fbpx

groente fruit markt

 

Als student moet je vaak wennen aan heel veel dingen. Je woont (waarschijnlijk) voor het eerst op jezelf en ineens moet je van alles zelf regelen: zelf koken, zelf wassen, zelf kleding kopen, zelf schoonmaken en ga zo maar door. Vooral het zelf koken en eten kopen kan in het begin erg wennen zijn. Veel studenten gooien met gemak drie keer per week een goedkope pizza in de oven, maar je kunt ook echt wel gezond eten met een budget. Schrap de magnetronmaaltijden en de pizza’s en kies voor een gezonde studentenmaaltijd.

 

Koop verse groente

 

verse groenten

 

Boodschappen doen bij de Albert Heijn met je bonuskaart is natuurlijk sowieso al voordelig. Wat veel studenten echter vergeten is de verse markt. Misschien dat je vader of moeder wekelijks naar de markt gaat, maar jongeren doen dit steeds minder vaak. Eigenlijk is dat heel jammer, want je kunt voor kleine prijzen veel lekkere dingen en vooral ook gezonde, verse producten op de markt krijgen. Denk hierbij aan divers fruit, zoals appels en mandarijnen, maar ook aan allerlei soorten groenten. De markt is in verhouding vaak een stuk goedkoper dan de supermarkt en het is ook nog eens verser.

 

Kook meerdere maaltijden

Maak wanneer je aan het koken bent niet één maaltijd voor dezelfde avond, maar maak direct meerdere maaltijden. Wellicht kun je wat invriezen of eet de volgende dag hetzelfde. Sommige mensen gebruiken voor een gerecht maar een halve paprika of een halve courgette. Vaak worden deze groentes de volgende dag vergeten en zijn ze rijp voor de afvalbak. Gebruik dus gewoon de hele groente, zodat je meerdere porties hebt voor in verhouding minder geld.

 

Eet samen

 

gezellig samen eten

 

De belangrijkste en wellicht de leukste tip van voordelig eten in je studententijd is samen eten met je huisgenoten of vrienden. Het is niet alleen een stuk gezelliger, maar ook nog eens goedkoper! Je bent voor twee of meerdere personen in verhouding vaak een stuk minder geld kwijt dan wanneer je voor jezelf moet koken. Het is ook leuk om samen verschillende recepten te proberen. Haal je producten eens bij een wat goedkopere supermarkt, zoals de Aldi of de Lidl. Je zult versteld staan van hun assortiment: ze hebben enorm veel lekkere producten voor weinig geld. Standaard producten zoals brood, broodbeleg, drinken, zuivelproducten en groentes kun je bij de Aldi en Lidl sowieso krijgen voor een veel lagere prijs dan bij andere supermarkten.