USB C: een aansluiting met vele mogelijkheden
calendar icon19.02.2018 12:55 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

USB C: een aansluiting met vele mogelijkheden

De toekomst van USB is USB C

De USB techniek is al jaren een veelgebruikte manier om externe apparaten aan te sluiten op (met name) je pc. Ook het opladen van smartphones of andere mobiele apparaten gebeurt vaak via een USB-aansluiting. De afgelopen jaren is er een nieuw type USB-aansluiting ontwikkeld: USB C. Dit type aansluiting is inmiddels op steeds meer apparaten terug te vinden. In de toekomst zal het uiteindelijk al zijn voorgangers helemaal gaan vervangen. 

USB C

Ontstaansgeschiedenis

De term USB staat voor Universal Serial Bus. Vóór de opkomst van USB C waren er 3 eerdere generaties van USB-aansluitingen ontwikkeld. Deze drie aansluitingen hadden allemaal vrijwel hetzelfde uiterlijk maar werden wel steeds wat sneller. Deze generaties hadden type A en type B varianten, met daarnaast ook nog een normale, een mini- en een micro-aansluiting. De presentatie van USB-versie 3.1 (USB C) was dan ook al bijna een revolutie. Deze is niet alleen sneller dan zijn voorgangers, maar heeft slechts één type aansluiting. Hierdoor heb je allerlei (verloop)kabels die bijvoorbeeld een normale USB en een micro-USB-aansluiting hebben, niet meer nodig. Vorige generaties hadden een USB-aansluiting die je maar op 1 manier kon inpluggen. Dit zorgt nog steeds voor veel frustratie bij sommige mensen, zij twijfelen er altijd over hoe je een USB-kabel in een USB-poort steekt. Ook dit probleem wordt door USB C verholpen. De aansluiting is namelijk volledig symmetrisch, waardoor het niet meer uit maakt hoe je de aansluiting erin steekt: hij past altijd.

Opladen via USB C

Een groot verschil met vorige generaties is dat USB C een veel hoger vermogen heeft. Hierdoor kan een kabel wel tot 100 Watt aan, in plaats van 9 Watt in de oude USB-types. Hierdoor kan je met een enkele kabel niet alleen je smartphone maar bijvoorbeeld ook je laptop opladen. De Apple Macbook heeft op de nieuwe modellen al geen aansluiting voor netvoeding meer, maar enkel USB C poorten. Ook nieuw is dat de USB C poort niet alleen elektriciteit kan ontvangen, maar ook kan versturen. Je kunt dus niet alleen je smartphone opladen met je laptop, maar ook je laptop opladen met je smartphone.

Meerdere taken tegelijk

Via één USB C kabel kan je meerdere taken tegelijk uitvoeren. Zo kan je tegelijkertijd elektriciteit en data versturen. Hiermee heb je bijvoorbeeld geen stroomkabel meer nodig voor een extern beeldscherm. Door dit beeldscherm via USB C aan te sluiten op je laptop krijgt het beeldscherm zowel beeld als elektriciteit doorgestuurd. Andersom kan ook. Dan heb je bijvoorbeeld een beeldscherm met stroomaansluiting die via de nieuwe USB techniek elektriciteit naar je laptop stuurt, terwijl hij beeld van je laptop ontvangt. Er ontstaan dus heel veel nieuwe mogelijkheden door het feit dat één kabel meerdere processen tegelijkertijd kan verwerken.

Overgang

Doordat de techniek zo breed toepasbaar is, proberen bijna alle grote elektronicabedrijven de nieuwe USB aansluitingen zo snel mogelijk in hun apparaten te implementeren. Maar in de overgangsperiode die nu nog aan de gang is, zijn weer kabels en apparaten nodig die de oude USB-aansluitingen omzetten naar USB C. Als je pc of laptop nu al een USB C aansluiting heeft, kan je een USB C hub aanschaffen. In zo’n hub (ook wel USB C dock genoemd) kan je enkele oude USB-kabels en soms ook nog een SD-kaart pluggen. Omdat USB C meerdere taken tegelijk kan uitvoeren, worden al deze aansluitingen, via één kabel tussen hub en laptop, met de laptop verbonden. Ook een Bluetooth adapter kan je via een hub met één van de nieuwe USB poorten van je computer verbinden. Ook is er een USB C adapter beschikbaar die je in een USB C poort steekt en waar je vervolgens een USB Type A kabel in kan pluggen.

Gevaren

De regels waar USB C aan moet voldoen, worden opgesteld door het USB Implementers Forum (USB-IF). Dit forum stelt bepaalde USB-standaarden op in de verwachting dat fabrikanten ze ook opvolgen en implementeren. Fabrikanten zijn echter niet verplicht deze standaarden op te volgen omdat USB C niet gepatenteerd is, zodat iedereen de techniek kan gebruiken. Fabrikanten wijken soms (bewust) af van de opgestelde standaarden. Hierdoor werken bijvoorbeeld kabels van merk A niet meer in de poorten van merk B. Hierdoor is USB niet meer echt ‘Universal’. Gelukkig komt dit niet vaak voor en komt incompatibiliteit meestal alleen voor bij goedkope apparaten van onbekende fabrikanten. Let daarom dus bij aanschaf van USB C kabels goed op de betrouwbaarheid van het merk. Fabrikanten kunnen hun producten laten certificeren door het USB-IF. Met een certificaat hiervan weet je zeker dat dit product goed werkt met alle andere gecertificeerde producten.

Conclusie

USB C is een revolutionaire technologie die de komende jaren de standaard zal worden in verbindingen tussen elektronische apparaten. Hoewel één kabel in de toekomst voldoende is, zal je in de transitieperiode toch weer nieuwe kabels moeten aanschaffen voor de overgang van oude USB-typen naar de nieuwste versie USB. Let er wel op dat je betrouwbare producten aanschaft, anders heb je kans op beschadiging aan je apparaten.