fbpx
londen

Bezoekers aan de Britse hoofdstad maken zich vaak ongerust omdat Londen bekend staat als een van de duurste steden ter wereld. Tegelijkertijd is Londen voor ons “om de hoek”, dus de reiskosten vallen mee. Ook zijn er in Londen veel gratis dingen te doen en kan je daarmee dus veel besparen. We zetten wat tips voor je op een rij. Boek bijvoorbeeld je hotel via Voordeeluitjes en slaap een nacht helemaal gratis.

1. Bezoek gratis kunstmusea

Kunstmusea in Londen zijn gratis toegankelijk. Het Tate Modern en Tate Britain zijn buitengewone musea die enkele van ’s werelds meest geroemde kunstwerken huisvesten. Het Tate Modern richt zich op moderne kunst terwijl het Tate Britain zich focust op Britse kunst van de zestiende eeuw tot nu.
Andere bekende kunstmusea in Londen zijn de National Portrait Gallery en de National Gallery op Trafalgar Square. Ook vind je net buiten Oxford Street de Wallace Collection. De meeste van deze musea zijn tot in de avonduren geopend en vormen dus een perfecte gelegenheid voor een wandeling na je diner.

londen tate

2. Historische musea in Londen

Alle grote musea in Londen zijn gratis. Toch zijn er enkele speciale exposities waar wel voor betaald kan worden. Het formaat van de meeste musea en de kwaliteit van de collecties is echter dusdanig dat er meer dan genoeg te zien en te doen is zonder de betaalde exposities te bezoeken.
Het meest bekende van de Londense musea is waarschijnlijk het British Museum. Al sinds 1753 vindt je hier een gigantische collectie die tegenwoordig meer dan 7 miljoen objecten telt. De oud-Egyptische en Griekse antiquiteiten collecties zijn onder de grootste en bekendste collecties van hun soort. Een absolute aanrader.
In het bijzondere Victoriaanse gebouw van het Natural History Museum vind je onder andere een indrukwekkende collectie dinosaurus skeletten. Ben je met jonge kinderen in Londen? Dan is het Science Museum zeker een aanrader. Hier stellen ze sinds 1857 alles met betrekking tot technologie en wetenschap tentoon. Voor kinderen zijn er veel interactieve installaties die voor uren gratis speel- en leer plezier zorgen.

Natural History Museum londen

3. Bezoek de mooie parken en tuinen

hyde park

London is een van ’s werelds groenste steden, met meer parken en tuinen dan enig andere Europese hoofdstad. Het goede nieuws is dat bijna al deze parken en tuinen gratis voor bezoekers toegankelijk zijn. Enkele hoogtepunten zijn de Queen Mary’s Rose Gardens in Regent’s Park, van waaruit je een mooi uitzicht over Buckingham Palace hebt, of Hyde Park.

4. Het wisselen van de wacht

Een van Londen’s meest iconische tradities is de wisseling van de wacht. The Queen’s Guard wisselt elke dag om half twaalf ’s ochtends in de Forecourt in Buckingham Palace. Hou in de gaten dat de wisseling van de wacht in de winter om de dag plaats vindt. Kijk dus tijdens winterse stedentrips naar Londen eerst op welke dagen de wisseling plaats vindt. Je bekijkt de wisseling gratis van achter de hekken van Buckingham Palace.

5. South Bank

De rivier de Thames vormt het kloppende hart van Londen. Een wandeling langs de South Bank van de rivier brengt je langs enkele van Londen’s meest herkenbare bezienswaardigheden, waaronder The London Eye en het Tate Modern. Ter plaatse vind je op veel plekken handige gratis wandelroutes.

6. Luister in Londen naar gratis muziek

Op verschillende plekken in de stad zijn er regelmatig gratis muzikale events. Zo zijn en gratis concerten in het National Theatre en elke maandag gratis recitals rond lunchtijd bij het Royal Opera House. Ook zijn er regelmatig gratis concerten rond lunchtijd bij St. Martin-in-the-Fields en zie je elke zaterdag bij de Notting Hill Arts Club een gratis muzikale showcase.

buckingham palace wisseling van de wacht

7. Ga gratis naar een BBC opname

De BBC staat wereldwijd bekend om haar kwaliteit en originaliteit. Veel van de opnames van BBC televisie en radio vinden plaats in de BBC Mediahouse in hartje Londen. Op de website van de BBC kun je gratis tickets voor veel van deze opnames bestellen. Zo zit je straks misschien bij een opname van ‘Later… with Jools Holland’, waar vele muzikale wereldsterren hun opwachten hebben gemaakt. Om de shows te bekijken en tickets te bestellen klik je hier.

8. Straatartiesten

De West Piazza van Covent Garden staat bekend om haar vele getalenteerde straatartiesten. Hoewel het erg druk kan worden bij de populairste artiesten, is het vaak wel de moeite waard. Alle artiesten hebben een vergunning die ze pas hebben verkregen na het doorlopen van strenge audities. Hoewel het kijken naar straatartiesten natuurlijk gratis is, stellen ze een kleine donatie na afloop altijd op prijs.

9. Gratis naar Westminster Abbey

De Westminster Abbey is een voormalig klooster gebouwd in 960. Een imposant gebouw waar alle Britse kroningen plaatsvinden en waar vele historische, Britse figuren begraven zijn. Hoewel de toegang tot de Abbey normaal gesproken tussen de tien en twintig GBP bedraagt, kun je tijdens kerkdiensten gratis naar binnen. Vooral de Evensong dienst, waarbij het Westminster Abbey Choir zingt, zijn de moeite waard. Je bezoekt de Evensong dienst om vijf uur ’s middags op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op Zaterdag en zondag bezoek je de dienst om 3 uur ’s middags.

10. Markten

londen markt

De Londense markten zijn wereldwijd bekend. Hoewel de meest populaire markten, de Camden Market en de Portobello Road Market, een bezoek waard zijn, zijn er nog veel meer te ontdekken. Voor de leukste culinaire verassingen is er de Borough Market net ten zuiden van de London Bridge. En voor kunst, handwerk en antiquiteiten ga je naar de Greenwich Market. Toegang tot de markten is altijd gratis en de prijzen liggen er veel lager dan je in de gewone Londense winkels zal vinden.
Een bezoekje naar Londen is altijd leuk en hoeft, zoals je ziet, geen bakken met geld te kosten. Je kan bijvoorbeeld heel veel besparen met deze goede tips en toch nog voldoende te zien en te doen hebben. Als laatste willen we je nog een bonus tip meegeven:
De Old Bailey is een van ’s werelds bekendste rechtbanken. Vele historische rechtszaken hebben er plaatsgevonden en vele historische figuren hebben op haar banken gezeten. Je kan op doordeweekse dagen, vanaf 10 uur ’s ochtends, vanaf de publieke banken een rechtszaak meemaken terwijl je de historische setting bewondert. Een mooi verhaal voor de achterblijvers!