fbpx
goedkope wijn kerst

Hoe haal ik goedkoop wijn in huis voor Kerst en Oudjaarsnacht?

De feestmaand is weer aangebroken. Het is de tijd van cadeautjes, lekker eten en drinken en gezellig samenzijn met je vrienden en familie, uiteraard met een glaasje en een hapje. Het is echt de leukste maand van het jaar, maar ook de duurste. Als je niet uitkijkt begin je het nieuwe jaar met een rood gekleurde bankrekening.

Als je een echte wijnliefhebber bent is het deze maand heel verleidelijk om de mooiste wijnen aan te schaffen. Heerlijk, maar vaak ook prijzig. Maak gebruik van onderstaande tips om je wijn zo goedkoop mogelijk in huis te halen.

Zoek een goede kortingscode voor wijn

Het klinkt zo gemakkelijk, en dat is het ook: zoek korting! Er zijn veel online wijn aanbieders te vinden die juist in december de mooiste acties hebben. Het zoeken heb ik stiekem al voor je gedaan. Bij Albert Heijn zijn er momenteel verschillende kortingscodes actief die een mooie korting of een gratis verzending opleveren. Een andere aanbieder die geregeld topwijnen in de aanbieding heeft of een mooie code inzet is de Wijnbeurs. Voor deze aanbieder heb ik nog een goede tip: koop een Groupon deal! Je koopt voor € 9,99 een cadeaubon waarmee je voor € 40 wijn kunt uitzoeken bij de Wijnbeurs. Heb je liever een compleet wijnpakket met wijn- en spijsadvies? Ook dan kun je terecht bij Groupon. Je shopt hier voor € 34,99 (50% korting) een pakket met TOP wijnen, ideaal voor de kerstdagen.

mooi glas wijn

Koop geen modewijnen

Net als bij andere producten zal de prijs stijgen naarmate het product populairder is. Tegenwoordig bestel je geen witte wijn in een restaurant, maar een Chardonnay. Dit geeft wel aan hoe populair deze wijnsoort is. Dat is natuurlijk niet voor niets, het is een heerlijke volle wijn. Maar het betekent wel dat deze wijn relatief duur is. Ga eens naar je lokale slijterij en vraag naar een goedkoop alternatief. Zeker weten dat hij/zij een relatief onbekende wijn in het rek heeft liggen die qua kwaliteit en smaak niet onder doet voor Chardonnay. Veel wijnverkopers houden geregeld wijnproeverijen. Tijdens zo’n proeverij krijg je meestal de gelegenheid om kennis te maken met minder bekende wijnhuizen, die heerlijke maar vaak niet zulke dure wijnen produceren. Een middagje wijn proeven levert je zo niet alleen een gevuld wijnrek op, maar tevens de titel ‘wijnkenner’. Jij zet je vrienden de heerlijkste wijnen voor, waar je uiteraard een goed verhaal bij hebt. ‘Ik heb een uitstekend klein wijnhuis ontdekt…’

Vroeger verguisd, nu opkomend trendy: de wijndoos

Vroeger was het echt not done om met een wijndoos aan te komen. De kwaliteit van de wijn liet echt te wensen over. Tegenwoordig doet de wijn in pak niet onder voor de fles. Zoals we hebben moeten wennen aan wijn met een schroefdop – dat kan toch niet goed zijn? – zo wennen we ook langzaam aan de wijndoos. Het imago is inmiddels van slecht omgeslagen naar opkomend trendy.
Het grootste voordeel van de wijndoos is, naast de scherpe prijs, de lange houdbaarheid. Doordat de doos na elk gebruik weer luchtdicht wordt afgesloten, blijft de wijn weken lang zijn kwaliteit behouden. Een doos is sowieso als verpakkingsmateriaal goedkoper dan een fles, dit geeft de wijndoos zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Wijn tijdens de feestdagen bestellen in een restaurant

Ga je uit eten met de feestdagen? Ook in een restaurant is het met een beetje opletten mogelijk om te besparen op de ‘wijnkosten’. Het voelt vaak te gemakkelijk om de huiswijn te bestellen. Toch is het een goed idee. Aangezien de huiswijn het visitekaartje is van het restaurant is dit altijd een kwalitatief goede wijn met een vriendelijke prijs. Daarbij spreek je ook nog eens de avonturier in jezelf aan, je hebt immers geen idee waar de sommelier mee aankomt. Toch een stuk gewaagder dan je gebruikelijke wijn van de wijnkaart te bestellen en waarschijnlijker ook een stuk voordeliger.

Drinken al je tafelgenoten wijn? Bestel dan een fles in plaats van losse glazen, dit scheelt jullie vaak een hoop geld. Een fles van € 30 lijkt een hele uitgave, maar met 7 glazen per fles ben je net iets meer dan € 4 per glas kwijt. Een los glas wijn kost in negen van de tien gevallen meer dan € 5.

wijnkelder

Lees wijnreviews en doe er je voordeel mee

Er zijn in Nederland aardig wat wijnkenners die hun kennis graag met ons delen. Zo zijn er de bekende omfietswijnen van Nicolaas Klei. Hij geeft aan wat de beste wijnen zijn om letterlijk een rondje voor om te fietsen. Dit zijn absoluut geen peperdure wijnen, maar betaalbare flessen die gewoon bij onder andere de supermarkt gekocht kunnen worden. De omfietswijnen worden elk jaar verzameld in een boekje, maar sinds 2014 is er ook een app. Zo heb je altijd de beste wijnen bij de hand als je snel na je werk nog een flesje wil halen.
Een andere goede om de beste wijn te kopen is de app van wijnjournalist Harold Hamersma. Net als de omfietswijnen zijn dit ruim verkrijgbare wijnen met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
TIP: neem eens kijkje op de wijnafdeling van de Hema, zij hebben een grote collectie Hamersma- en omfietswijnen. Vergeet dan niet te checken voor een kortingscode van Hema bij bespaardeals.

Vergeet niet dat wijn uitzoeken, proeven en aanschaffen eigenlijk al een klein feestje moet zijn. Zo’n mooi product verdient al onze aandacht en liefde.

Proost! Namens bespaardeals heel gezellige feestdagen.