Inkjetprinter of laserprinter?
calendar icon17.02.2017 16:23 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Inkjetprinter of laserprinter?

Nieuwe printer nodig? Wat is de beste keus: een inkjetprinter of laserprinter?

Bij de aanschaf van een nieuwe printer kiezen de meeste consumenten automatisch voor een inkjetprinter. Toch kan een laserprinter in sommige gevallen ook een goede keus zijn. Misschien zelfs wel een betere keus als je veel print. Kort gezegd: print je minder dan 500 vellen per maand dan is een inktjetprinter de beste keus. Echter er zijn meer criteria, zoals de printkwaliteit en de snelheid van de printer. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen om te kiezen voor een inkjetprinter of laserprinter?

Inkjetprinter – goedkoop in aanschaf, duur in gebruik

Een inkjetprinter werkt met vloeibare inkt. Gebruik je printer langere tijd niet, dan droogt de inkt op. De spuitmondjes in de printkop kunnen hierdoor verstopt raken. De inkjetprinter zal als hij lange tijd niet wordt gebruikt zelf de printkop gaan reinigen, wat je een hoop inkt kost. De kosten van de cartridges is sowieso een nadeel van deze printer, deze zijn prijzig. Bij veel prints per maand lopen de kosten voor de inkt aardig op.

Inkjetprinters zijn zeer geschikt voor het printen van foto’s. De kleuren komen goed tot hun recht. Een ander voordeel is de aanschafwaarde, deze is laag. Voor een paar tientjes heb je al een printer die kan scannen, kopiëren en printen en in de meeste gevallen is hij uitgerust met WiFi. Dus geen gedoe met draden en je kunt printen vanaf elk device dat je in huis hebt.

.

HP

Voordelen inkjetprinter:

a. Goedkoop in aanschaf.

b. Geschikt voor verschillende papierformaten.

c. Print mooie kleurafdrukken.

d. Meerdere mogelijkheden, zoals scannen en kopiëren.

 

Nadelen inkjetprinter:

a. Cartridges zijn prijzig en moeten geregeld worden vervangen.

b. Inktjetprinter moet dagelijks worden gebruikt om uitdrogen van de inkt te voorkomen.

Laserprinter - duur in aanschaf, goedkoop in gebruik

Laserprinters hebben misschien wel ten onrechte een zakelijk imago. Ook voor consumenten kunnen ze namelijk zeer geschikt zijn. Print je veel en meestal in zwart-wit dan kan een laserprinter uiteindelijk een goedkopere en betere keus zijn dan een inkjetprinter.

Laserprinters werken niet met vloeibare inkt maar met toner oftewel droog inktpoeder. Het gevaar van uitdroging zoals bij een inkjetprint, is er niet.  De laser is heel precies en maakt daarom haarscherpe prints. Uitermate geschikt voor het printen tekst. Echter minder geschikt voor het printen van foto’s.

De toner hoeft niet vaak verwisseld te worden zodat bij veel gebruik de laserprinter goedkoper is dan de inkjetprinter. Ook print de laserprinter veel sneller. Je moet wel even geduld hebben bij het aanzetten, hij moet namelijk opwarmen.

Inkjetprinter of laserprinter?

Voordelen laserprinter:

a. Zeer scherpe prints

b. Goedkoop in het gebruik.

c. Toners gaan lang mee.

 

Nadelen laserprinter:

a. Duur in aanschaf.

b. Maakt geen mooie fotoprints.

c. Scannen en kopiëren zijn niet mogelijk, tenzij je een duurder model aanschaft.

Wat is voor jou de beste keus: inkjetprinter of laserprinter?

Om te beslissen of een inkjetprinter of laserprinter voor jouw de beste keus is, is het verstandig om kritisch te kijken naar je printgedrag. Print je nooit in kleur? Dan is het goedkoper om een laserprinter aan te schaffen. Zijn dure aanschafwaarde verdien je terug omdat ze veel zuiniger zijn in gebruik. We hebben geregeld een HP kortingscode voor je waarmee je 10% bespaart bij de aanschaf van zo’n prijzig apparaat. Check daarom altijd eerst even onze HP kortingspagina om te zien of er een actieve HP kortingscode staat.

Print je wel geregeld in kleur? Dan kun je beter een inkjetprinter aanschaffen. Ook foto’s worden met een inkjetprinter veel mooier dan met een laserprinter. Echter houd wel goed in de gaten dat je geregeld print om opdroging van de inkt te voorkomen. Om te besparen op de inktkosten is het verstandig om een printer te kopen met gescheiden inkttankjes. Zo kun je enkel de kleur vervangen die op is.

https://youtu.be/cAlbvv6q2rc