Besparen op benzine
calendar icon28.08.2015 18:25 person iconRamon eye iconRamon
book open icon7 min

Besparen op benzine

Benzine is duur, de prijs op dit moment is gemiddeld ruim anderhalve euro. Van dit bedrag is meer dan de helft accijns en 21 procent BTW. Het is dan ook niet zo vreemd dat we er alles aan doen om zo min mogelijk benzine te gebruiken. Daarnaast doen we ons best om zo voordelig mogelijk benzine in te kopen, en dat kan op verschillende manieren.

Minder benzine verbruiken

tanken

Benzine is duur, de prijs op dit moment is gemiddeld ruim anderhalve euro. Van dit bedrag is meer dan de helft accijns en 21 procent BTW. Het is dan ook niet zo vreemd dat we er alles aan doen om zo min mogelijk benzine te gebruiken. Daarnaast doen we ons best om zo voordelig mogelijk benzine in te kopen, en dat kan op verschillende manieren.

Voordelig benzine kopen als particulier

Het loont zeker de moeite om als particulier altijd bij hetzelfde benzinestation te gaan tanken. Kies er één uit waar je dagelijks langsrijdt of één die dicht bij je in de buurt zit. Een eind omrijden vanwege een spaarkaart heeft heel weinig nut. De winst ben je dan immers kwijt aan reistijd en extra benzinekosten.

jerrycan benzine

Sparen tijdens het tanken

Ook als particulier is het mogelijk om bij de aankoop van benzine te sparen. Kies je voor tankpas van Texaco, dan spaar je Rocks die je kunt inwisselen bij Texaco of in de Rocks Webshop. Kies je voor BP, dan spaar je Free Bees en kies je voor Shell dan krijg je Air Miles. Vooral die laatste is populair omdat je ook bij de Albert Heijn, Etos en Praxis Air Miles kunt sparen. Als dit winkels zijn die je regelmatig bezoekt is een keuze wellicht snel gemaakt. Total tankstations hebben een heel ander concept en brengen hun merk graag onder de aandacht door middel van lokale campagnes, tijdelijke spaaracties en bijzondere extraatjes.
Wil je je niet binden aan een merk, maar ben je wel lid van de ANWB, dan is het goed om te weten dat je ook bij de ANWB kunt besparen op je benzinegeld. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jezelf aanmelden. Vervolgens laat je de ANWB kaart zien tijdens het afrekenen en spaar je 6 cent per liter brandstof. Zodra er een tegoed van 25 euro op je lidmaatschapsnummer staat geregistreerd, kun je dit laten uitbetalen. Bij de ANWB zijn 600 tankstations in Nederland aangesloten, dus er is er wellicht ook één bij jou in de buurt.

Over de grens tanken

benzinemeter

Benzine in Duitsland en België is nog steeds een stuk voordeliger dan in Nederland. Woon je in de grensstreek dan is het zeker de moeite waard om voor een volle tank even de grens over te steken. Toch is nu bekend dat België de accijnzen stapsgewijs gaat verhogen, zodat het verschil in 2018 minder groot zal zijn. Voor de Nederlandse pomphouders in de grensstreek is dit een opluchting, maar voor de consument wordt de kans op een voordeeltje kleiner.

Voordelig benzine kopen als ondernemer

Voor ondernemers en bedrijven zijn er tal van mogelijkheden om voordelig benzine in te kopen. De verschillende merken en benzinestations doen allemaal hun uiterste best om klanten te binden en de vele voordelen onder de aandacht te brengen. Bijzonderheden waar je op kunt letten zijn:

  • – Landelijke dekking, hoeveel benzinestations zijn aangesloten en waar zijn ze gelokaliseerd?
  • – Extra services bij de benzinestations (van koffie tot stomerij)
  • – Administratief, hoe wordt het financieel geregeld?
  • – Benzineprijs
  • – Kortingspercentage
  • – Kosten voor de tankpas(sen) en de administratie
  • – Extra’s zoals een app, carwash en service onderweg
euro's besparen

Onafhankelijke tankpassen

Voor de ondernemer tot slot nog twee tankpassen die geheel op eigen wijze werken.

MKB brandstofpas

De MKB brandstofpas is handig voor de ZZP’er die dagelijks onderweg is maar geen vaste route volgt en het hele land doorkruist. Deze pas werkt alleen in Nederland en biedt tal van extra’s zoals pechhulp, een brandstof- en een parkeer-app. De MKB brandstofpas is te gebruiken bij circa 4.000 benzinestations.

Travelcard

Travelcard is geldig in heel Europa, dus je kunt met deze pas ook tanken buiten de Nederlandse grens. Deze brandstofpas is in het bijzonder geschikt voor grote bedrijven met veel werknemers. Per pas is het mogelijk om opties bij te voegen of te blokkeren. Travelcard werkt samen met Mobility Mixx voor toegang tot een zakelijk OV-chip, Q-parking, pechhulp en Carwash. De Travelcard kan in de huisstijl van het bedrijf worden gemaakt.

Onbemand tanken

Voordelig in Nederland benzine tanken zonder afhankelijk te zijn van een merk, spaarsysteem of tankpas is ook mogelijk. Als je dat graag wil, ga je op zoek naar een onbemande pomp van Tango, Tinq of Firezone. Via de verschillende websites is eenvoudig te vinden waar deze benzinestations zich bevinden en wat de prijzen en acties zijn van het moment. Bij deze onbemande tankstations betaal je alleen voor de brandstof en zit je niet vast aan een spaar- of administratief systeem met allerlei extra’s.

onbemand tanken

Tot slot

Zoals het bovenstaande overzicht duidelijk laat zien is besparen op benzine geen kleinigheid.
Keurige facturen met strakke overzichten en kosten per kenteken zijn handig als je een bedrijf hebt met meerdere werknemers. Ben je particulier, of heb je een eenmanszaak, dan is het wellicht voordeliger om de bonnetjes gewoon zelf te administreren.