Bespaartips bij het kiezen van een autoverzekering
calendar icon17.01.2018 13:10 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

Bespaartips bij het kiezen van een autoverzekering

Besparen op je autoverzekering? Zo doe je dat!

Zoals op de meeste verzekeringen en andere zaken zoals je energierekening kun je ook op een autoverzekering flink besparen. Veel autoverzekeringen worden namelijk met het jaar duurder. Het kan dus zeker geen kwaad om je eigen autoverzekering eens te checken wanneer je geld wilt besparen. Een van dé magische tips is om ieder jaar je autoverzekering te vergelijken met andere autoverzekeringen. Wist je dat je dit op jaarbasis al zeker enkele tientallen euro’s kan opleveren? Dat is een check absoluut waard. We hebben enkele tips voor je op een rij gezet waarmee ook jij kunt besparen op je autoverzekering.

Autoverzekering tips om te besparen

Kijk en vergelijk je autoverzekering

Je autoverzekering vergelijken is de eerste en meteen de beste tip die je kunt krijgen wanneer je wilt besparen op je autoverzekering. De meeste mensen sluiten een verzekering af voor hun auto wanneer ze een auto aanschaffen. Vaak kijken ze er daarna niet meer naar om, terwijl dit soort verzekeringen ook veranderen. Je auto wordt bijvoorbeeld steeds ouder, waardoor het best zo kan zijn dat een lagere premie op een gegeven moment veel logischer is voor jouw auto. Daarnaast veranderen de premies ook regelmatig, dus het is zeker de moeite waard om je autoverzekering zo nu en dan te vergelijken.

Kies voor een jaarbetaling

Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering voor een maandbetaling, omdat deze vorm van betalen in termijnen kan. Een jaarbetaling is namelijk een flink bedrag. De totale kosten van een autoverzekering berekenen is hier het geld waard. Want wist je dat je wanneer je kiest voor een maandbetaling uiteindelijk meer geld betaalt dan wanneer je alles in één keer in een jaarbetaling betaalt? Veel verzekeraars hanteren namelijk voor een maandelijkse betaling een bepaalde toeslag. Wanneer je het dus per jaar kunt betalen is dat zeker aan te raden wanneer je uiteindelijk geld wilt besparen.

besparen op je autoverzekering


Denk aan een hoger eigen risico

Een laag eigen risico klinkt natuurlijk ontzettend interessant: iedereen wil natuurlijk weinig betalen wanneer je een keer schade krijgt met de auto. Wat veel mensen echter niet weten is dat je uiteindelijk met een hoger eigen risico veel meer geld bespaart! Denk namelijk eens na hoe vaak je schade hebt aan je auto; zo heel vaak komt dat niet voor. Voor de ene keer dat je schade hebt kun je met een hoger eigen risico zeker besparen op het bedrag wat je moet betalen. In verhouding ben je dus veel minder geld kwijt. Wanneer je een echte brokkenpiloot bent kun je deze tip overigens vergeten, want het is vooral aantrekkelijk wanneer je amper schade maakt.

Kleine schades zelf betalen

Wanneer je een auto aanschaft is het aan te raden om een spaarpotje te maken waarin je bijvoorbeeld iedere maand een paar tientjes stopt. Het is namelijk heel fijn wanneer je kleine schades aan je auto zelf kunt betalen. Je verzekeraar weet precies wanneer je wel of niet het beste gebruik kunt maken van de verzekering en wanneer je een kleine schade zelf kunt betalen. Is de schade bijvoorbeeld minder dan 1000 euro waard? Check dan altijd even bij je verzekeraar wat je het beste kunt doen. Wanneer je reeds een spaarpotje hebt ben je uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer je voor zoiets kleins al gebruik gaat maken van je premie. De no-claim korting verdwijnt hierdoor waardoor je premie hoger kan komen te liggen. Dat is zonde natuurlijk.

Check je dekking

Bij een nieuwe auto is het logisch dat je een hogere dekking hebt afgesloten dan wanneer je een tweedehands auto hebt. Maar stel je even voor dat je nieuwe auto van vijf jaar geleden nog steeds dezelfde dekking heeft, omdat je deze toen eenmaal hebt afgesloten terwijl je auto vandaag de dag al een stuk ouder is dan toen. Dan is het toch jammer van je geld dat je nog steeds voor dezelfde hoge dekking betaalt terwijl je auto minder waard is? Des te ouder je auto is, des te lager de dagwaarde is. Gelukkig is er een handige richtlijn waarmee je een beetje kunt bepalen welke dekking je auto nodig heeft. De eerste vijf jaar is een all-risk dekking aan te raden, van zes tot tien jaar gebruik je WA-plus en ouder dan tien jaar is een WA-dekking voldoende.

autoverzekering bespaar tips

Check eventuele dubbele dekkingen

Last but not least: bekijk goed of je per ongeluk dubbel gedekt bent. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt kan het zomaar zijn dat je een dubbele dekking hebt afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan de inzittendenverzekering; je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat de passagiers die met je meerijden goed verzekerd zijn dus je sluit een inzittendenverzekering af. Wanneer je echter al een WA-verzekering (standaard) hebt dan zijn zij reeds verzekerd! Het is dus zeker aan te raden om even met je verzekeraar of om zelf ervoor te gaan zitten en alle punten in je verzekering na te kijken. Op die manier weet je zeker dat je geen onnodige dubbele kosten maakt.