fbpx

Boodschappen doen, een van de vele dingen die we wekelijks doen, en daarnaast een van de dingen die wekelijks veel geld kosten. Een volle kar met boodschappen kost je tegenwoordig al snel 150 euro. En dat iedere week… Maar kan dit niet veel goedkoper? In deze blog zoeken we uit hoe je makkelijk euro’s kunt besparen op de wekelijkse boodschappen.

winkelwagen

1. Koop een vriezer

Wij Nederlanders zijn erg gemakkelijk in het weggooien van producten, zo gooien wij gemiddeld per persoon 50 kilo aan etenswaren weg per jaar. 50 kilo, komt er op neer dat wij gemiddeld 155 euro per persoon weggooien, ieder jaar! Het aanschaffen van een vriezer is een van de vele mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. Veelal kopen wij als we boodschappen gaan doen niet één maar meerdere broden. Wanneer we deze invriezen blijft het brood langer houdbaar, en kunnen we dus langer genieten van dat wat we aangeschaft hebben.

2. Aanbiedingen

Daarnaast schijnt ons koopgedrag heel makkelijk te beïnvloeden zijn door de aanbiedingen in supermarkten. Wanneer een product in de aanbieding is, hebben we vaker de neiging om meer van een bepaald product mee te nemen dan nodig. Excuses als: “het is toch lang houdbaar”, en “ach het komt wel op” worden veel gebruikt. Aanbiedingen kunnen heel leuk en handig zijn, maar zorg er wel voor dat het product dat in de aanbieding is ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

3. Tenminste Houdbaar Tot

De datum die op een verpakking van een product staat is de zogenaamde THT-datum. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot, dit wil zeggen dat het product tenminste houdbaar is tot die datum. Veel producten, waaronder chocolade en chips zijn vaak ook na het overschrijden van de datum nog goed te eten.

snacks

4. De snackbar om de hoek

Veel Nederlanders hebben minstens één keer per week een snackdag. De dag waarop friet, kroketten en frikadellen genuttigd worden. Juist het feit dat de snackbar om de hoek zit is reden voor veel mensen om zelf geen friteuse aan te schaffen. Toch kan het zelf aanschaffen van een friteuse jaarlijks honderden euro’s opleveren. Een pak frikadellen in de supermarkt kost namelijk hooguit 50 cent meer dan één frikadel bij de cafetaria.

5. Het boodschappenlijstje

Boodschappenlijstjes zijn altijd handig om te gebruiken, en zeker als je wilt besparen de moeite waard om te gebruiken. Wanneer je een boodschappenlijstje gebruikt moet je eerst van te voren goed inventariseren wat er thuis nog in de kasten staat, alvorens je begint met het opstellen van een boodschappenlijstje. Zorg er vervolgens wel voor dat je in de winkel zelf geen andere producten meeneemt dan die op het lijstje staan.

6. Folders

Tegenwoordig beschikt bijna iedere supermarkt wel over een (online) folder. Op deze manier kun je gemakkelijk kijken welk product waar het goedkoopst is, en op basis daarvan boodschappen gaan doen. Ook bij de Duitse prijsvechters zijn regelmatig leuke aanbiedingen te vinden, maar sommige producten zijn juist bij andere winkels weer veel goedkoper.

7. Boodschappenrekening

Een andere handige tip is het afsluiten van een boodschappenrekening, op deze rekening laat je iedere week je boodschappenbudget overmaken. Vervolgens doe je boodschappen van alleen de boodschappenrekening. Zo voorkom je dat je te veel geld kwijt bent aan je boodschappen.

8. Pinnen mag, maar het is niet verplicht

Een ander groot probleem in de hedendaagse winkelcultuur is het pinnen. Wanneer je pint heeft het minder gevolgen voor dat wat er in je portemonnee zit. Hierdoor kun je sneller het overzicht kwijt raken. Zorg er dus voor dat je, voordat je de boodschappen gaat doen, het geld contant bij je hebt. Zo weet je precies wat je bij je hebt, en kun je gerichter met je budget omgaan.

9. Ga niet te vaak naar de winkel

Een ander veel voorkomend probleem is het vaak boodschappen gaan doen. Wanneer je dagelijks je boodschappen gaat doen ben je wekelijks al snel 50% meer kwijt voor je boodschappen dan wanneer je het in één of twee keer doet. Hoe vaker wij mensen naar de supermarkt gaan, hoe groter de kans is op impulsaankopen.

klok

10. Kies een goed tijdstip om de boodschappen te doen

Vaak worden aan het eind van de dag in de supermarkten allerlei producten die niet lang meer houdbaar zijn volgens de THT-datum afgeprijsd. Dit voordeel kan wel oplopen tot 35%, op een lekker stukje vlees scheelt dat heel snel heel veel geld. Ook op de markt zijn kortingen heel snel geregeld aan het einde van de dag. Iedere euro omzet is er weer één voor de marktkoopman, en alles beter dan het weer mee terugnemen naar huis. Ook kun je afgeprijsde artikelen nog prima invriezen.