fbpx

antwerpen central-station-542142_640

 

Afgelopen weekend het jaarlijkse weekendje weg met mijn dochter gehad. Net als alle voorgaande keren zijn we naar Antwerpen geweest. Liever was ik eens naar een andere stad gegaan, maar puberdochter van net 15 jaar wilde liever weer naar de stad waar ze de weg goed kent en waar ze precies weet waar ze de beste Belgische chocola en wafels kan kopen.

 

Budget voor dochterlief

Geheel in de trend van mijn bespaarblogs over een budget voor je dagelijkse uitgaven, heb ik mijn dochter een bedrag gegeven voor alle dagen waar ze van moest lunchen, dineren en wafels en chocola van moest kopen. Ontbijt was voor haar gelukkig inbegrepen in de kamerprijs. Ik was heel nieuwsgierig hoe ze het zou gaan aanpakken om niet op de laatste dag haar hand te hoeven ophouden bij mama omdat ze geen centjes meer had om te lunchen.

 

Liever een dessert dan een voorgerecht

Vanaf het eerste moment heeft ze het fantastisch gedaan. Ze kwam er al snel achter dat twee avonden uitgebreid uit eten met haar budget – overigens had ik voor mezelf hetzelfde budget – geen haalbare kaart was. Daarom hebben we één avond eten gehaald bij een Thais afhaalrestaurant à € 9,50 per persoon en samen op de hotelkamer gegeten. De andere avond hebben we bij ons favoriete restaurant gegeten maar waar ze anders zou kiezen voor een driegangen menu, heeft ze nu heel bewust het voorgerecht laat schieten. Het dessert is uiteraard voor een 15 jarig zoetekauwtje een musthave. Gelukkig viel het binnen haar budget.

 

pad thai thai-food-518035_640

 

Keuzes maken – lunchen in een restaurant of chocola?

Voor de lunch kochten we in een broodjeszaak heerlijke verse belegde broodjes en een sapje om ter plekke op te eten. Zo waren we voor de lunch niet meer dan € 7,- per persoon kwijt. Lunchen in een restaurant is met een beperkt budget echt geen aanrader als je verslaafd bent aan Belgische chocola. Op deze manier hield ze geld over om in haar favoriete winkeltje ‘los te gaan’ zonder dat ze aan mij hoefde te vragen of ze chocola mocht kopen.

 

chocolade background-2554_640

 

Meer verantwoording in de vorm van kleedgeld

Dit alles heeft mij wel aan het denken gezet. Is het niet verstandig om haar meer thuis ook meer verantwoording te geven in de vorm van kleedgeld? Nu krijgt ze elke week zakgeld gestort op haar rekening waar ze kleine dingetjes van moet en kan betalen met haar pinpas. Misschien kan ik hier maandelijks een vast bedrag op storten voor haar schoenen en kleding. Ik heb een kijkje genomen op ‘De waarde van kleedgeld’ van het Nibud en ga het van de week eens met haar bespreken.