker met pijn in mijn rug. Enige tijd geleden ben ik me gaan verdiepen in matrassen en toppers. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een traagschuim matras met een traagschuim topper aangezien deze drukverlagend werken. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit meer wakker word van de pijn, maar wel veel minder vaak dan voorheen. De rugpijn is overigens wel geheel verdwenen. Ik sta elke ochtend fris en fruitig naast mijn bed. Corina

Een bed van 1.40 meter breed (zo kun je nooit boos gaan slapen ;-)) met een naad tussen de 2 matrassen is niet echt comfortabel. Als oplossing een topper gekocht en zo van 2 matrassen 1 groot matras gemaakt: TOP! Een ander voordeel vind ik de warmte. Traagschuim is een stuk warmer dan een gewoon matras. Ramon

Welke topper past bij mij?

Met zoveel verschillende toppers rijst al snel de vraag: ‘Welke topper past bij mij?’ Dit is heel persoonlijk en hangt tevens af van de reden waarom je de topper koopt. Waar moet je opletten bij het kopen van een topper?

Traagschuim topper:

Als je op zoek bent naar topdekmatras dat je lichaam ontlast dan is een traagschuim topper een goed idee. Traagschuim ook bekend als NASA schuim, Visco schuim, geheugenschuim of Memory foam, reageert op lichaamswarmte. Op de plekken waar het lichaam warmer is, wordt het traagschuim zachter en soepeler. Hierdoor worden de drukpunten van het lichaam ontlast.

Koudschuim topper:

Koudschuim is goed geschikt voor buitengebruik omdat het niet gaat rotten en/of schimmelen. Boten, caravans en campers zijn dan ook prima plaatsen voor koudschuim toppers.

Splittopper:

Heb je een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed dan kun je kiezen voor een splittopper zodat je gebruik kunt blijven maken van verstelbare matras.

Tot slot nog enkele tips van een zeer tevreden toppergebruikster

Koop extra hoge hoeslakens! Zeker als je ook al een hoog matras hebt is het aan te raden om rekbare extra hoge hoeslakens aan te schaffen. Zelf heb ik gekozen voor hoeslakens 1 maat groter dan mijn  matrasmaat, zodat het er mooi omheen past.

Let bij een Emma topper op de 2 kanten. Even je tijk openritsen om te kijken welke kant je boven hebt liggen. Je hebt namelijk een zachte en een harde kant.

Welterusten!