Stroomverbruik Airfryer: goedkoper dan de frituurpan?
calendar icon29.06.2017 10:00 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

Stroomverbruik Airfryer: goedkoper dan de frituurpan?

Hoe zit het nu met het stroomverbruik van de Airfryer?

Misschien heb jij al een Airfryer op de plank staan. Of misschien ben je er over na aan het denken om er eentje aan te schaffen. Frituren in vet is nog steeds een populaire manier van bereiden. Maar voor iedereen die de gezondheid hoog in het vaandel heeft staan, is er natuurlijk de hete lucht friteuse. Momenteel is de Airfryer de meest verkochte. Los van de gezondheidsvoordelen die deze manier van snacks bereiden met zich meebrengt, wil je natuurlijk ook weten hoe het zit met het stroomverbruik van de Airfryer. Want blijft het dan nog steeds een interessante optie? Tip: kijk voor aanschaf even of er een goede MediaMarkt aanbieding is!

Stroomverbruik Airfryer

Er zijn twee typen Airfryers. De gewone Airfryer verbruikt circa 1350 watt. Dan is er een groter model, de Airfryer XL, die ongeveer 1900 watt verbruikt. Hier kan een simpele berekening op los worden gelaten om de kosten te berekenen. Stel je gebruikt de normale Airfryer een jaar lang elke dag een half uur, dan kost dat je zo’n 57,- euro. Het hogere stroomverbruik van de Airfryer XL maakt dat bij eenzelfde gebruik het je ongeveer 85,- euro kost. Ter vergelijking: een oven met een verbruik van 2300 watt kost een luttele 5 euro per jaar meer, bij dagelijks gebruik. Het voordeel van een Airfryer ten opzichte van een hete lucht oven, is dat de laatstgenoemde ruim tien minuten meer nodig heeft om op te warmen. De Airfryer is in drie minuten opgewarmd en klaar om allerlei snacks zonder vet te bereiden. Als je de vergelijking maakt met de traditionele frituurpan dan komt een Airfryer beter uit de bus. Een frituurpan met een inhoud van 1 kg heeft namelijk een vermogen van 3200 watt.

Waarom een hete lucht friteuse?

Er kleven een aantal voordelen aan een Airfryer, niet omdat de hete lucht friteuse zelf plakkerig aanvoelt. Nee, de vette frituurpan uitboenen met een schuurspons kan juist voor iedereen tot de verleden tijd behoren. De voordelen op een rij:

stroomverbruik airfryer
  1. Frituren met hete lucht i.p.v. met olie of vet is veel gezonder. De calorieën die je met gefrituurde snacks uit de frituurpan binnenkrijgt, hoef je er met een Airfryer niet weer af te sporten.
  2. Er hoeft geen frituurolie te worden aangeschaft. Per jaar scheelt dat toch een euro of vijftig.
  3. Energiebesparing: het stroomverbruik van de Airfryer is de laagste als je deze vergelijkt met een hete lucht oven of een normale frituurpan.
  4. Minder vieze lucht. De Airfryer gebruikt geen olie of vet en dus is er minder overlast. De bekende frituurlucht die uren blijft hangen? Geen last meer van!
  5. Eenvoudig schoon te maken. De onderdelen van een Airfryer zijn eenvoudig uit te nemen en zelfs vaatwasser bestendig. Een kind kan de was doen. Bij een frituurpan is het schoonmaken nog een hele rotklus.
  6. Betere smaakervaring. Een kroket uit de frituurolie smaakt nou eenmaal ook naar olie. Een product dat bereid is in de Airfryer heeft enkel de smaak van het product zelf.
  7. Uitgebreide functies. Met de Airfryer kun je naast frituren ook bakken, braden, grillen en roosteren. Je bakt er zoutig en hartig mee. Een ware ‘multicooker’.
  8. Zeer gebruiksvriendelijk.
  9. Zonder gevaar. Geen hete olie, dus geen kans op brandwonden.

Stroomverbruik Airfryer onder de loep

De consumentenbond test veel huishoudelijke apparatuur. Ook de luchtfriteuses zijn onder de loep genomen. De helft van 22 typen van verschillende merken scoorden een onvoldoende. De Airfryers van Princess scoorden een onvoldoende. De Airfryers van Philips en Tristar kwamen goed uit de bus. Een ruime voldoende voor deze Airfryers. Er werd naast het stroomverbruik van de Airfryer ook gekeken naar bakresultaat, oppervlakte temperatuur en gebruiksgemak.

stroomverbruik airfryer

De ouderwetse vette hap

Natuurlijk is de smaak van een kroket uit de Airfryer niet hetzelfde als een vettere kroket uit de ouderwetse frituurpan. Juist die vette hap maakt ons zo blij. Tegelijkertijd is het ook reden van schuldgevoel bij velen. Het stroomverbruik van de Airfryer is dus lager en ook het vetgehalte van de bereidde producten zijn lager. Beiden goed nieuws. Helaas zijn sommigen ook van mening dat de kwaliteit afneemt. De ouderwetse vette hap blijft toch wel die gebakken in een frituurpan. Waar je je vette vingers bij aflikt. Toch zijn voor de meeste mensen de tijden wel veranderd en is er meer sprake van bewust en gezond eten. Bij een gezonder leefpatroon past een Airfryer. Lucht in plaats van vet, minder tijd kwijt aan opwarmen en schoonmaken én minder schuldgevoel!

Opwarmertje

Ben jij iemand die stilstaat bij energieverbruik en de kosten? Iemand die de energieleveranciers met elkaar vergelijkt om uiteindelijk de beste keuze te kunnen maken? Dan ben jij iemand die energiekosten niet voor lief neemt. En geef je bovendien ook om het milieu en onze invloed daarop, dan loont het de moeite om stil te staan bij het stroomverbruik van onze huishoudelijke apparaten. Uit de berekening is gebleken dat het qua kosten niet veel verschil maakt of je nu de oven of de Airfryer dagelijks gebruikt. Maar het stroomverbruik van de Airfryer is wel degelijk lager (door lagere opwarmtijd) als je het vergelijkt met een oven of de frituurpan. Laat deze informatie alvast een opwarmertje zijn voor jouw beslissing in de aanschaf van een luchtfriteuse.