Bespaar met een slimme thermostaat
calendar icon22.01.2019 11:20 person iconCorina eye iconCorina
book open icon4 min

Bespaar met een slimme thermostaat

Besparen met een slimme thermostaat: hoe doe ik dat?

De slimme thermostaat is een product wat de afgelopen jaren enorm aan bekendheid heeft gewonnen. Je ontvangt er zo regelmatig al een bij een nieuw energiecontract, maar velen kopen er ook zelf eentje. Niet gek, gezien je met zo’n slim apparaat behoorlijk kan besparen op je energiekosten, maar hoe doe je dat?

slimme thermostaat

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is gekoppeld aan het internet en via een app op een smartphone of tablet te bedienen is. Hij kan functies uitvoeren die anders handmatig zouden moeten, zoals het aan- of uitzetten van de verwarming en het bepalen van de temperatuur. Een WiFi-thermostaat, zoals het apparaat ook wel eens genoemd wordt, is vaak eenvoudig te programmeren, waardoor hij alleen verwarmt wanneer het nodig is. Op deze manier voorkom je onnodig verbruik van energie, waarmee je tot wel 30% per jaar kan besparen op je energierekening.

Discussie over besparing

Niet iedereen is overtuigd van de slimme thermostaat, zo zijn er onderzoeken die aangeven dat hij amper energie bespaart ten opzichte van een “gewone”. Wanneer je deze onderzoeken echter wat beter bekijkt, valt op dat er met name weinig tot niet bespaard wordt wanneer het slimme apparaat ook gebruikt wordt als een “gewone”  en dus geen gebruik wordt gemaakt van de slimme functies. Hoe gebruik je die functies dan zodat je wel bespaart?

Inzicht in energieverbruik

Een verandering, zoals energie besparen, begint met inzicht. Wat verbruik je nu en op welke momenten verbruik je energie? Wellicht staat op zolder onnodig de verwarming aan of verbruik je veel op momenten dat er niemand thuis is. Door inzicht te hebben in je energieverbruik wordt niet alleen duidelijk waar je kan besparen, maar ook hoeveel je kan besparen. De meeste thermostaten geven dit op een eenvoudige manier weer aan de hand van onder andere grafiekjes. Een beeld zegt immers meer dan 1000 worden.

Zelflerend

Veel slimme thermostaten zijn zelflerend. Dit betekent dat hij zal leren hoe snel je huis opwarmt of afkoelt en daarop inspeelt. Daarnaast leert hij bijvoorbeeld op welke tijdstippen hij wel of niet moet verwarmen aan de hand van je historie. Let op dat de zelflerende functie niet direct werkt, zoals de naam al zegt heeft dit tijd nodig op steeds verder te leren en te optimaliseren.

Geen onnodig verbruik dankzij geofencing

Een andere handige functie die sommige slimme thermostaten hebben is geofencing. Hierdoor het apparaat, aan de hand van de connectie met je telefoon en met behulp van GPS, of je binnen een bepaalde afstand van je huis/kantoor bent. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat hij niet meer moet verwarmen wanneer je langer dan een halfuur meer dan 50 meter verwijderd bent.

slimme thermostaat

Slimme radiatorknoppen als perfecte toevoeging

Een tip om te overwegen als je echt energie wilt besparen, is om ook gebruik te maken van slimme radiatorknoppen. Dit zijn thermostatische radiatorknoppen, welke je via een app kan besturen, op dezelfde manier als je slimme thermostaat. Dit heeft als grote voordeel dat je hiermee per ruimte de temperatuur in kan stellen en je dus nooit verwarmt voor niets, maar ook niet onnodig in de kou zit.

Besparen op je aankoop

Wil je meer weten over slimme thermostaten en de voor- of nadelen of wil je een aantal slimme apparaten vergelijken? 50five neemt je mee in de nieuwste technologieën en is dé smart home specialist. Met een beetje geluk kan je nog korting scoren dankzij een 50five kortingscode of hier anders hier nog meer korting van 50five vinden. Daar vind je trouwens ook een handige blog vol tips en informatie over hoe je je thermostaat kan laten samenwerken met andere slimme apparaten in huis.