fbpx

studieboeken

Wanneer je net klaar bent met de middelbare school is het soms lastig om een studie te kiezen. Veel studenten blijven tijdens hun studententijd in de buurt van hun geboorteplaats studeren, zodat ze thuis kunnen blijven wonen en op deze manier geld kunnen besparen. Natuurlijk is dat erg handig, omdat je dan flink je spaarrekening kunt spekken, maar wat moet je doen als je toch uit huis wil gaan? Je kunt bijvoorbeeld kijken waar je het goedkoopst kunt studeren: waar zijn de kamers het goedkoopst en is jouw studie in die stad beschikbaar?

 

Verschillende steden in Nederland

Volgens een onderzoek van Kamernet is Enschede de goedkoopste stad om een studentenkamer te vinden. Omdat ik uit het oosten van het land kwam en wel echt graag ergens anders wilde studeren dan in mijn eigen omgeving, was dit voor mij geen optie. Ik ben naar Utrecht vertrokken en koos voor een goedkope studentenkamer op een aardige afstand van het centrum. Toch zijn veel vrienden in Enschede gebleven om daar te studeren en thuis te blijven wonen of alsnog daar op kamers te gaan. De gemiddelde huurprijs ligt in deze stad namelijk 100 euro lager dan het landelijke gemiddelde! Enschede heeft naast een universiteit tevens een hogeschool (Saxion) waar veel opleidingen te volgen zijn.

 

Ooit gedacht aan het buitenland?

Ik heb het zelf wel eens overwogen, maar nog nooit gedaan. Toch zijn vrienden van me al de grenzen over gegaan om te studeren in het buitenland. Een vriend van me was bijvoorbeeld zowel aan collegegeld als aan kamerhuur in Antwerpen in België minder geld kwijt dan in Nederland! Daarnaast is Antwerpen eigenlijk heel dichtbij Nederland, het ligt vlakbij de Nederlandse grens dus je bent zo weer hier als dat zou moeten. Een andere vriendin van me is naar Zweden gegaan om te studeren! De reden? Gratis college! Het leven in Scandinavië is weliswaar wel wat duurder dan in ons eigen land. Je bespaart echter al een heleboel geld op het gratis studeren plus het is een hele toffe ervaring. Ook Berlijn staat bekend om haar goedkope verblijfsplekken en haar uitstekende universiteit. Je bent vanaf de grens van Oost-Nederland al met de trein binnen vier uur in deze wereldstad. Heb je toch het idee dat je als student teveel voor je kamer betaalt? Schakel dan de Huurcommissie in voor een check! Dit kan je heel veel geld besparen als student.