fbpx

Iets aan de inrichting van je huis doen, zonder daarvoor diep in de buidel te tasten, is een uitgelezen gelegenheid om je creativiteit te tonen. We zetten enkele leuke, makkelijke en vooral goedkope tips voor je op een rijtje.

huis opknappen

1. Vervang je lampenkappen in plaats van het kopen van complete nieuwe lampen. Door seizoenskleuren te kiezen of juist een frisse witte kap, fris je de kamer direct op.

2. Er is weinig dat een ruimte zo direct van een nieuwe sfeer voorziet als een verse lik verf. In plaats van een hele kamer verven, kan je er echter ook voor kiezen om een enkele muur van een nieuwe kleur te voorzien. Overweeg ook eens het verven van een rechthoek boven je bank in een contrasterende kleur of een nieuwe kleur op de binnenkant van je boekenplanken.

3. Gordijnen zijn bij veel warenhuizen goedkoop in verschillende maten te verkrijgen, maar je kan ook zelf bij een outlet enkele meters stof kopen om gordijnen te maken.

4. In plaats van nieuwe accessoires aanschaffen kan je de dingen die je al hebt een nieuw plekje geven. Pak alle accessoires en gooi ze op een hoop in de woonkamer. Pak ze vervolgens een voor een op en geef ze het ‘perfecte plekje’ in je woning. De kans is groot dat ze niet op dezelfde plek uitkomen.

muur verf paars

5. Ook posters en schilderijen kunnen op een nieuwe plek een compleet andere uitstraling hebben. Dat schilderij van de slaapkamer kan de woonkamer een nieuwe impuls geven en de poster die op de muur boven de eetkamertafel hing kan op de gang een nieuw plekje krijgen.

posters

6. Een klassieke manier om een muur een heel eigen karakter te geven is het creëren van een galerij van foto’s en andere kleinere afbeeldingen in matchende of contrasterende lijstjes. Bijzonder geschikt voor grote muren in je woonkamer, het trapgat of een gang. Voor het beste resultaat kan je de lijstjes eerst op de vloer rangschikken voor je begint met ophangen.

7. Hou online marktplaatsen, kringloop- en tweedehands winkels in de gaten. Je staat versteld over de hoeveelheid leuke meubels en accessoires die je goedkoop of zelfs gratis op kunt pikken. Online kan je vaak waarschuwingen instellen als er producten in bepaalde categorieën te koop aangeboden worden, zodat je de mooiste koopjes niet misloopt.

8. Tapijtwinkels verkopen vaak tapijtresten van de duurste tapijten voor bodemprijzen. Een klein stuk tapijt dat niet meer als vloerbedekking te gebruiken is, is echter vaak wel met wat creativiteit te gebruiken als kleed. Veel tapijtwinkels kunnen je tapijt zelfs voor je omzomen om het zo in een luxe kleed te veranderen.

9. Veel bouwhandels en andere verfwinkels verkopen gemengde verf die terug is gebracht. Als je niet bang bent om te experimenteren met kleuren, kan je dergelijke kleuren vaak kopen voor extreem lage prijzen.

10. Koop een zes-tal goedkope terra cotta potten en verf ze in frisse kleuren om zo de vensterbank van je keuken op te leuken. Door er kruiden in te planten heb je direct een handige bron van verse ingrediënten bij de hand tijdens het koken.

11. Een truc die Woody Allen in de film Annie Hall gebruikte is het plaatsen van gekleurde lampen in je slaapkamer. Een goedkope manier om de sfeer in je slaapkamer drastisch te veranderen.

12. Zelfs de meest verstofte badkamer ziet er direct fris en trendy uit door een nieuw douchegordijn op te hangen. Ben je wel toe een drastische aanpak van de badkamer? Neem dan eens een kijkje bij de Badkamerwinkel. Ze verkopen A-merken met 70% korting. Daarbij is er regelmatig een Badkamerwinkel kortingscode te vinden op onze pagina. Hiermee pak je nog eens 10% extra korting

gekleurd licht

13. Ook de beginnende doe-het-zelver kan een kraan die zijn beste tijd heeft gehad zelf vervangen. Zoek online een goede instructie video op en voor je het weet ziet je kraan er weer als nieuw uit.

14. Maximaliseer de licht inval in een donkere kamer door een spiegel recht tegenover een raam te hangen. Zo wordt een kleine kamer direct stukken groter.

15. Koop een goedkope, mooie lijst of red een oude lijst van de vergetelheid in een tweedehandswinkel of de zolder van je ouders. Verf de lijst strak wit en hang hem leeg op een gekleurde muur voor een simpel accent. Heb je een grote lijst? Dan kan je er wellicht ook nog wat foto’s in kleinere lijsten inhangen.

16. Neem eens een wandeling door een park, bos of strand en raap interessante seizoensaccenten voor je woning op. Een dienblad met dennenappels, een hoge vaas gevuld met takken of een sierlijke schaal met kleurrijke steentjes, zand of schelpen vormen allemaal een goedkope manier om het seizoen in je inrichting terug te laten komen.

