fbpx

Plantaardige cosmetica: producten uit de natuur

Producten uit de natuur gebruiken om je lichaam mee te verzorgen. Dat klinkt toch eigenlijk heel logisch? Toch gebruiken de meeste mensen producten waar extra stoffen aan zijn toegevoegd. Bijna iedere dag smeren we ons lichaam in met reguliere cosmetica zonder dat we daarbij echt stilstaan wat dergelijke producten met ons lichaam kunnen doen. Waarom zou je daar eigenlijk voor kiezen terwijl de producten ‘gewoon’ in de natuur beschikbaar zijn? Sommige mensen kiezen echter al jaren voor plantaardige producten zoals plantaardige cosmetica. De één doet dit uit een principekwestie terwijl de producten voor de ander weer beter zijn voor de huid. In Nederland zijn er een aantal merken waar je terecht kunt voor plantaardige cosmetica. Het Franse cosmeticamerk Yves Rocher is bijvoorbeeld al jarenlang dé plek waar je moet zijn voor dergelijke cosmetica en beautyproducten.

plantaardige cosmetica

Waarom plantaardige cosmetica?

Er zijn een aantal logische redenen waarom je voor plantaardige cosmetica van bijvoorbeeld Yves Rocher kunt kiezen. De belangrijkste redenen zijn:

– Plantaardige cosmetica bevat gegarandeerd geen synthetische stoffen zoals synthetische geurstoffen en kleurstoffen.

– Bij plantaardige cosmetica wordt er niet getest op dieren.

– Uit onderzoek is gebleken dat de kans op allergie bij natuurlijke producten minder groot is dan bij reguliere cosmetica.

– Natuurlijke make-up is beter voor je huid; je huid accepteert deze make-up sneller en kan beter ademen. Je huid is een van je belangrijkste organen, dus het is van groot belang dat je deze goed verzorgt.

– Uit principekwestie; plantaardige cosmetica is duurzaam en beter voor het milieu.

Richtlijnen van plantaardige cosmetica

Natuurlijk kan niet ieder merk zichzelf zomaar plantaardig en natuurlijk noemen. In Europa zijn er diverse instanties ingesteld die richtlijnen hebben opgesteld waar goede plantaardige cosmetica aan moet voldoen. De belangrijkste zijn:

– ECOCERT: een Franse organisatie die zich richt op meerdere plantaardige producten waaronder cosmetica. Bij cosmetica let de instantie op het gebruik van natuurlijke bestanddelen in cosmetica. Deze moeten de ecologische kwaliteit ondersteunen.

– BDIH: de Duitse Industrie en Handelsondernemingen Federatie die zich onder andere inzet voor natuurlijke cosmetica. In 1996 heeft de BDIH diverse richtlijnen opgericht waar natuurcosmetica aan moet voldoen. Zo moeten deze producten bijvoorbeeld altijd getest worden of er eventueel synthetische stoffen zijn toegevoegd aan het product.

– OASIS: deze organisatie onderzoekt het verschil tussen de echte biologische producten en toegevoegde stoffen in cosmetica.

– NSF: plantaardige cosmetica krijgt het label NSF wanneer een product uit meer dan 70% biologische stoffen bestaat. Op die manier weet je zeker dat het grotendeels om een natuurlijk product gaat.

 

Zo zijn er nog enkele andere instanties waar je kunt checken of je cosmetica plantaardig is. Helaas is er vandaag de dag nog geen nationaal of internationaal keurmerk dat collectief gebruikt kan worden om te checken of je met plantaardige cosmetica te maken hebt.

plantaardige cosmetica

Geschiedenis van plantaardige cosmetica

Cosmetica bestaat al zolang de mensheid bestaat. Neem bijvoorbeeld Cleopatra die in haar tijd (69 – 30 voor Christus) diverse producten gebruikte om haar schoonheid mee te benadrukken. Door de jaren heen zien we diverse cosmeticatrends. Yves Rocher was een van de eerste merken die de stap maakte naar plantaardige cosmetica. Het wereldberoemde bedrijf werd in 1958 opgericht door de gelijknamige Fransman Yves Rocher. In eerste instantie zette de ondernemer een klein postorderbedrijf op; in 1968 opende hij echter al zijn eerste grote fabriek. Even later, in 1970, opende hij de eerste winkel Yves Rocher. De jaren die volgden werden gouden jaren voor de Franse ondernemer. Bij zijn overlijden in 2009 was het merk actief in meer dan 85 landen. Vandaag de dag is het merk niet meer weg te denken uit de huidige cosmetica-industrie. Juist omdat de focus bij Yves Rocher op plantaardige en natuurlijke producten ligt heeft het merk een grote stap voor op veel andere cosmeticamerken. Yves Rocher is zelfs het eerste merk ooit dat een volledige biologische en ecologische cosmeticalijn heeft ontwikkeld.

 

Yves Rocher is anders dan de andere beauty webshops zoals ICI PARIS XL, Douglas en Boots, juist door het aanbod van bijzondere producten gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Yves Rocher wil er zijn voor iedere vrouw, ongeacht de leeftijd. Met haar plantaardige cosmetica wil het bedrijf dat vrouwen iedere dag hun schoonheidsidealen kunnen verwezenlijken. Dit doen ze met behulp van een gevarieerde collectie waarbij voor ieder wat wils te vinden is. Tegenwoordig zien we steeds meer merken die de succesvolle formule van Yves Rocher na willen streven. Onder andere Garnier, Less Is More en Soapwalla.

De natuurlijke producten van Yves Rocher

In de webshop van Yves Rocher kun je terecht voor verschillende producten voor hem en haar. Hiervan is alles plantaardig. Je vindt er alles op het gebied van:

– Gezichtsproducten voor alle huidtypes.

– Make-up, zoals nagellak, foundation en lippenstift.

– Geuren

– Haarproducten

– Zonnebrandcrèmes en oliën.

– Inspiraties voor bijzondere cadeaus.

 

Alle producten zijn op een ecologisch verantwoorde en plantaardige wijze samengesteld zodat je zeker weet dat je 100% zeker met natuurlijke producten te maken hebt. Yves Rocher gelooft namelijk dat natuurlijke producten beter zijn voor je huid dan producten waar veel aan toegevoegd is. De producten van Yves Rocher zijn grotendeels bedoeld voor de milieubewuste vrouw die van duurzame huidverzorging houdt. Ook is er een aparte mannenlijn beschikbaar met natuurlijke verzorgingsproducten. Een andere Franse webwinkel waar je terecht kunt voor natuurlijke crèmes en lotions is L’Occitane. Ook The Body Shop staat bekend om de verkoop van plantaardige cosmetica.

Culture Bio van Yves Rocher

De productlijn van Yves Rocher met alleen ecologische en biologische producten heet Culture Bio en heeft in 2012 haar intrede gemaakt. De producten van deze lijn bestaan voor 98% uit natuurlijke bestanddelen en is door ECOCERT Greenlife gecertificeerd met als Biologische en Ecologische Cosmetica volgens hun voorwaarden. Het bijzondere van deze lijn is dat de hydraterende substanties van onder andere de handgel, de bodymilk en de gezichtsverzorging afkomstig is van Mexicaanse aloë vera, die volledig biologisch is. Deze speciale productlijn bestaat uit onder andere reinigingsgel, bodypeeling, douchegel, bodymilk en deodorant. Deze lijn is vrij van dierproeven en bevat geen minerale oliën, parabenen en kleurstoffen. Zo weet je 100% zeker dat je met natuurlijke producten te maken hebt.