fbpx
rocket-630461_640

De zomervakantie loopt op haar einde en je kinderen raken hun speelgoed stilaan beu. Waarmee kan je hen nog boeien als de verveling begint toe te slaan? Je wilt bovendien zuinig zijn op je uitgaven. Hier alvast enkele ideeën die je portemonnee sparen.
 

Breng samen met je kinderen een bezoek aan de speelotheek in je buurt

Ze vinden er vast speelgoed of gezelschapsspelen die ze thuis niet hebben. Speelgoed dat je kinderen niet kennen of zien in een reclamefolder heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht. Eens ze het begeerde speeltje een tijdje in huis hebben, is het nieuwe en spannende er snel af.
Daarom is speelgoed ontlenen in de speelotheek (of spelotheek) een goede oplossing. Je kinderen kunnen geregeld genieten van ander speelgoed zonder dat je het hoeft aan te kopen. Zo bespaar je euro’s en ook plaats in je huis. Je kasten zitten niet vol met afgedankt speelgoed en je kinderen leren dat geleend speelgoed even veel waard is als gekocht speelgoed. Een speelotheek in je provincie kan je vinden via: www.speelotheken.nl.
 

Kies voor kraanwater in plaats van water uit de fles

Op zomerse dagen is het belangrijk dat je kinderen voldoende water drinken. Dat bevordert hun stofwisseling en voorkomt uitdroging. Vele mama’s geven hun kinderen water uit de fles, gekocht in de supermarkt. Maar wist je dat dit een overbodige uitgave is? Kraanwater is 500 tot 600 maal goedkoper dan flessenwater en voldoet aan strengere kwaliteitseisen.
 

Ga voordelig een dagje uit met de kids

Uitstapjes met kinderen horen natuurlijk bij elke zomervakantie De traditionele uitstappen naar pretparken en dierentuinen zijn niet goedkoop. Kleine kinderen mogen weliswaar gratis binnen, maar kinderen vanaf 12 jaar betalen dezelfde prijs als volwassenen. Zo’n dagje uit met tieners en volwassenen neemt een hele hap uit je budget. Nochtans bestaan er goedkopere alternatieven. Op de site Dagjeweg vind je ideeën voor budgetvriendelijke uitstapjes met kinderen in Nederland.
Handig is de optie weersgevoelig, waarmee je aangeeft of je kiest voor een uitstap die je het beste doet bij mooi weer. Op de site kun je zoeken in verschillende categorieën. Zo kun je zoeken op de leeftijdscategorie van je kinderen, op regio en op maximumprijs per persoon. Je bepaalt zelf vooraf het budget dat je wil besteden. Je kunt kiezen voor prijzen per persoon die variëren van gratis tot meer dan 20 euro.
Natuurlijk blijft een daguitstap ook voordeliger als je je picknick meeneemt voor onderweg en een duurdere maaltijd in een restaurant of andere eetgelegenheid vermijdt. Ook in groep een attractie of evenement bezoeken, doet de prijs per persoon dalen. Een groepstarief geldt meestal pas vanaf 20 personen.
 

Wat eten we vandaag en wat kost het?

En dan is er natuurlijk de dagelijks terugkerende hamvraag – Wat eten we vandaag? – die elke keer weer de nodige creativiteit vraagt van elke moeder. Wat doe je als je inspiratie zoekt om alweer een lekkere en gezonde maaltijd voor te schotelen aan je kinderen? Neem een kijkje in de Allerhande. Je vindt er honderden recepten voor warme en koude gerechten, aperitiefhapjes, desserts of lekkere soep. En voor wie wil besparen op maaltijden zijn er de budgetrecepten. Vergeet niet ook inspiratie te halen bij de gerechten voor 1 of 2 personen en vermenigvuldig dan de aanbevolen hoeveelheden van de ingrediënten.
 

Eénpansgerechten zijn heel goedkoop, lekker en makkelijk klaar te maken

Wat eten ook goedkoper maakt, is kiezen voor seizoensproducten. Seizoensgebonden producten zijn goedkoper en kosten minder energie om te transporteren. Ze zijn dus ook milieuvriendelijker. Je vindt een groentekalender voor inlandse groenten via: www.velt.nu/groentekalender. De fruitkalender voor Nederland staat ook op de site van Velt met als link: www.velt.nu/fruitkalender.
Je ziet het: met een beperkt budget een aangename vakantie doorbrengen, kan echt!