fbpx

Benen ontharen: 5 methodes met voor-en nadelen

Als de eerste zonnestralen zich laten zien, breekt voor veel vrouwen de tijd aan om te bedenken hoe ze van dat wintervachtje op de benen afkomen. Wordt het scheren, ontharingscrème, epileren, waxen of misschien wel een meer definitieve oplossing, namelijk IPL. Elk vorm van je benen ontharen heeft zijn voor- en nadelen. Wil jij graag weten welke onthaarmethode het best bij jou past? We hebben de verschillende vormen van benen ontharen met elkaar vergeleken, zodat jij straks perfect weet welke onthaarmethode jou op het lijf geschreven is. Sommige ontharingsapparaten zijn duur, ik heb nog een tip voor je: check voor aanschaf even onze Philips actiecode pagina om te zien of er misschien een mooie korting valt te behalen. 

1. Scheren

Heb jij in je drukke multitask leventje eigenlijk helemaal geen tijd om uren bezig te zijn met je benen ontharen? Pak dan tijdens je douchebeurt het scheermes en voilà slechts een paar minuten later is de klus gedaan. Sommige vrouwen zweren bij een scheermes, andere kiezen juist voor een elektrisch scheerapparaat. Het voordeel van zo’n elektrisch apparaatje is dat je geen geknoei hebt met scheercrème. Het voordeel van een scheermes is echter dat je veel dichter op de huid kunt scheren en je benen dus veel gladder aanvoelen.

benen ontharen ladyshave wehkamp

Voordelen scheren:
a. Zowel een scheermes als een elektrisch scheerapparaat werken snel en gemakkelijk om je benen te ontharen.
b. Scheren is een goedkope onthaarmethode. Voor minder dan € 20 koop je al een Ladyshave bij Wehkamp.

Nadelen scheren:
a. Er wordt vaak beweerd dat na het scheren de haren dikker en donkerder terug groeien. Dit is een fabel. Echter doordat je niet de haarwortel verwijdert, blijft er een haarstompje zitten wat de volgende dag stug aanvoelt en een donkere gloed heeft.
b. Scheren veroorzaakt vaak rode bultjes en irritatie.
c. Voor een mooi resultaat moet je bijna dagelijks scheren.
d. Heb je haast dan bestaat het gevaar van oplettendheid met als gevolg snijwondjes.

2. Ontharingscrème

Ben jij geen scheermes-Ninja? Met andere woorden, heb je altijd last van snijwondjes of ben je gewoon die rode bultjes na het scheren helemaal zat? Probeer dan eens een ontharingscrème om je benen te ontharen. De haartjes blijven langer weg dan na een scheerbeurt en het kost niet heel veel meer tijd. Simpelweg de crème aanbrengen, een paar minuten geduld hebben en dan schraap je met een spatel de losgelaten haartjes van je benen en andere lichaamsdelen.

Benen ontharen Ontharingscrème Wehkamp

Voordelen ontharingscrème:
a. Te gebruiken voor heel korte haartjes.
b. Doordat de haren tot dichtbij het haarzakje worden verwijderd, heb je langer profijt van je ontharingsbeurt dan na het scheren.
c. Benen ontharen met een crème geeft geen stugge, donkere stoppels.

Nadelen ontharingscrème:
a. Iedereen die ooit een keer een ontharingscrème heeft gebruikt, weet zich waarschijnlijk de geur nog te herinneren. Want ook al proberen ze de stank te camoufleren met parfum, de chemische geur blijft.
b. Een ontharingscrème is zeer agressief en kan irritaties veroorzaken. Pas op met het gebruik op gevoelige plekken zoals je bikinilijn. Pak hiervoor een crème voor de gevoelige huid.
c. Laat de ontharingscrème nooit te lang inwerken, dit kan namelijk brandwonden veroorzaken. Dus timer bij de hand houden!
d. Je moet de behandeling om de 3 à 4 dagen herhalen.
e. Pas op met parfum en zonlicht na het ontharen.

3. Epileren

Je benen ontharen met een epileerapparaat  vergt in het begin even wat doorzettingsvermogen, want het doet pijn! Dus alleen geschikt voor dames die tegen een stootje kunnen. Stel je eens voor dat er tegelijkertijd 100 naalden in je been worden gestoken, zo voelt het ongeveer. Maar…. schrik niet, na een paar keer epileren voel je het haast niet meer. Je hebt een duurzaam resultaat, je benen zijn tot een week of 4 glad. Dat is het pijn lijden wel waard, toch?

benen ontharen Wehkamp epilator

Voordelen epileren:
a. De haartjes blijven tot wel 4 weken weg.
b. De haartjes groeien zachter terug. Je hebt geen vervelende stoppels zoals na het scheren.
c. Geen geklieder met scheer- of ontharingscrème of met wax. Je pakt je epilator en bent ready to go.

