Kosten opladen elektrische fiets – kunnen we hierop besparen?
calendar icon27.06.2017 14:46 person iconCorina eye iconCorina
book open icon5 min

Kosten opladen elektrische fiets – kunnen we hierop besparen?

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

Je bent overgestapt op een elektrische fiets of je bent van plan er eentje aan te schaffen. Dan kan het zomaar zijn dat je je afvraagt wat het opladen van een elektrische fiets kost. Een gewone fiets kost vooral spierkracht, een elektrische fiets moet nu eenmaal ook regelmatig worden opgeladen. En is het dan wel een energiezuinig vervoersmiddel? Misschien ben je net wel overgestapt van energieleverancier en heeft die interessante energie aanbieding je aan het denken gezet over jouw stroomverbruik in het algemeen. Want vandaag de dag gebruiken we veel apparatuur die stroom verbruiken en het is altijd goed om stil te staan bij de hoeveelheid.

Kosten opladen elektrische fiets

Er is een simpele rekensom te maken. Wat kost energie eigenlijk? Hier zijn meerdere factoren mee gemoeid, maar een relevante en goede inschatting is toch wel zo’n 25 eurocent per kWh. Dit houdt in dat als je een uur lang een apparaat gebruikt met een vermogen van 1000 watt, je 25 eurocent betaalt. Nu heeft een elektrische fiets gemiddeld een accu van 300 Wh. Omdat een accu ook nog wat warmte verliest tijdens het opladen (ongeveer zo’n 25%), kun je ervan uitgaan dat er 4 uur geladen moet worden om een lege accu weer vol te laten zijn. Dit houdt in dat er 400 watt uur stroom nodig is. Wat zijn dan de kosten? De rekensom is: 0,25 / 1000 x 400 = 0,10 euro. Het kost dus maar 10 eurocent om je accu weer op te laden. Stel dat je dit twee keer in de week doet (en dan gebruik je de fiets veel!) dan kom je op een bedrag van 10,40 euro op jaarbasis. Hiermee kun je toch wel zeggen dat dit vervoersmiddel zeer energiezuinig is.

Populariteit e-bike

wat kost opladen elektrische fiets

Elk jaar neemt het aantal elektrische fietsen in ons land toe. Het blijkt dat vooral mensen die al fietsen op een gewone fiets overstappen op een elektrische fiets. En dat zijn echt niet alleen maar de mensen die op een hogere leeftijd komen. Juist ook in de lagere leeftijdsgroepen is de elektrische fiets steeds populairder. Soms denken mensen dat het een soort elektrische scooter is, maar dat is niet het geval. De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, ondersteunt het eigen trapwerk. Dus je trapt vele malen makkelijker. Dit is ideaal voor ouderen om zo toch nog te bewegen als de gewone fiets te zwaar is. Maar welke leeftijd je ook hebt, wat trapondersteuning is voor iedereen wel eens ideaal. Uiteraard kun je het ook uitzetten en zo trap je als op een gewone fiets.

Investering en verbruik

De investering die je doet als je een elektrische fiets aanschaft, ligt tussen de 1500 en 2000 euro. Dit kan veel lijken, maar je kunt weer jaren vooruit. En een stuk gemakkelijker vooruit met de luxe van de elektrische trapondersteuning. Bovendien kun je ook interessante deals sluiten. Zo kun je een Matrabike kortingscode of een Internet Bikes kortingscode gebruiken. Deze specialisten in fietsen kunnen je voorzien van alle informatie om uiteindelijk de beste optie voor jou te kiezen. Hoeveel de elektrische fiets aan stroom verbruikt, hoe vaak je dient op te laden en hoeveel je dit dan kost, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen je gewicht, de wind en de snelheid waarmee je fietst hierin een rol. Een volle accubatterij betekent dat je zo’n 45 kilometer met de volle ondersteuning haalt en zo’n 100 kilometer als je weinig ondersteuning

Tips accu opladen:

  1. Fiets in het begin in een lage versnelling en pas als je op snelheid bent, schakel je door. Zo kun je langer doorfietsen zonder tussentijds op te laden.
  2. Laad de accu steeds helemaal vol en doe dit bij kamertemperatuur.
  3. Mocht je de fiets wegdoen, lever de accu dan apart in i.v.m. recycling.
wat kost opladen elektrische fiets?

Investering en verbruik

Omdat je ondersteuning kunt gebruiken, kun je ook langere tochten maken. Gelukkig is er een systeem opgezet, onder andere in samenwerking met Sparta, waarbij veel horecazaken zijn aangesloten. Zo kun je op een groot aantal punten door heel Nederland de fietsaccu opladen. Zo’n oplaadpunt bevindt zich meestal naast een terras waar de berijder van de e-bike de fiets kan plaatsen en gebruik kan maken van een normaal stopcontact om de batterij weer op te laden. En de berijder zelf kan de eigen energie ook weer even op peil brengen door iets te nuttigen in datzelfde café of restaurant. Doorgaans worden deze oplaadpunten aangegeven als ION punten. Een oplaadservice bij andere horecazaken wordt vaak ook aangeboden als er een consumptie wordt genuttigd. Zo zijn de kosten voor het opladen van je elektrische fiets inbegrepen in je drankkosten 😉

Elektrische fiets of auto?

Stel je rijdt zo’n tien kilometer per dag naar je werk. Op jaarbasis kost het ongeveer 15 euro als je de elektrische fiets pakt. Met de auto zou dat 720,- euro kosten als je alleen de benzine berekent. Als je hierbij ook nog de afschrijving en verzekering rekent dan is het zelfs 1900,- euro per jaar. Voor de kosten en het energieverbruik hoef je het absoluut niet te laten. Een rit met de elektrische fiets is vijftig keer minder belastend voor het milieu dan dezelfde rit met een auto. Als je dan ook nog eens je gezondheid in ogenschouw neemt, dan wint de e-bike het ook duidelijk van andere vervoersmiddelen. Het moge duidelijk zijn dat de vraag: ‘wat kost het opladen van een elektrische fiets?’ eenvoudig beantwoord kan worden. Namelijk: bijna niets.