fbpx
baby blauw

Elke ouder zal het beamen: Een baby is een klein bundeltje geluk. De poepluiers en slapeloze nachten waar je zo tegenop keek? Na een lach van je kleine kan je het allemaal hebben. Een ding wat zelfs die lach niet kan veranderen is echter de gigantische hoeveelheid kosten die er bij je nieuwe baby komen kijken. Honderden luiers per maand en kilo’s baby melk zijn nog maar het topje van de ijsberg. Een baby is geweldig, maar ook geweldig duur. Daarom geven we je hier wat tips voor korting op je babyartikelen.

Je wilt natuurlijk het beste voor je kleine, maar tegelijkertijd is het best mogelijk om de kosten enigszins binnen de perken te houden. We zetten wat tips voor je op een rijtje:

1. Leg een voorraad luiers aan

Je hebt luiers nodig. Heel veel luiers. Je kan flink op de kosten van je luiers besparen door uit te kijken naar aanbiedingen voor je favoriete merk. Zie je een scherpe aanbieding? Wees dan niet bang om direct een flinke voorraad aan te leggen, maar hou er rekening mee dat je kleine op een gegeven moment een grotere maat nodig zal hebben.

2. Gebruik uitwasbare luiers

Ik was hier zelf ook wat sceptisch over. Ik zag mezelf al ouderwetse katoenen luiers vastmaken met een veiligheidsspeld en dag en nacht uitwassen. Maar er zijn moderne alternatieven. Veel nieuwe uitwasbare luiers zien er hetzelfde uit als de bekende wegwerp luiers, maar hebben een verwisselbare inleg die je makkelijk vervangt en in de was gooit. Het is absoluut iets meer werk dan wegwerp luiers, maar de besparing kan ook aanzienlijk zijn.

stapel uitwasbare luiers

3. Koop 'neutrale' baby kleertjes

baby kleertjes

Baby’s groeien in razendsnel tempo uit hun kleertjes. Gelukkig zijn er voldoende leuke kleertjes te krijgen die voor zowel jongens als meisjes leuk zijn. Door, vooral in de eerste paar maanden, zoveel mogelijk neutrale kleertjes te kopen heb je voor de kleertjes van de volgende baby al een mooi begin gemaakt.

4. Sla onnodige aankopen over

Als dit je eerste kleine is kan het zijn dat je van alles en nog wat nodig denkt te hebben. Maar er zijn enkele baby producten die je met een gerust hart over kan slaan:

  • – Een luier emmer. Gooi je luiers gewoon in een plastic zakje bij de rest van je vuilnis of, beter nog, direct buiten in de vuilcontainer. Zelfs de beste luier emmers verspreiden na verloop van tijd een geur waar je verdrietig van wordt.
  • – Een speelmat. Pak een dekentje en gooi daar gewoon wat speelgoed op. Je kleintje is een speelmat zo ontgroeid en zal een dekentje net zo fijn vinden.
  • – Een luiertas. Een luiertas is simpelweg een tas die groot genoeg is om je baby spulletjes in mee te nemen. Heb je al een tas? Dan kan je die luiertas meestal prima overslaan.

5. Koop en verkoop tweedehands

Veel baby benodigdheden gebruik je maar zeer kort. Dit betekent dat er op de tweedehands markt veel spullen zoals bedjes, kinderwagens of autozitjes te koop zijn die nog in perfecte staat verkeren. Door enkele van je grotere baby aankopen tweedehands te doen kan je flink besparen. Heeft je kleine de spullen vervolgens zelf niet meer nodig? Dan verkoop je ze zo weer door.

6. Koop niet teveel kleertjes en speelgoed

Wanneer je baby geboren wordt krijg je de eerste paar maanden van veel mensen allerhande baby presentjes. 9 van de 10 keer zullen die baby presentjes kleren of speelgoed zijn. Hou hier rekening mee en koop zelf niet teveel, want aan een uitpuilende kledingkast heeft je kleinte zelf ook niets.

babyspullen

7. Maak gebruik van gratis samples

Op het moment dat je baby geboren is, is er een breed scala aan babyboxen en – pakketten die je gratis aan kunt vragen. In dergelijke pakketten vind je vaak samples van spulletjes die je ook echt nodig hebt voor je kleine. Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes, speentjes en meer. Vraag je een dergelijk pakket online aan? Gebruik dan bij voorkeur niet je primaire e-mailadres. De kans is groot dat je nogal wat aanbiedingen van sponsoren gaat ontvangen.

8. Probeer een maand lang 'merk terugschakelen'

Een tip die altijd tot flinke besparingen kan leiden, maar juist als je een nieuwe baby hebt goed van pas kan komen. Als je gaat ‘merk terugschakelen’ koop je een maand lang alles wat je voorheen van een A-merk kocht, van een B-merk. Alles wat je al van een B-merk kocht, koop je nu van een huismerk. Na de maand kijk je of je echt verschil proeft of ervaart. De kans is groot dat je inderdaad verschil ervaart, maar vooral in je portemonnee.

9. Probeer zoveel mogelijk spullen te lenen

Als je broers, zussen, neven of nichten hebt die oudere kinderen hebben is de kans groot dat zij nog veel van de spullen die je nodig hebt voor jouw kleine al hebben liggen. Schroom niet en vraag gewoon of je het een en ander kan lenen. De kans dat je zus haar borst-pomp nog nodig heeft voor haar basisschool-gaande kinderen is namelijk niet groot.

10. Geef borstvoeding

Voor velen zal dit, in verband met werk, niet praktisch lijken. Met een goede borstkolf kun je echter ook als werkende moeder je baby lange tijd van borstmelk voorzien. Dit is niet alleen volgens vele onderzoeken beter voor de ontwikkeling van je baby, maar scheelt je per jaar ook vele honderden euro’s aan babymelk.

babymelk

Meer baby bespaartips

Heb je na deze top 10 behoefte aan meer baby bespaartips? Praat eens met je moeder, tantes of oma. Veel van de vrouwen in je leven hebben al een keer in jouw schoenen gestaan en kunnen je met jaren aan ervaring prima van advies voorzien. We wensen je in ieder geval heel veel plezier met je kleine!