fbpx
wintersport lift

Is het bij jou elk jaar kiezen op wat voor vakantie je gaat? Wordt het de zon of sta je liever in de sneeuw? Soms is het lastig kiezen: zowel een zomervakantie als een wintersport kan erg prijzig zijn. Daarom kiezen veel mensen voor één van de twee. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Met handige tips over veel voordeel kun je namelijk ook voordelig op wintersportvakantie. De tips variëren van VakantieVeilingen tot aan BlaBlaCar. Met uiteraard verschillende kortingscodes van bespaardeals, zoals bijvoorbeeld de kortingscode van Voordeeluitjes.

Een wintersport vakantie met het gezin kan fijne herinneringen creëren die je de rest van je leven bijblijven. Zonder goed plannen kan diezelfde trip je echter ook opzadelen met rekeningen die je bijna net zo lang achtervolgen. De kosten stapelen zich al snel op, met dure vliegtickets, ski-passen en accommodaties. Wij zetten enkele tips op een rij die je moeten helpen de kosten van je wintersport flink te reduceren zonder dat je inlevert op kwaliteit. Lees snel verder!

1. Kies de juiste periode

Zoals met alle vakanties heb je bij wintersport vakanties te maken met hoog- en laagseizoenen. Doordat niet alle gebieden even sneeuw-zeker zijn, verschillen deze seizoenen per land en zelfs per regio. De truc is dan ook om voor jouw gewenste bestemming de tijd van het jaar te kiezen waarin de kans op sneeuw het grootst is zonder dat je midden in het piekseizoen zit. Vaak zijn de eerste weken van december relatief voordelig en kan je ook in de tweede helft van januari prima terecht zonder de hoofdprijs te betalen. Vermijd, waar mogelijk, de feestdagen en de voorjaarsvakantie.

2. Maak slim gebruik van Vakantieveilingen, huizenruil en meer

Voordat je een wintersportvakantie boekt is het verstandig om eens te kijken op diverse veilingsites zoals VakantieVeilingen. Via deze veilingsite kun je verschillende goedkope aanbiedingen kopen. Het enige wat je hoeft te doen is op de vakantie naar keuze te bieden. Jij bepaalt dus eigenlijk samen met andere bieders de prijs! Het leuke aan websites zoals VakantieVeilingen is dat je voor de meest voordelige prijzen hele fijne vakanties kunt boeken. Je betaalt wel enkele euro’s extra als veilingkosten. Soms is hiervoor een promotiecode actief.

Heb je geen zin om te bieden maar wil je wel een goedkope wintersportvakantie? Kijk dan eens op de verkoopsite van Marktplaats. Via deze website bieden veel particulieren hun (vakantie)huis te huur aan. Hierbij hoef je geen bemiddelingskosten of servicekosten te betalen aan een bedrijf en ben je dus meestal een stuk goedkoper uit. Een ander voordeel aan een huis of chalet is dat je niet veel geld neerlegt voor eten en ontbijt.
Vraag ook eens in je kenniskring of iemand misschien iets te huur heeft of iemand kent die iets verhuurt. Een andere voordelige en creatieve manier van op vakantie gaan is een huizenruil. Misschien zou je er niet zo snel aan denken, maar er zijn op internet verschillende websites te vinden waar je van huis kunt ruilen. Wil je op wintersport in Oostenrijk? Kies dan een huis uit waarvan de bewoners een paar dagen of langer naar Nederland willen gaan. Zo heb je allebei een goedkope manier van ergens verblijven en ontmoet je nieuwe mensen. Twee vliegen in een klap dus.

chalet wintersport

3. Het juiste land kiezen kan heel veel schelen

Hoewel Frankrijk en Oostenrijk de voor de hand liggende wintersport keuzes zijn, zijn het ook de landen waar de kosten het snelst oplopen. Alternatieven zijn er echter zat, met als stelregel dat hoe verder naar het oosten je gaat, hoe goedkoper je vakantie wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar landen als Bulgarije of Slovenië.

4. Vergelijk ski-gebieden

Ook binnen de populaire wintersport landen bestaan er grote prijsverschillen tussen ski-gebieden. Alleen de ski-pas al kan in een naastgelegen gebied twee maal zo duur of goedkoop zijn. Wil je per se in een mega ski-gebied de piste af? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden van het boeken van een verblijf in een naastgelegen, voordeliger, gebied. Vaak hou je, zelfs na aftrek van de extra reiskosten, geld over.

bulgarije wintersport

5. Vervoer: carpoolen met BlaBlaCar

Er zijn diverse soorten trips te boeken bij verschillende busaanbieders. Dat is niets nieuws. Hiervoor kun je terecht bij onder andere Arke, Bizztravel, Husk of OAD. Via bespaardeals kun je voor laatstgenoemde verschillende kortingscodes vinden voor een voordelige busreis. Toch is er nog een andere manier die jou voordelig en snel naar je wintersportbestemming kan brengen: BlaBlaCar.

Bij BlaBlaCar kun je terecht wanneer je op een goedkope manier wilt reizen. Op de website van het bedrijf kun je invullen vanaf waar je ergens naartoe wilt. Zij zoeken dan iemand waar je mee kunt carpoolen, zodat je de kosten kunt delen. Dit is een hele creatieve en voornamelijk voordelige manier van reizen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan liften, zodat je hele reis gratis is, maar een dergelijke reis zoals met BlaBlaCar is over het algemeen net wat veiliger, doordat je vooraf reviews kunt lezen van degene met wie je meerijdt.

blablacar Nissan Micra

6. Picknicken: Leuk en voordelig

Steeds meer ski-gebieden hebben ruimtes beschikbaar gesteld voor een gezellige picknick. Een korte trip naar de supermarkt, een paar lekkere sandwiches in elkaar draaien en je bespaart enorm op de kosten van een lunch in een bar of restaurant.

