fbpx

De dagelijkse boodschappen slokken een groot gedeelte van het maandelijks inkomen op. Een boodschapje hier, een boodschapje daar, nog even langs de drogist en de stomerij en voor je het weet ben je honderden euro’s verder. Een goede manier om deze kosten binnen de perken te houden, is een budget te maken voor de dagelijkse uitgaven.

budget

 

Maandelijks budget werkte niet voor mij

Ik moet eerlijk toegeven dat het mij vaak niet lukte om met het maandelijkse afgesproken bedrag uit te komen. Te gemakkelijk pakte ik aan het begin van de maand geld uit de huishoudpot, waardoor ik eind van de maand in de knel kwam en er geld bij moest. Braaf besloot ik dan aan het begin van de nieuwe maand om het nu helemaal anders te doen, alle uitgaven keurig op te schrijven en geen onnodige uitgaven te doen aan het begin van de maand. Helaas kwam maand na maand nog steeds de bodem van mijn huishoudpot eerder inzicht dan het eind van de maand.

 

De oplossing: wekelijks budget

Door het schrijven van deze blogs ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt, dit kan zo niet langer. De oplossing die voor mij heel goed werkt is een wekelijks budget. Het jaarbedrag heb ik opgesplitst in 52 stukjes en dat mag ik uitgeven per week. Maar omdat de ene week nu eenmaal duurder is dan de andere moet er ook een deel in de pot om zo een buffer te hebben. De buffer gebruik ik voor ‘grote’ of extra uitgaven zoals drogisterijartikelen of verjaardagscadeautjes. Ik werk nu enkele weken met dit systeem en: so far so good…

 

Contant of een boodschappenrekening

Zelf vind ik het prettig om wekelijks het huishoudgeld contant op te nemen. Je kan er ook voor kiezen om een boodschappenrekening te openen en daar automatisch het huishoudgeld op te laten storten. Voor mezelf vind ik dat niet handig aangezien ik dan maar één pinpas heb. Ik stuur liever niet mijn pubers met mijn pinpas de stad in om bijvoorbeeld een geo-driehoek te kopen.

 

Voor nog meer budgettips – Nibud

Neem eens een kijkje op Nibud. Zij hebben goede bespaartips voor de huishoudelijke uitgaven en een overzicht van wat een huishouden gemiddeld aan voeding kwijt is bij een verantwoord voedingspakket. Voor mijn gezinssamenstelling zijn volgens het Nibud de dagelijkse kosten van voeding € 20,74. Ik ben best een beetje trots dat ik het voor minder doe. We eten elke dag verse groenten en fruit en eten zeer gevarieerd. Slim inkopen doen bij de steeds populairder wordende Lidl werpt zijn vruchten af.

noodles