fbpx

Voor wie zijn deze tips bedoeld?

Vroeger maakten wij ons eten zelf. We hadden onze eigen bronnen waar we het voedsel vandaan haalden. Denk hierbij aan landerijen en aan boerderijen waar groenten en gewassen op werden verbouwd. Nu zijn we afhankelijk van massaproductie en van de industrie. Alles heeft tegenwoordig een duur prijskaartje: de verpakking, de voedingsmiddelen maar ook de bekende merken die verantwoordelijk zijn voor de productie van het eten. Dit komt ons niet altijd ten goede omdat wij weer afhankelijk zijn van een bepaald budget. De ene persoon kan net weer wat meer besteden dan een ander, maar we moeten allemaal eten.

goedkoop gezond eten is voor iedereen haalbaar

De gezondheid staat voor velen voorop. We willen een zo gezond mogelijk leven en daarin speelt voedsel een grote rol. Hoe kunnen we dan een goede balans vinden tussen gezond eten en ons budget? En moet kwalitatief goed eten altijd duur zijn? Voor iedereen die kwaliteitsvoeding wil eten tegen een goedkope prijs hebben wij een zevental tips opgesteld met betrekking tot hoe je dit kan realiseren.

1. Het voordeel van online kopen

 • – Kortingen
 • – Groothandels
 • – Prijzen vergelijken

Veel mensen denken dat het goedkoper is om de boodschappen in de winkels te doen. Dat is vaak ook wel het geval zolang je er maar rekening mee houd met wat je koopt. Ditzelfde geldt als je online je boodschappen doet. Nadelig voor het winkelen in een fysieke winkel is dat je vaak alleen naar één winkel gaat om je boodschappen te doen. Haast niemand doet gespreid zijn of haar boodschappen omdat dit gewoonweg teveel moeite kost. Dit voordeel heb je wel als je besluit om je boodschappen online te doen. Hier kan je namelijk kiezen voor verschillende winkels waarbij je, door de prijzen te vergelijken, zelf kan kiezen waar je welke producten koopt. Als je er voor zorgt dat je een minimumbedrag besteedt zoals dit wordt gesteld door de online winkels, profiteer je er ook van dat de boodschappen bij je thuis worden geleverd.
 
Groothandels behoren tegenwoordig ook tot de online winkels. Je kan hierbij denken aan winkels zoals de Makro. Door te kiezen voor dit soort winkels, kan je vaak meer kopen voor veel minder geld.

2. Koop gericht

 • – Geen onnodige boodschappen
 • – Boodschappenlijst
 • – Structuur

Het is ons allemaal bekend: we gaan naar de winkel om voorafbepaalde spullen te kopen maar komen terug met veel meer. Dit zorgt ervoor dat je meer geld moet besteden dan je eigenlijk kan. Probeer dit te voorkomen door vooraf een boodschappenlijstje te maken met gezonde producten erop. Koop alleen dit wat op je lijstje staat en loop met een structuur door de winkel waardoor je geen kans hebt om meer spullen mee te nemen dan nodig.

3. Ingevroren producten

 • – Vitaminebehoud
 • – Houdbaarheid
 • – Makkelijk en snel

Men denkt vaak dat alleen vers fruit en verse groente gezond is maar vergeten hierbij dat ingevroren fruit en groenten ook gezond zijn en dat door invriezen vitaminen behouden blijven. Waar gewone groenten en fruit na een korte tijd al slap worden blijft diepvriesgroenten en fruit langer houdbaar en is het makkelijk en snel toe te passen is in gerechten of uit het vuistje te eten is. Dit is zeker een aanrader als je goedkoop en gezond wilt eten.

4. Met een volle maag gaan winkelen

 • – Snacks
 • – Gezonde producten
 • – Onnodig geld uitgeven

Sommige mensen denken even snel boodschappen te gaan doen na het werk of andere activiteiten waarbij er nog niet gegeten is. Je gaat dan met een lege maag naar de winkel wat ervoor zorgt dat onnodig geld uitgeeft aan snacks voor ‘even snel’ na het winkelen. Ook zal je maag je keuzes beïnvloeden als het gaat om de producten die je kan kopen. Waar je het geld beter had kunnen besteden aan gezonde producten breng je nu ook ongezonde producten mee naar huis.

5. Minder vlees

 • – Duur
 • – Minder gezond
 • – Vegetarisch

Door ervoor te kiezen om minder vlees te kopen, bespaar je niet alleen geld omdat vlees aardig duur kan zijn, maar ben je ook gezonder. Door ervoor te kiezen om minder vlees te eten en meer te kiezen voor vegetarische producten kan je aardig wat kosten besparen. Dit geld kan je weer uitgeven aan andere gezonde producten.

6. Maak je eigen producten

 • – Muesli
 • – Tijd en moeite
 • – Goedkoper

Het zit in onze natuur om te kiezen voor gemak. Dit heeft ermee te maken omdat we weinig tijd hebben of geen tijd nemen om onze eigen producten te maken. Als je echt goedkoop gezond wilt eten dan kan je ervoor kiezen om je eigen producten te maken. Dit zal je wat meer moeite kosten maar de grondstoffen die je nodig hebt om de producten te maken zijn wel goedkoper in de aanschaf. Denk maar eens aan muesli. Als je dit in de winkel koopt ben je al snel duur uit terwijl het een gezond product is. Door de muesli zelf te maken is het niet alleen verser maar ook veel gezonder en goedkoper.

7. Eigen merk of bekende merken?

 • – Eigen merk
 • – Bekende merken
 • – Ingrediënten

 
Veel mensen kiezen ervoor om producten te kopen van bekende en grote merken. Vergeet niet dat deze producten vaak duurder zijn dan de producten van eigen merken. Lees ook de ingrediënten eens goed door. Producten van bekende merken hebben soms toevoegingen van potentieel schadelijke E-nummers waar de producten van eigen merk dit niet hebben. Let op: niet elk E-nummer is schadelijk. Lees je goed in welke E-nummers er worden gebruikt in voedingsmiddelen want sommige E-nummers zijn juist zeer goed! Door wat vaker te kiezen voor producten van eigen merk kan besparen op vele kosten.
 
Door de juiste keuzes te maken kan je ervoor zorgen dat je niet alleen goedkoop maar ook erg gezond eten. Want: gezond eten is belangrijk voor iedereen!