fbpx

Tips en ervaringen van Anne over refurbished producten

Refurbished is hot! Als je kijkt naar het aantal keren dat er gezocht wordt op refurbished is dat ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld. Maandelijks wordt er momenteel in Nederland meer dan 200.000 keer gezocht op ‘refurbished’. Maar wat is een refurbished product eigenlijk? Is het hetzelfde als een tweedehands product maar dan verpakt in een duur jasje? Nee, refurbished is uiteraard een gebruikt product maar met het verschil dat het volledig is schoongemaakt, gerepareerd en zo nodig voorzien van nieuwe, originele onderdelen. Soms wordt het product zelfs van een nieuwe behuizing voorzien, zodat het er weer als nieuw uitziet. Je betaalt alleen niet de nieuwprijs! De reden waarom refurbished zó populair is: de (veel) lagere prijs. Op een refurbished product kan je tot wel 60% korting krijgen in vergelijking met zijn nieuwe broertje. Reken daar bovenop bijvoorbeeld een Kijkshop kortingscode, en tel uit je winst! En je krijgt net als bij een nieuw product vaak 12 maanden garantie.

refurbished smarphone

Voordelen van een refurbished product:

  • Zoals eerder gezegd is een refurbished product in vergelijking met een nieuw product tot wel 60% goedkoper. Dat is nog voordat je bijvoorbeeld een JBL kortingscode hebt ingewisseld.
  • Het is duurzaam, goed voor het milieu.
  • Dure merkproducten zoals Apple zijn beschikbaar voor mensen met een kleiner budget. Dit is, naast een kortingscode van Yourmacstore, een zeer populaire manier om voor minder geld een Apple product aan te schaffen.
  • Oudere modellen die niet meer leverbaar zijn, zijn vaak als tweedehands product nog volop verkrijgbaar. Handig als je erg gehecht bent aan je oude apparaat.
refurbished iphone

Nadelen van een refurbished product:

  • – Het product kan kleine cosmetische beschadigingen vertonen.
  • – Niet alle modellen zijn altijd op voorraad. Zo kun je met een TomTom promotiecode telkens uit een wisselend aanbod kiezen.

Welke apparaten kun je refurbished kopen?

Het aanbod van tweedehands devices is enorm en zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Het meest populair zijn momenteel Apple producten. iPads, iPhones, iMacs en Macbooks worden online door meerdere partijen aangeboden. Dit zijn geen louche winkeltjes, maar grote betrouwbare webshops. Bij Leapp krijg je zelfs standaard 2 jaar garantie op al hun Apple producten.

Een ander populair product is een PS4 of een Xbox. Een tweedehands PS4 kost bij Media Markt minder dan € 300, dit is ruim € 50 goedkoper dan een nieuwe PS4. Voor die bespaarde € 50 kun je toch een leuke game kopen. Ook grote speelgoedwinkels zoals Bart Smit en Intertoys hebben refurbished spelcomputers aan hun assortiment toegevoegd. Deze gameconsoles zijn volledig schoongemaakt en hebben een data-wiping gehad zodat ze weer als nieuw apparaat kunnen worden geïnstalleerd.
Smartphones en spelcomputers zijn de meest verkochte tweedehands producten. Maar ook andere elektronica is als refurbished goedkoop te krijgen. Denk hierbij aan headphones, desktops en laptops.
Niet alleen onder particulieren is het kopen van tweedehands producten populair, ook de zakelijke markt maakt dankbaar gebruik van deze goedkope en duurzame mogelijkheid. Sommige webshops zijn zelfs volledig gericht op de zakelijke klant of hebben een aparte zakelijke afdeling.

Tip: lees hoe je in 7 stappen nog meer kunt besparen op elektronica.

refurbished laptop

Verschillende condities van refurbished producten

Er zijn grote onderlinge verschillen tussen de aangeboden refurbished producten. De meeste webshop werken daarom met verschillende categorieën:

  • – Zo goed als nieuw – het product is bijna niet van nieuw te onderscheiden.
  • – Licht gebruikt – het product is technisch in topvorm maar vertoont hier en daar lichte cosmetische gebruikerssporen.
  • – Zichtbaar gebruikt – de conditie is technisch perfect, maar aan de buitenkant zijn duidelijke gebruikerssporen zichtbaar.

Het verschil zit dus alleen aan de buitenkant. De binnenkant is bij alle refurbished producten volledig schoongemaakt (data-wipe), kapotte onderdelen zijn vervangen door originele onderdelen en ze zijn volledig getest. Uiteraard hangen er aan de verschillende condities ook verschillende prijskaartjes. Hoeveel zijn een paar krasjes waard? Dit is voor iedereen verschillend. De een zal zeggen krasjes komen er toch op dus doe mij maar een zichtbaar gebruikt product met uiteraard de hoogste korting. Een ander hecht veel waarde aan een onberispelijk uiterlijk van zijn device en kiest voor een ZGAN apparaat.

Garantie van refurbished producten

De aanbieders van refurbished apparaten staan vierkant achter hun product en geven om alle onzekerheid bij de klant weg te nemen in de meeste gevallen 12 maanden garantie. Dit is net zo lang als de standaard garantie van bijvoorbeeld Apple. Aangezien ze vaak zelf specialisten in dienst hebben die de apparaten nakijken en testen kunnen ze met een gerust hart zo’n lange garantie geven.

Refurbished is duurzaam

Het produceren van smartphones en andere elektrische apparaten is enorm belastend voor het milieu. Door een refurbished product aan te schaffen draag jij je steentje bij aan een betere wereld. Er wordt bespaard op energie en materialen. Dit leidt tot minder broeikasgassen en giftig afval.

Anne’s ervaring met refurbished producten

Refurbished ja of nee? Een heel grote JA! Dat is nóg voordeliger dan met een MediaMarkt kortingscode. Stap over die paar krasjes heen en bespaar een hoop geld. Ik heb verschillende refurbished producten gekocht en ben meer dan tevreden. De PS4 zat zelfs nog/weer compleet gesealed en had geen enkel cosmetisch minpuntje. Mijn iPhone 6 had een paar krasjes maar deze zijn absoluut niet storend. Deze krasjes hebben mij namelijk meer dan € 200 opgeleverd ;-). Helaas had mijn iPhone kuren maar dit werd door de verkoper prima opgelost. Binnen een dag had ik een andere in huis en deze is super!

Wat zijn jullie ervaringen met refurbished apparaten? Laat het weten via Facebook.

Groetjes van Anne 🙂