17. Koop goedkope canvas doeken en verf deze met resten muurverf. Je hangt de kleurrijke canvassen op contrasterende muren om zo speelse accenten te creëren. Onthoud bij het kopen van je canvas dat groter in dit geval beter is, maar vergeet niet dat je het hele doek met je restanten verf moet kunnen schilderen. Als je er speciaal verf voor bij moet kopen is je goedkope, creatieve oplossing plotseling niet zo goedkoop meer.

18. Veel warenhuizen verkopen goedkope modulaire kastjes. Een dergelijk kastje vormt in je woonkamer een uitgelezen plaats om miniatuur stillevens te creëren of die boeken te bewaren die je echt nog eens een keer gaat lezen.

19. Losse borden gaan bij veel tweedehands winkels voor een habbekrats over de toonbank. Een collectie losse borden in verschillende designs, maar met een terugkerend kleuren pallet vormt een onverwachte en speelse decoratie op een lege muur.

20. Heb je een lichte hoek in je woonkamer? Overweeg dan eens om daar, in plaats van ‘gewone meubels’ wat tuinmeubels neer te zetten. Deze zijn vaak voordeliger en je creëert een hoek waar je je ook op de koude zonnige dagen in een zomerse tuin waant.

21. Heb je kinderen? Dan heb je waarschijnlijk ook een lading kleurrijke sokken en wanten waarvan de helft van de set op mysterieuze wijze is verdwenen. Door een verzameling wees-sokken of -wanten op contrasterende lagen velt te plakken, in te lijsten en op te hangen maak je een set creatieve, kleurrijke wandversieringen die perfect zijn voor kinderkamers of de gang.

gekleurde sokken

22. Verf een nep hoofdeinde boven je bed. Door de muur achter je bed van een gekleurd vlak te voorzien dat gelijk loopt met je bed, creëer je de illusie van een chique hoofdeinde zonder dat het extra ruimte in beslag neemt en zonder dat je diep in de buidel tast voor een chique bed.

23. Stapel je boeken. Een boekenkast is handig, maar je boeken kunnen ook leuke accessoires voor je woning vormen. Maak er stapels van en leg ze op tafels, banken en vensterbanken.

24. Kaarsen zien er het best uit in groepjes en zijn veelal goedkoop in de aanschaf. Groepeer vier of vijf kaarsen van verschillende hoogtes, doe dezelfde kleur in een glazen schaal of vaas en je hebt een goedkoop accessoire dat perfect op een koffietafel of lage kast past. Onthoud wel dat grotere oppervlaktes grotere kaarsen nodig hebben, dus houd hier rekening mee bij het kopen van je kaarsen.

kaars kleur

25. Het mixen van verschillende patronen met een witte achtergrond geven je slaapkamer het hele jaar door een frisse lenteachtige uitstraling. Doordat je verschillende patronen mengt ben je niet gebonden aan matchende sets en kan je goedkoop losse items oppikken.

26. Hergebruik meubels. Een stoel die zijn beste tijd gehad heeft kan vaak nog prima als nachtkastje dienen.

27. Vergroot de ruimte in elke kamer door een hoge spiegel, die minstens driekwart van de hoogte van je muur heeft, schuin tegen een wand aan te zetten. Je kamer oog direct vele maten groter, zonder dat je daadwerkelijk hebt hoeven verhuizen naar die dure villa.

28. Verplaats je meubels. De bank in een andere hoek, de eetkamertafel anders neerzetten of je tv meubel tegen een andere muur zetten kan je kamer compleet anders doen ogen. Zo voelt je woonkamer fris en nieuw aan zonder dat je er een cent aan uit hebt hoeven geven.

29. Staan je meubels waar je ze wilt hebben, maar wil je toch een nieuwe look zonder dat je de hoofdprijs betaalt? Voorzie de tafels en stoelen eens van een nieuwe laag verf of vervang de bekleding van je bank. Zo heb je meubels die nieuw aanvoelen, met het comfort van je oude meubels en een flinke besparing op de kosten.

30. Avontuurlijk ingesteld? Gebruik dan eens keramiekverf om de tegels in je toilet of badkamer zelf van een design te voorzien. Pas wel op: Als je je design zat bent sta je al snel de tegels weer uit de badkamer te bikken en daar wordt niemand blij van.

31. Hang sjaals, kleden of andere kleurrijke stoffen op houten krukjes of tafels om met een simpel, goedkoop en kleurrijk kunstwerk een ruimte op te fleuren.

32. Gebruik overgebleven stukken behangpapier of koop goedkoop restanten op bij een bouwwinkel om de binnenkant van een oude kast te bekleden. Zo ziet je oude kast er fris en nieuw uit. Je kan het papier ook gebruiken om oude dozen te bekleden en zo unieke opbergruimtes te creëren.

33. Muurstickers vormen, vooral in kinderkamers, een makkelijke manier om een muur op te vrolijken. Je maakt echter net zo makkelijk zelf een stencil met een stuk karton, een stanleymes en wat verf.