fbpx

In 7 stappen besparen op elektronica

Hoewel velen intens kunnen genieten van het kopen van de nieuwste gadgets of de laatste elektronica, zijn dit ook aankopen die een flinke aanslag op je portemonnee kunnen vormen. Om te zorgen dat die nieuwe laptop, wasmachine of televisie je niet meer kosten dan absoluut noodzakelijk, leggen we je hieronder in 7 simpele stappen uit hoe je kan besparen op elektronica.

1. Koop op het juiste moment

Koelkasten het goedkoopst in mei
Wat je ook zoekt, er zijn bepaalde tijden van het jaar waarin je het best kunt kopen. Gebaseerd op data van verschillende on- en offline retailers is februari goed voor mobiele telefoons en televisies. Maar ook het hele tweede kwartaal koop je zowel televisies als digitale camera’s voordeliger dan gedurende de rest van het jaar. Op zoek naar een koelkast en geen haast? Dan koop je deze veelal het voordeligst in mei.

Najaarskorting
In het derde kwartaal koop je de voordeligste computers en in september vind je veel keukenapparatuur met een lager prijskaartje dan normaal. De lage prijzen voor keukenapparatuur zetten veelal door in oktober en november, maar in december is het weer de televisie die vaak in de aanbieding gaat.

BTW Weg Ermee van MediaMarkt
Door je inkopen over het jaar te plannen kun je heel veel besparen op elektronica. Maar hou tussendoor ook de verschillende aanbieders in de gaten. Er zijn namelijk grote ketens die jaarlijks terugkerende acties hebben, zoals de jaarlijkse BTW Weg Ermee actie of andere extra korting bij MediaMarkt. Tijdens de actie periode krijg je zowel in de winkels als de webshop 17,36 procent effectieve korting op een gigantische lading producten. De actie vond in 2014 en 2015 plaats in januari, dus de kans is groot dat dat voorlopig de maand blijft waarin je flink kan besparen bij MediaMarkt!

koelkast

2. Doe wat onderzoek

onderzoek doen

Dit is voor de hand liggend, maar van extra belang wanneer je wilt besparen op elektronica. Je wilt geen geld uitgeven aan opties en specificaties die niet van belang blijken. Doe wat onderzoek naar het artikel dat je overweegt en zorg dat deze overeenkomt met je prioriteiten.

Wanneer je online winkelt kan het nut hebben om eerst in de winkel het product te gaan bekijken. Een voorbeeld is een laptop. Een nieuwe MacBook met een 11 inch scherm kan op een website het einde lijken, maar in de winkel veel te klein blijken. Zonder dat je even langs de winkel was gegaan had je veel geld uit kunnen geven aan een product waar je uiteindelijk niet helemaal gelukkig mee was.

3. Overweeg 'refurbished' of 'open doos' producten

Vaak zijn deze producten (zo goed als) nieuw, maar honderden euro’s goedkoper. Er zijn echter wel wat dingen om in de gaten te houden als je dergelijke producten koopt:

  • Producten kunnen deuken of krassen hebben
  • De handleiding kan niet bijgesloten zijn
  • Sommige refurbished producten worden zonder garantie verkocht

Lees hier wat je moet weten over refurbished producten

Het doen van je aankoop bij de outlet van een grote aanbieder zorgt ervoor dat je van te voren duidelijk weet wat je precies aankoopt en veelal ook gewoon over garantie beschikt. Zo is er bijvoorbeeld kort de online MediaMarkt Outlet waar je licht beschadigde producten met fikse kortingen aankoopt.

mediamarkt outlet

4. Vergeet online marktplaatsen niet

Deze optie is niet geheel zonder risico’s, maar wanneer je zorgvuldig bent kun je op online marktplaatsen geweldige koopjes te vinden. Een paar dingen om op te letten als je je elektronica op een online marktplaats wilt kopen:

  • – Kijk uit naar waarschuwingssignalen zoals extreem lage prijzen of productfoto’s die van een website geplukt zijn.
  • – Doe research.
  • – Ga niet alleen op stap en gebruik eventueel eerst even Google Streetview om te kijken in wat voor buurt je terecht komt.
  • – Wees niet verlegen en onderzoek en test je potentiële aankoop zeer grondig voordat je betaalt.

5. Let op speciale kortingen

Het is niet ongewoon dat winkels speciale kortingen aanbieden voor studenten, mensen in het onderwijs of andere groepen potentiële klanten. Denk bijvoorbeeld aan de Wehkamp korting voor nieuwe klanten. Zo zijn er veel aanbieders van verzekeringen, financiële diensten, verenigingen en dergelijke die lidmaatschapspassen leveren waarmee je direct korting bij winkels ontvangt. Veel consumenten vergeten echter simpelweg gebruik van dit soort kortingen te maken, dus het zou weleens tijd kunnen zijn om die gigantische stapel lidmaatschapspasjes die je in je portemonnee hebt zitten door te kijken.

besparen op elektronica

6. Maak gebruik van een inruil programma

Wanneer je op zoekt gaat naar voordelige nieuwe elektronica is dat vaak ter vervanging van iets dat je al hebt. Je kunt je oude koelkast, mobiele telefoon of game console natuurlijk online verkopen, maar er zijn ook verschillende winkels en fabrikanten die een inruilprogramma hebben. Hierbij krijg je een korting op een nieuw product, als je het oude inlevert. Houd hierbij wel in de gaten dat de korting die je krijgt soms lager uitvalt dan wat je zou ontvangen als je je oude artikel zelf verkoopt. Even online zoeken vertelt je echter al snel wat de gangbare verkoopprijs voor je oude elektronica is.

7. Bespaar op je elektronica in winkels die price matchen

Meerdere winkelketens doen aan price matching. Hierbij vergelijken ze prijzen met concurrenten en matchen ze altijd de laagste prijs. Bij de MediaMarkt wordt de eventuele korting direct in de digitale prijskaartjes aangepast, afhankelijk van de laagste prijs van 25 concurrenten.

Mocht je er nu in de winkel achter komen dat je op het prijskaartje een hogere prijs vindt dan bij de concurrent? Dan kun je dit vaak direct aangeven bij een medewerker die de prijs ter plekke voor je aanpast. Zo betaal je nooit teveel.