fbpx
stopwatch

Jarenlang was ik een van die mensen die er moeite mee had om de telefoon op te pakken. Als er iets geregeld moest worden en er kwam een telefoontje aan te pas liet ik het vaak te lang liggen of ik keek m’n moeder eens lief aan tot zij voor me in de telefoon klom. In mijn studententijd heb ik echter lange tijd in de telefonische verkoop gewerkt en als er één vaardigheid is die je daar meekrijgt, is het wel telefoneren. Het geld van dat bijbaantje is in de tussentijd al lang opgegaan aan de standaard studenten dingen: Bier en instant noedels. Het lef om een telefoon op te pakken levert me echter nog steeds met enige regelmaat geld op.

Besparen op je vaste lasten

Als je aan het eind van de maand kijkt naar je bankrekening zie je dat een flink deel van je zuurverdiende centjes op is gegaan aan vaste lasten. Verzekeringen, gas en licht, telefonie en televisie, allemaal snoepen ze een flink deel van je salaris af. Veel van deze kosten zijn echter onvermijdelijk: Zonder verzekeringen door het leven gaan is op z’n minst onverstandig en zonder internet of telefoon functioneren is zo goed als onmogelijk. Hoeveel je betaalt voor al deze diensten staat echter allerminst vast.

Je betaalt teveel. Echt.

Ik besefte het me pas goed toen ik eens goed naar de aanbieding van mijn internet provider keek die op talloze bushokjes door de stad te bewonderen was. Nieuwe klanten gingen de helft betalen van wat ik betaalde voor exact dezelfde diensten, terwijl ik al drie jaar klant was.
Leveranciers van dergelijke diensten calculeren kortingen in als kosten voor het aantrekken van nieuwe klanten. Zouden ze niet hetzelfde willen betalen voor het behouden van een oude klant? Eenmaal thuisgekomen pakte ik de telefoon op en belde mijn internet provider.

tele2-glasvezel-alles-in-1-extra

Een telefoontje kan je honderden euro's opleveren

Tijdens mijn telefoontje met de klantenservice bleek al snel dat ik gelijk had. Wellicht speelde mijn geveinsde intentie om over te stappen naar de concurrentie een rol, maar al snel kreeg ik van de vriendelijke dame aan de andere kant verschillende mooie aanbiedingen om uit te kiezen. Zoals van haar verwacht wordt tijdens een dergelijk gesprek probeerde ze me te overtuigen om mijn contract te verlengen in ruil voor een ‘gratis upgrade’ naar een duurder pakket, maar ik wil besparen. Besparen betekent minder betalen.
Na wat onderhandelen en verschillende voorstellen over en weer heb ik uiteindelijk mijn contract met 12 maanden verlengd in ruil voor 50% korting op de abonnementskosten gedurende het eerste half jaar. Over het jaar genomen leverde me dat 25% besparing op m’n internetkosten of zo’n 200 euro op. Ik had de smaak te pakken.

telefoontje plegen

Besparen op je verzekeringen

Vol goede moed draaide ik het nummer van mijn verzekeraar. Omdat ik al mijn verzekeringen bij één verzekeraar onder heb gebracht had ik al een redelijk goede deal, maar het moest goedkoper kunnen. Ik kwam echter al snel van een koude kermis thuis. Waar de klantenservice van mijn internetprovider duidelijk de instructie had gekregen om flexibel te zijn om bestaande klanten te behouden, stond mijn verzekeraar duidelijk minder te springen om me van een mooie korting te voorzien. Gelukkig bracht het internet al snel uitkomst.
Een snelle Google zoektocht naar verzekeringen vergelijken bracht me bij een vergelijkingssite waar ik simpel de kosten van mijn verzekeringen kon vergelijken met de concurrentie. Een paar klikken verder en ik was van verzekeraar geswitched en bespaarde weer een tientje per maand.

Besparen op je mobiele abonnement

iphone 6

Nu ik er dankzij mijn verzekeraar achter was gekomen dat het erg simpel was om de kosten van verschillende diensten online te vergelijken, besloot ik eerst online wat onderzoek te doen naar mijn mobiele telefonie provider. Wellicht dat ik sowieso beter af was bij de concurrentie en met meer korting dan bij KPN.
Toen ik eenmaal de rekeningen van mijn mobiele telefoon boven water had gehaald om zo de verschillende aanbieders te kunnen vergelijken, kwam ik echter tot een ontdekking. Mijn huidige abonnement had de laagst mogelijk maandelijkse lasten, als ik altijd netjes binnen mijn bel- en databundel zou zijn gebleven. En in de afgelopen 12 maanden was dat exact nul keer het geval.
Uiteindelijk heb ik mijn gebelde minuten en gebruikte data voor de voorgaande periode gebruikt om te vergelijken wat ik bij verschillende providers en abonnementen kwijt zou zijn geweest. Vervolgens ben ik, tegen alle intuïtie in, naar een veel duurder abonnement overgestapt. In dit nieuwe abonnement waren alle gesprekken gratis en was de databundel zo groot, dat ik deze met de beste wil van de wereld niet op zou kunnen maken. Mijn abonnementskosten gingen met 30 euro per maand omhoog, maar doordat kosten buiten de bundel tot een verleden gingen behoren, bespaarde ik gemiddeld zo’n 25 euro per maand!

Besparen op je maandelijkse lasten: een stappenplan

Met uitzondering op je maandelijkse huur, is op bijna elke vaste maandelijkse last wel te besparen door het volgen van deze simpele stappen:

  • – Inventariseer. Zorg dat je al je maandelijkse lasten goed op een rijtje hebt. Op het moment dat het variabel is, zoals mobiele belminuten of elektriciteit, zorg dan ook dat je je verbruik goed in kaart hebt gebracht.
  • – Vergelijk. Google en de verschillende grote vergelijkingssites zijn een onuitputtelijke bron van informatie over de aanbieders van verschillende diensten. Gebruik, waar nodig, je verbruikscijfers om een goed beeld te krijgen van je maandelijkse lasten bij verschillende dienstverleners.
  • – Onderhandel. Vaak is overstappen naar een nieuwe dienstverlener die optie die financieel het meest voor de hand liggend is. Soms wil je echter helemaal niet switchen. Schroom op dat moment niet, maar pak de telefoon en bel. Als het goed is heb je, dankzij stap 2, een goed beeld van de kosten bij de concurrentie. Gebruik deze informatie om je dienstverlener te bewegen je een beter aanbod te doen. Niet geschoten is altijd mis!
budget

Ook jij kan besparen

Uiteindelijk heb je zelf de keuze: Je kan al je huidige maandelijkse lasten braaf betalen zonder er over na te denken óf je plant binnenkort 60 minuten in om eens flink te besparen. Probeer het eens. Je zult je verbazen over hoe makkelijk het is om aan het eind van het jaar honderden euro’s over te houden.