fbpx
bruiloft

Een bruiloft is iets heel persoonlijks. De focus van deze speciale dag moet ook absoluut niet liggen op hoeveel er uitgegeven of bespaard is. Tegelijkertijd geven stellen gemiddeld 15.000 euro uit aan hun bruiloft. Logisch dat in de planningsfase de stresslevels hoog zijn!

Moet een bruiloft zoveel kosten?

Natuurlijk niet! De belangrijkste elementen van je bruiloft zijn juist de persoonlijke dingen. Of je budget nu 500, 5.000 of 50.000 euro is, met onderstaande tips bespaar je zonder ingrijpende veranderingen al snel flink op je bruiloft.

1. Stel prioriteiten

Voordat je begint aan het daadwerkelijk plannen van je huwelijk en de daaropvolgende receptie, is het een goed idee om samen met je partner een lijst van vijf prioriteiten samen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het per se boeken van de dj die draaide in de club waar jullie elkaar ontmoetten. Of catering van jullie favoriete restaurant. Door van te voren duidelijk te hebben op welke punten jullie beiden absoluut niet willen besparen, heb je ook duidelijk op welke punten je wellicht met minder genoegen kunt nemen.

2. Beperk je gastenlijst

Door je gastenlijst te limiteren kan je de kosten van je bruiloft dramatisch verlagen. De meeste cateraars en restaurants rekenen een prijs per persoon, dus het verschil tussen 100 en 150 gasten is enorm.
Een goede richtlijn is geen mensen uitnodigen waarop je op de dag zelf geen minuut mee door kan brengen. Als je 360 gasten uitnodigt en met elk een minuut doorbrengt ben je daar ruim 6 uur zoet mee. En dan heb je de ceremonie, eten, dansen en simpelweg van je bruiloft genieten nog niet meegeteld.

3. Bespaar op het eten van je bruiloft

Het eten is vaak de grootste kostenpost van je bruiloft, dus leg meerdere alternatieven naast elkaar. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een buffet in plaats van een uitgeserveerde maaltijd. Of wees creatief en verras je gasten met een high tea, brunch of lunch in plaats van een diner. Je zou, als je heel erg avontuurlijk ingesteld bent, de complete bruiloft zelf kunnen cateren. Absoluut een besparing, maar je moet je wel goed afvragen of het de stress waard is.

besparen op eten bruiloft

4. Op de locatie kun je flink besparen

Het is een grote wijde wereld met ontelbare locaties voor jouw bruiloft. Veel van die locaties zijn goedkoop of zelfs gratis, zoals je eigen tuin, een openbaar park of de (ruime) woning van vrienden of familie.
Een goede manier om toch die dure locatie te boeken zonder de hoofdprijs te betalen is een bruiloft in het laagseizoen. Ook zijn doordeweekse dagen veelal veel goedkoper.

5. Bespaar op de bruidskleding

Bruidskleding is een grote kostenpost, waar dus ook grote besparingen te halen zijn. Door je jurk bij een outlet of tweedehandswinkel te kopen betaal je voor dezelfde jurk flink minder. Hetzelfde geldt voor online marktplaatsen waar je direct van de vorige eigenaar een jurk koopt voor een fractie van de winkelprijs. Het vermaken en hergebruiken van de bruidsjurk van je moeder of schoonmoeder is niet alleen een voordelige optie, het voegt ook een extra persoonlijke noot toe aan je bruiloft.
Voor mannen zijn er echter ook zat opties om te besparen op de bruidskleding. Kies bijvoorbeeld een mooi designer pak in plaats van een op maat gemaakt bruidskostuum.

6. Bloemen en andere decoraties

Trouwen op een locatie met ‘ingebouwde’ decoraties betekent een forse besparing. Kies voor een mooie tuin, museum of een mooi ingerichte woning en je hebt geen toegevoegde decoratie meer nodig.
Trouw je in je eigen tuin? Time dan het planten van bloembollen zodat ze nét voor je bruiloftsdatum uitkomen. Je trouwt dan voordelig in een vrolijk en bloemrijk decor.

bruiloft bloemen eigen tuin

7. Uitnodigingen kunnen goedkoper

bruiloft uitnodiging besparen

Een beetje creatieveling maakt zijn of haar uitnodigingen zelf en bespaart zo op de kosten van de ontwerper. Voor de technische lezers is het ook een idee de traditionele huwelijksuitnodiging te vervangen door een website. Een internetadres en de bijbehorende webruimte zijn voordelig te verkrijgen en een aantrekkelijke, informatieve website maakt dat je in je fysieke kaart flink kan versoberen. Of je laat de kaart zelfs helemaal achterwege, en verstuurt de uitnodiging alleen digitaal. Bijvoorbeeld per mail, Whatsapp of in een Facebook groep.

8. De muziek

Sommige stellen willen per se een band, terwijl anderen de voorkeur geven aan een dj. Het voordeel van die laatste is dat een dj direct kan optreden als ceremoniemeester en daarnaast vaak stukken goedkoper is. Mocht je toch een band willen, dan zijn de hobbymuzikanten, die ook nog een andere baan hebben en vooral muziek maken voor de lol een optie. Dat kan flink schelen in vergelijking met professionele muzikanten.
Maakt het je niet zo gek veel uit en wil je simpelweg de goedkoopste optie? Sluit dan je MP3 speler aan of kies een vrolijke Spotify speellijst. Zo bespaar je maximaal op de muziek van je bruiloft.

9. Huwelijksfoto's goedkoper door slim outsourcen

Je bruiloft gaat in een flits voorbij, maar is tegelijkertijd tot de nok toe gevuld met momenten die je je leven lang wilt blijven koesteren. Een huwelijksfotograaf is vaak de enige manier om je grote dag voor het nageslacht vast te leggen en daarmee een vaste toevoeging op de meeste bruiloften.
Wil je persé een huwelijksfotograaf? Kijk dan eens naar lokale kunst- of fotografie-academies. Deze jonge fotografen zijn vaak gretig om meer ervaring op te doen en kunnen je dag vastleggen voor een fractie van de kosten van een professional.
Naast een huwelijksfotograaf of zelfs als vervanging is het uitdelen van wegwerp camera’s aan de gasten een manier om je gasten in te zetten bij het vastleggen van je huwelijk. De vele mobiele telefoons met ingebouwde camera’s maken dat je ook prima aan je gasten kunt vragen om wat (extra) video’s en foto’s van je bruiloft te maken.

huwelijk fotograaf besparen

10. Bespaar ten slotte op de bar

De open bar afschaffen of limiteren tot enkele uren kan veel geld schelen. Alternatieven zijn het schenken van bier en wijn zonder sterke dranken, het helemaal niet schenken van alcohol of het limiteren van alcohol tot een champagne toast.
Afhankelijk van de locatie van je huwelijk kan het zelf kopen en schenken van de alcohol ook veel in de kosten schelen. Wanneer je zelf drank inkoopt, kun je meestal met de verkoper afspreken dat je bewust ruim inkoopt. De dichte flessen die overblijven kun je dan retourneren. Zo ben je zeker van voldoende drank, zonder dat het je een cent teveel kost.

Geniet en laat het ons weten

Heb je dankzij deze tips ook een prachtige bruiloft gehad, waarop je bovendien mooi hebt bespaard? Laat het ons weten via Facebook.