Bespaardeals verdient mogelijk commissie wanneer je via onze deals shopt.
Hoe organiseer je een goedkoop kinderfeestje?
calendar icon14.10.2015 16:48 person iconRamon eye iconRamon
book open icon8 min

Hoe organiseer je een goedkoop kinderfeestje?

cupcakes verjaardagspartijtje

Wanneer je kleine een jaar of 1, 2 oud is kan je nog een goedkoop kinderfeestje organiseren door de gastenlijst te beperken tot familie. Aangezien de meeste kinderen op die leeftijd het verschil toch niet merken zijn dat dan ook vaak de meest goedkope verjaardagsfeestjes. Zodra je zoon of dochter echter 3 wordt zullen de uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes voor andere kinderen langzaamaan binnen gaan stromen. Al snel merk je dat je exclusieve, minimalistische familie aangelegenheden de vergelijking met sommige uitgebreide verjaardagsuitspattingen niet meer aankunnen.

Lees snel verder voor een topfeestje op budget

Nu steeds meer ouders voor dure, spectaculaire kinderfeestjes kiezen kan het weleens moeilijk zijn om als kostenbewuste ouder mee te komen. Het is niet ongewoon dat er feestlocaties worden afgehuurd voor een eerste verjaardag. Zelfs een relatief goedkoop kinderfeestje in een speelparadijs kost al snel 500 euro voor een kleine 2 uur met een handjevol kinderen.

Kan of wil je niet zoveel geld uitgeven, maar tegelijkertijd wel een leuk en gedenkwaardig kinderfeestje organiseren? Dat kan! Het wordt tijd voor een nieuw soort budget kinderfeestje met de volgende tips.

Locaties voor een goedkoop kinderfeestje

Veel ouders kiezen ervoor een ruimte te huren voor het organiseren van een kinderfeestje. Wanneer je een ruimte huurt waar direct een leuke verjaardagsactiviteit uitgevoerd kan worden sla je twee vliegen in één klap en hou je je gasten direct bezig. Je hoeft veelal zelf weinig tot niets op te bouwen, hoeft niet schoon te maken en je gasten zijn voorzien van entertainment. Je betaalt echter wel een flinke duit voor al dit gemak.
De goedkope optie is het huren van een zaaltje of ruimte bij een instantie als een wijkcentrum, waar je soms al voor 100 euro een paar uur lang een eigen ruimte hebt. In die gevallen wordt echter wel verwacht dat je de ruimte schoon achterlaat, wat veel van de voordelen van het organiseren van een feestje op een andere locatie direct doet verdwijnen. Alternatieven als een feestje in een (kinder-) restaurant, een speelparadijs of zelfs een pretpark kosten je al snel honderden euro’s voor een handjevol gasten.

Zo bespaar je op de locatie van je partijtje

De meest voor de hand liggende besparing is simpel: organiseer je goedkope kinderfeestje gewoon thuis. Heb je een huis met een tuin en is je kleine in de zomer jarig? Dan is een tuinfeest een leuke optie, maar ook binnen kun je prima een feestje bouwen.
Het grote nadeel van een thuis-feestje is dat je er meer werk aan hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opbouw, het opruimen, eten en entertainment. Je bent echter ook in staat om de kosten zo laag mogelijk te houden en elke uitgegeven euro zo te gebruiken dat je kleine er ook het meeste plezier van heeft.
Verbleek je al bij het idee dat je de rommel van een dozijn feestende kinderen moet opruimen? Onthoud dan dat er betaalde schoonmaakservices zijn die voor enkele tientallen euro’s zorgen dat je huis er uit ziet alsof er niet net een bende wilde kinderen doorheen geraasd is. Duurder dan zelf schoonmaken, maar stukken goedkoper dan een externe ruimte huren.

Entertainment voor een goedkoop kinderfeestje

Wanneer je thuis een goedkoop kinderfeestje organiseert moet je ook zorgen voor entertainment. Je gasten zullen meer willen doen dan zitten en eten. Een trend die uit de Verenigde Staten is overgewaaid is het inhuren van acteurs voor kinderfeestjes, waarbij je clowns, goochelaars en karakters uit populaire series of films op je feestje laat rondlopen om de gasten te vermaken.
De kosten voor dergelijke acteurs kunnen echter snel oplopen. Je betaalt een clown al snel 75 tot 125 euro voor een uur op je feestje.

ballonnen kinderfeesjte

Hoe bespaar je op entertainment van je feestje?

