fbpx

begroting

Zelf zag ik er als een berg tegenop, maar het is zo belangrijk: het maken van een begroting. Kort door de bocht gezegd, wat komt er per maand binnen en wat gaat er per maand uit. Zo’n begroting drukt je echt met je neus op de feiten, waarschijnlijk de reden dat ik er zo tegenop zag. Niet dat ik onnodige uitgaven doe, maar zwart op wit is het zo definitief. Is de contributie van de voetbalvereniging van mijn zoontjes echt zo hoog per maand? Betaal ik zoveel aan gemeentelijke belastingen? Natuurlijk weet ik wel dat deze uitgaven er zijn, maar zo allemaal bij elkaar lijkt het zoveel.

 

Een begroting geeft inzicht

Uiteindelijk ben ik er toch maar eens een avondje voor gaan zitten en met behulp van de tips van Geld Zorgen Onder Controle heb ik een goede begroting gemaakt. Weliswaar confronterend maar gelukkig met een positief resultaat. Ik heb naar aanleiding van deze begroting een bankrekening speciaal gereserveerd voor de kosten die één maal per jaar betaald moeten worden, zoals veel sportclub contributies, OZB belasting, lidmaatschap ANWB etc. Zo voorkom ik dat ik in de knel kom en geld moet lenen van mijn spaarrekening, wat in het verleden helaas weleens gebeurde. De begroting die ik nu heb, kan gemakkelijk worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld verlaging energielasten na over sluiten of verhoging schoolgeld bij overstap naar Middelbaar Onderwijs.

 

Een buffer voor onverwachte uitgaven

Een goede tip van Nibud is het aanleggen van een buffer voor onverwachte uitgaven. Gaat je wasmachine kapot dan is het wel zo handig als je de financiële middelen hebt om een nieuwe te kunnen kopen. Ik zou me echt geen raad weten zonder mijn trouwe wasmaatje. Drie sportende pubers brengen stapels was met zich mee. Ook een kapotte auto moet vervangen kunnen worden, hockey- en voetbalwedstrijden zijn namelijk niet allemaal op fietsafstand.

Het weten van de precieze balans van de in- en uitgaven heeft me rust gebracht. Ik zag er zo tegenop en uiteindelijk was het zo gepiept met als beloning financiële rust in mijn hoofd.
Zoals het met veel dingen gaat, had ik het maar jaren eerder gedaan 😉