Nadelen epileren:
a. Het doet pijn! Epileer altijd na een warme douche. Je poriën staan open en de haartjes laten makkelijker los.
b. De haartjes kunnen onderhuids terug groeien, wat ontstekingen kan veroorzaken. Regelmatig scrubben voorkomt dit probleem en geeft je ook nog eens een mooie gladde huid.
c. Het kost meer tijd dan scheren omdat je vaak meerdere keren over hetzelfde oppervlak moet gaan met je epileerapparaat voordat je alle haartjes te pakken hebt.
d. De eerste uren kunnen er rode bultjes ontstaan. Epileer je vaker dan heb je geen last meer van bultjes na verloop van tijd.
e. De haartjes moeten langer terug groeien voordat je ze te pakken krijgt met je epilator. Maar omdat ze zachter zijn, vallen ze minder op dan na het scheren.

4. Waxen

Waxen vergt best enige vaardigheid. Zeker als je er voor kiest om niet met kant-en-klaar strips te harsen, maar warme hars te gebruiken. Voor je het weet is het een enorme knoeiboel, met allemaal harsresten die moeilijk zijn te verwijderen. Ben je een wax-beginner? Probeer eerst met de kant-en-klare strips de techniek onder de knie te krijgen. Naderhand kun je gaan harsen met warme wax.
Druk de hars goed aan zodat alle haartjes zich vasthechten in de wax en trekt de strip vervolgens weg in de tegengestelde richting van je haargroei. Alle in de was gehulde haartjes worden uit hun follikel getrokken en verdwijnen met wortel en al.

benen ontharen, Wehkamp, Waxen

Voordelen waxen:
a. Hars heeft een betere grip op de haartjes dan een epileerapparaat. Je hoeft het te ontharen gebied minder vaak te behandelen om alle haartjes te pakken.
b. Is geschikt om grote oppervlakten te behandelen.
c. Haartjes blijven een paar weken weg en je hebt als ze terug groeien geen last van stoppeltjes.
d. Niet alleen de ongewenste haartjes worden verwijderd. Ook dode huidcellen worden door de hars verwijderd. Na een ontharingsbeurt met hars heb je superzachte benen 🙂

Nadelen waxen:
a. Het doet pijn! Denk aan een grote pleister die je moet verwijderen en dan met haar en al. Au!
b. Ben je niet zo handig dan kan het een enorme knoeiboel worden.
c. Achtergebleven hars restjes zijn moeilijk te verwijderen.
d. Pas op met warme was, dit kan brandwonden veroorzaken.
e. De haartjes hebben net als met epileren een zekere lengte nodig.

5. IPL

Ben je helemaal klaar met al die onthaarsessies? Kies dan voor een langdurige ontharing: IPL. Niet te verwarren met laser, hiervoor moet je naar een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste. IPL zijn lichtflitsen die door de melanine in de haartjes geabsorbeerd wordt, waardoor de haarwortel verhit en vernietigd wordt. Met een speciaal apparaat kan je dit thuis doen. Helaas is deze methode niet voor iedereen geschikt. Mensen met blond,grijs of rood haar zijn niet geschikt voor IPL, ook mensen met een donkere huidskleur zijn ongeschikt.
Alleen de haarzakjes van de haren in de groeifase worden vernietigd. De haren die zich tijdens een IPL-behandeling in de rustfase bevinden, komen tijdens de volgende behandeling aan bod. Om een goed resultaat te bereiken met IPL zijn gemiddeld ongeveer zes tot acht behandelingen nodig.

benen ontharen, Wehkamp, IPL

Voordelen IPL:
a. Meest permanente thuisontharing. Misschien ben je niet helemaal haarvrij, je zult zeker veel minder haargroei hebben.
b. Makkelijk én niet geheel onbelangrijk, het is pijnvrij.

Nadelen IPL:
a. Het is veel werk. Eén onderbeen kost je ongeveer een half uur.
b. Je moet de behandeling zo’n 6 à 8 keer herhalen. Tussendoor mag je niet epileren, enkel scheren.
c. Niet geschikt voor mensen met een lichte haarkleur. Het haar bevat te weinig melanine om de hitte over te brengen naar de haarzakjes. Mensen met een donkere huidskleur kunnen brandwonden oplopen.
d. Een IPL apparaat is duur.