Super tips om je leren schoenen te verzorgen
calendar icon13.02.2017 10:54 person iconCorina eye iconCorina
book open icon6 min

Super tips om je leren schoenen te verzorgen

Gebruik deze tips van Anne om je leren schoenen goed te verzorgen

Wil je je net aangeschafte leren schoenen mooi houden, dan is onderhoud noodzakelijk. Maar hoe kun je leren schoenen het best verzorgen? Elke soort leer heeft zijn eigen behandeling nodig. Een suède schoen behoeft een totaal andere behandeling dan een glad leren schoen.

verzorging van leren schoenen

Algemene tips leren schoenen verzorgen

De eerste tip: investeer in kwaliteitsschoenen. Ze kosten wat meer, maar een paar schoenen van hoge kwaliteit gaan uiteindelijk veel langer mee. Zeker wanneer je het leer goed verzorgt. Zo kun je bijvoorbeeld van een paar Floris van Bommel schoenen jarenlang genieten, terwijl merkloze schoenen allang zijn vervangen.

 

Niet alleen het onderhoud is belangrijk, ook is het beter om schoenen ‘rustdagen’ te gunnen. Draag een paar schoenen om de dag om zo slijtage te voorkomen.

 

Op een rustdag voorzie je de schoenen van schoenspanners om ze in model te houden. Door het dragen ontstaan er plooien in de schoenen, die na verloop van tijd zichtbaar blijven als je de schoenen uitdoet. Door ze tijdens de ‘rustdagen’ te voorzien van schoenspanners blijven je schoenen veel langer in model.

 

Gebruik altijd een schoenlepel om slijtage aan de hiel te voorkomen.

Natte leren schoenen verzorgen

In ons regenachtige kikkerlandje ontkom je er niet aan: natte schoenen. Hoe verzorg je natte leren schoenen? Leg ze als eerste nooit op de verwarming om te drogen! Het leer krimpt en kan barsten gaan vertonen. Door ze op een warmtebron te leggen droogt het leer uit en wordt het hard. Wil je ze toch snel droog hebben? Stop de schoenen dan vol met oude kranten en herhaal dit elk uur. Je kunt ook investeren in een paar cederhouten schoenspanners en deze in de natte schoenen plaatsen. Het cederhout zal het vocht aan de schoenen onttrekken en ze zullen tevens mooi in model blijven.

Schoenen met sneeuwranden verzorgen

schoenafdruk sneeuwDit komt misschien iets minder voor in Nederland, maar van die lelijke sneeuwranden zijn echt funest voor je uiterlijk, daar wil je niet mee naar je meeting. Hoe verzorg je je leren schoenen om dit te verwijderen? Gebruik een mengsel van gelijke delen kalkvrij water en witte azijn en poets daar voorzichtig de randen mee weg. Daarna goed laten drogen en uiteraard voorzien van een nieuwe laag schoensmeer.

Verschillende soorten leer onderhouden

1. Glad leren schoenen verzorgen

Van alle leervarianten zijn glad leren schoenen het makkelijkst te verzorgen. Haal voordat je begint de veters uit de schoenen. Poets het opgedroogde vuil weg met een borstel, vergeet hierbij niet de naden. Eventueel kun je hardnekkig vuil verwijderen met een vochtige doek. Zorg er wel voor dat je ze daarna goed laat drogen voordat je met schoensmeer aan de slag gaat. Zijn de schoenen droog én schoon? Smeer ze in met een goede schoensmeer, het liefst op basis van bijenwas. Je kunt kiezen voor een neutrale kleur of voor de kleur van je schoenen. Pas bij het laatste wel op. Zelden zal de kleur exact hetzelfde zijn. Bij langdurig gebruik van een gekleurde schoensmeer zal de oorspronkelijke kleur van je schoenen verdwijnen.

Van Bommel leren schoenen verzorgen

Laat de schoenen 15 minuten rusten en wrijf de schoensmeer uit met een katoenen doek. Gaatjes-schoenen kun beter eerst oppoetsen met een borstel om de schoensmeer dat in de gaatjes zit te verwijderen, om ze daarna op te wrijven met een doek. Wil je je schoenen laat glimmen? Een oude panty laat je leren schoenen shinen!

2. Suède schoenen onderhouden

Suède schoenen zijn prachtig. Maar om ze mooi te houden hebben ze wel onderhoud nodig. Spuit ze voordat je ze gaat dragen (bij de betere schoenwinkels doen ze dit al voor je) in met een beschermende spray en laat ze drogen. Ook hier geldt: niet op een warmtebron! Zijn ze droog, dan borstel je ze voorzichtig op om de aan elkaar vastgeplakte vezels  weer los te maken. Herhaal deze behandeling een paar keer per jaar voor de beste verzorging van je suède paar.

Van Bommel suède schoenen verzorgen

Wees voorzichtig wanneer je een slijpblokje wil gebruiken. De kans is namelijk groot dat je het suède beschadigt. De kleur van het suède kan na verloop van tijd vervagen. Kies in zo’n geval voor een opfrisbeurt met een spray in de kleur van de schoenen. Spuit ze in zijn geheel in en borstel daarna als ze droog zijn de vezels weer omhoog.

3. Nubuck schoenen verzorgen

Voor schoenen vervaardigd van nubuckleer houd je dezelfde verzorging aan als voor de suède variant. Dat wil zeggen: ga niet aan de slag met schoensmeer, maar spray de schoenen in met een speciale spray. Verwijder vuil met een speciale borstel. Heb je een vetvlek op je mooie nieuwe schoenen? Gebruik geen water maar bedek de vlek met talk. Het vet zal in de talk trekken en de vlek verdwijnt.

4. Metallic leren schoenen verzorgen

Ben jij helemaal van deze tijd en is niets je te gek? Dan heb jij waarschijnlijk al zo’n paar Floris van Bommel schoenen met blauwe zool in je kast staan. Of misschien loop jij zelfs wel rond op een paar metallic schoenen. Lekker trendy! Maar hoe verzorg je deze metallic fashionschoenen zodat ze jarenlang mooi blijven?

Van Bommel metallic schoenen verzorgen

Metallic schoenen zijn voorzien van een coating zodat ze die mooie glans krijgen. Ga deze schoenen niet behandelen met schoensmeer, maar kies voor een spray die speciaal bedoeld is voor metallic coatings. De coating is namelijk zeer kwetsbaar en het zou zonde zijn om het te beschadigen. Vuil verwijder net als bij een andere leren schoen met een zachte borstel.

https://youtu.be/Qs0mfZgObTM

Tot slot: ik hoop je zo voldoende tips te hebben gegeven om je goed leren schoenen te kunnen verzorgen. Heb je nog vragen of aanvullingen? Neem gerust contact op via de live chat.

 

Groetjes,

Anne