Je bespaart al snel door het entertainment voor je goedkoop kinderfeestje zelf te verzorgen. Wanneer je verjaardagsfeestje plaatsvindt in de lente, zomer of vroeg in de herfst kun je vaak prima een aantal leuke buitenactiviteiten organiseren. Je kunt estafette lopen organiseren, spelletjes doen zoals ringwerpen of touwtrekken, maar je kunt ook je gasten in badkleding hijsen en een waterballonnengevecht organiseren. Een ander leuk alternatief is het organiseren van een mini-Oplympische spelen, waarbij de gasten in twee teams worden verdeeld en je de teams door middel van verschillende spelletjes met elkaar laat strijden. Aan het einde krijgen natuurlijk zowel de winnaars als de verliezers een mooie prijs.
Mocht het weer niet mee zitten, zijn er ook zat activiteiten voor binnen waarmee je de gasten van jouw kinderfeestje op een goedkope manier van entertainment voorziet:

  • – Speurtochten. Zolang het je niet uitmaakt dat elke hoek van je huis doorzocht wordt door een lading kinderen kan je een leuke speurtocht organiseren met een kleine prijs voor degene die ‘de schat’ vindt.

 

  • – Knutselen. Neem eens een kijkje op Pinterest voor een gigantische hoeveelheid goedkope knutselideeën. Klassiekers zijn het versieren van witte t-shirts met textielstiften en plaksels of het maken van fotolijstjes met ijsstokjes. Zijn de gasten wat ouder of ben je in een avontuurlijke bui? Ga met z’n allen cupcakes bakken en decoreren: entertainment en snack in één! Bijna al deze opties kun je prima met 10 tot 15 kinderen uitvoeren voor minder dan 30 euro.

 

  • – Filmvertoningen. Het klinkt misschien makkelijk, maar als onderdeel van een dag vol festiviteiten kun je kinderen prima met een gigantische bak popcorn voor een tv neerzetten met een van de nieuwste (animatie) films. Het huren van de film zal je niet meer dan een paar euro kosten, of je streamt via bijvoorbeeld Netflix.

 

  • – Talentenjachten. Waarom zou je je gasten zelf niet aan het werk zetten? Zorg voor een bescheiden prijsje voor de winnaar, wijs wat volwassenen aan als jury en laat de kinderen zichzelf en elkaar vermaken door hun talenten te delen.

Je kunt natuurlijk ook een familielid of goede vriend in een clownskostuum hijsen en in een uitzinnige menigte kinderen droppen. Wees niet verlegen en vraag simpelweg om wat hulp: veel mensen zullen je goedkope kinderfeestje graag van wat entertainment voorzien.

kind verjaardag

Eten voor een budget verjaardagsfeestje

Wanneer je thuis een budget verjaardagsfeestje organiseert kunnen de kosten alsnog snel oplopen wanneer je het eten en de snacks laat bezorgen.

Hoe bespaar je op eten?

verjaardagstaart

De beste manier om te zorgen dat je de kosten voor het eten van je kinderfeestje zo laag mogelijk houdt is simpelweg geen maaltijd te serveren. Los van de kosten zijn veel kinderen moeilijke eters of hebben voedsel allergieën. Door je budgetkinderfeestje tussen 14:00 en 16:30 in te plannen bespaar je jezelf dan ook veel kopzorgen.
Wanneer je er wel voor kiest een maaltijd te serveren, kun je deze het beste zelf bereiden. Zelfgemaakte macaroni doet het bijvoorbeeld bij bijna alle kinderen goed en is makkelijk in grote hoeveelheden te bereiden. Daarbij is het ook goedkoop en al te maken voor 10 tot 15 euro voor 12 of meer gasten.
Heb je echt geen zin om zelf te koken, maar wil je wel een maaltijd serveren? Vergelijk dan online pizza bezorgers en bestel een handjevol grote pizza’s. Dominos en New York Pizza hebben regelmatig mooie kortingsacties. Veel kinderen hebben aan één of twee stukken voldoende, zeker als ze daarnaast de hele dag al zoetigheid hebben gegeten.
Een andere goede manier om te besparen op je goedkoop kinderfeestje is het zelf bakken van de taart. Je koopt een paar pakken taartmix in de winkel, koopt fondant en glazuur zodat je de naam van de jarige op de taart kan schrijven en je bent al snel tientallen euro’s voordeliger uit.

Heb je inspiratie opgedaan met deze blog? Like, tweet of Google+ ons. Schrijf je bovendien in voor een gratis account, dan blijf je voortaan op de hoogte van nieuwe bespaartips. Nog mooier: je mist nooit meer korting van je favoriete winkels door ze via bespaardeals te volgen.