7. Boek een appartement in plaats van een hotel

Vaak moet je de boel zelf een beetje netjes houden, maar appartementen hebben veel voordelen. Niet alleen zijn ze veel goedkoper dan hotelkamers, doordat je de beschikking hebt over een keuken en eettafel kun je makkelijk en voordelig in je appartement eten. Restaurants zijn vaak duur, dus limiteer het bezoeken van restaurants tot één of twee bijzondere dagen tijdens je vakantie. Op de overige dagen bespaar je vervolgens veel geld. Overweeg ook eens het direct huren van de eigenaar van een woning of appartement, zonder tussenkomst van een reisorganisatie. Er zijn meerdere websites die dit soort verhuur faciliteren voor een fractie van de kosten.

ski hotel appartement

8. Slim boodschappen doen

Heb je een appartement geboekt in plaats van een hotel? Doe je boodschappen dan bij voorkeur in lager gelegen grote supermarkt ketens. Deze zijn vaak tientallen procenten voordeliger dan de kleine supermarkten die zich midden in de ski-gebieden zelf vestigen. Zelfs als je een hotel hebt zijn er nog voldoende redenen om tijdens je vakantie een paar keer de trip naar de supermarkt te maken. Laat je bijvoorbeeld niet verleiden om op de piste voor 4 euro per flesje water te kopen als je bij de supermarkt voor hetzelfde geldt een pak van twaalf dezelfde flesjes koopt. Of nog beter: Neem een fles mee die je thuis bij vult.

9. Haal een lokale ski-pas

In veel gebieden kun je (dure) ski-passen halen die je toegang geven tot een groot aantal pistes verspreid over de hele regio. In de praktijk heb je vaak voldoende aan een lokale ski-pas die ook nog eens veel goedkoper is. Probeer je ski-pas ook voor je trip online al aan te schaffen. De prijzen online zijn soms tientallen procenten goedkoper dan de prijzen die je op de bestemming zelf betaalt.  Op passen van honderden euro’s loopt je besparing zo snel op.

10. Reis in een groep

Als groep profiteer je vaak van kortingen op ieder aspect van je wintersport vakantie. Je kunt grotere accommodaties boeken die per persoon voordeliger uitkomen en regelt vaak kortingen op ski-passen of de huur van ski-materiaal.

11. Reis, waar mogelijk, met de auto

Ga je met een groep op wintersport vakantie? Dan kan het reizen met een of meerdere auto’s flink goedkoper uitvallen dan, bijvoorbeeld, vliegen. Extra voordeel is dat de beschikking over een auto op locatie betekent dat je ter plekke geen gebruik hoeft te maken van alternatief, duur vervoer. Bekijk voor je vertrek wel goed hoe het parkeren van je auto geregeld is. Indien dit niet bij de accommodatie is inbegrepen kan je goedkope reis ter plekke alsnog erg duur uitvallen.

12. Vliegen? Vergelijken

Het is misschien een inkoppertje voor de lezer die al actief met besparen bezig is, maar ga je vliegen? Vergelijk dan altijd de prijzen voor tickets naar je bestemming bij verschillende vliegmaatschappijen en vergelijkingssites. Maak bijvoorbeeld gebruik van Expedia of Ebookers. De prijzen kunnen, zelfs voor eenzelfde vlucht, dramatisch uiteen lopen. Bij het vliegen is flexibiliteit in je aankomst- en vertrek data een extra manier om te besparen. Afhankelijk van de route zijn er vaak dagen waarop aankomst en vertrek veel goedkoper zijn.

13. Ski-materiaal huren? Vergelijken

Minder voor de hand liggend, maar absoluut de moeite waard: online ski-materiaal verhuurders vergelijken. Hoewel ze lang niet allemaal hun prijzen online zetten, kom je met het doorspitten van reviews van ski-gebieden al snel de beste, meest voordelige verhuurders van ski-materiaal tegen. Zo voorkom je dat je ter plekke per ongeluk de hoofdprijs betaalt.

skiverhuur

14. Randzaken van wintersport

Bij wintersport zijn er nog meer dingen dan verblijf en de reis waar je aan moet denken. Zo heb je bijvoorbeeld een skipas nodig. Koop deze van tevoren zodat je gebruik kunt maken van vroegboekkorting. Veel mensen denken daarnaast dat het huren van materiaal goedkoper is dan kopen. Dit is zeker waar wanneer je slechts eenmalig op wintersport gaat. Ga je echter vaker? Denk er dan zeker aan om je spullen te kopen. Je gebruikt het vaker, dus in verhouding is het dan dus een stuk goedkoper. Tip: na het winterseizoen hebben veel sportwinkels hun wintersportspullen in de aanbieding. Bij sommige winkels kun je ook al in september, na de zomervakantie, terecht. Koop dan je materiaal en kleding voor wintersport omdat het je echt heel veel geld kan schelen. Kijk naast de sportwinkels, zoals Sportbay of keller-sports, ook eens rond in de webshops, zoals met de Wehkamp 10 euro kortingscode. Maar ook bij Zalando Lounge kan je met wel 75% korting de hipste wintersportitems shoppen. En als je het geluk hebt een Zalando Lounge kortingscode te bemachtigen dan wordt je bestelling ook nog eens vele euro’s goedkoper of hij wordt door Zalando Lounge gratis thuisbezorgd.

Zoals bij elke vakantie moet je vooral genieten. Bespaar waar je kan, maar een vakantie waar je je constant druk maakt om je portemonnee is allesbehalve ontspannend. Plan van tevoren je uitgaven en besparingen en gebruik je wintersport vakantie zelf waarvoor deze bedoelt is: Heel veel lol in de sneeuw.